Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu’nun resmi web sayfasında yayınlanan, ‘’Kontak Lens Tedarikçilerine Açık Çağrı’’ başlıklı yazıyı değerli okuyucularımıza sunarız.
Optik sektörünü temsil eden Sivil Toplum Kuruluşları olarak, yasal olmamasına rağmen internet siteleri üzerinden online kontak lens satışı yapılmasının sakıncalarını bir çok kez dile getirmemize rağmen bu konudaki uygulamalar azalmadan devam etmektedir.
Bu konudaki tüm görüşmelerimize karşın kontak lens tedarikçilerinin internette satış yapan firmalara ürün tedariğinin devam etmesinin ötesinde, son günlerde internet siteleriyle birlikte özel pazarlama çalışmalarının yapılması temsil ettiğimiz optisyenlik müesseseleri arasında büyük rahatsızlık yaratmıştır.
Örneğin son günlerde Lensmarket isimli internet sitesinin Bausch & Lomb firması ile birlikte sinema bileti ödüllü bir kampanya yürütmesi konfederasyon, federasyonlar, dernekler üyeleri ve sektör firmaları mensuplarında ciddi bir hayal kırıklığı yaratmıştır.
Kanunumuzun birinci maddesinin amaç bölümünde yer aldığı şekilde "Toplumun ve fertlerin göz sağlığının korunması"nın öncelikli olduğunu vurgulayarak yaptığımız bilinçlendirme çalışmalarına tam anlamıyla karşıt bir fikrin oluşmasına neden olan bu kampanyada, maalesef kontak lensler patlamış mısır, kola ve sinema bileti ile yanyana görüntülenerek, ticari meta özelliği öne çıkarılmak sureti ile pazarlaması yapılmıştır.
Aynı internet sitesinde kontak lens kullanıcılarına deneme lensinin temin edilmesi ise konunun yasa ve etik dışı başka bir boyutunu göstermektedir. Sitede -üstelik aklına böyle bir yöntem gelmeyen- kontak lens kullanıcılarına deneme lensi kullanmalarının teklif edilmesi gerçekten çok şaşırtıcıdır. Sadece doktorlara verilmesi gereken deneme lenslerinin nereden temin edilebileceği sorusunun bizi götürdüğü tek cevabın tedarikçi firmalar olması da bu işbirliğinin geldiği noktaları göstermesi açısından maalesef ki çok endişe vericidir.
İstanbul Pendik'ten G.O. adlı kullanıcının söz konusu sitenin tüketici yorumları sayfasında şöyle bir yorum yazdığını görüyoruz: "LENS MARKET VE B….. BEY SAYESİNDE DENEME LENSİNİ ALDIM, TAKTIM. ………………. SAĞ GÖZÜM 1-2 SAAT SONRA BATMA YAPTI, SONRA GEÇTİ …………………DENEME LENSİNDEN MEMNUN KALDIM. YARIN KENDİSİNE KUTU SİPARİŞİNİ VERECEĞİM."
Yalnızca doktorlara verildiği söylenen deneme lenslerinin yasal olmadığı halde, internette satış yapan sitelere avantaj kazandırılacak şekilde nihai tüketicilere yönelik olarak tedarik edilmesinin optik mağazalarda yarattığı rahatsızlık büyüktür.
Kontak lens tedarikçilerinin yasal olmadığı halde kontak lens satışı yapan internet sitelerine sağladıkları özel pazarlama katkılarına bir başka kampanya örneğini de Lensal ve Lensoptik sitelerinde görmekteyiz. Bu siteler Alcon firmasından temin ettikleri Aqua Dailies lensleri satın alan kullanıcılara Sony kulaklık hediye ediyorlar. Birbirine rakip olan bu internet sitelerinin hepsinin aynı marka hediye ile aynı kampanyayı yürütmelerinin tek açıklaması; Alcon firmasının internet sitelerine özel bir pazarlama bütçesi ayırarak bu mecrayı yasal olmadığı halde pazarlama desteği ile optik mağazalara karşı avantaj sağlayarak güçlendirdiğidir. Ayrıca firmaların pazarlama bütçesi ile Google reklamlarını da desteklediğini bilmekteyiz.
Sağlık ürünü olduğu konusunda toplumu bilinçlendirmek için yaptığımız tüm çalışmaları baltalayan bir de slogan örneği var. Fotoğraf makinasından ayakkabıya kadar her kategoride ürün satışı yapan ve televizyonlara da reklam veren Gitti Gidiyor isimli yaygın internet sitesine “sponsor bağlantısı“ ile giren siteler kontak lensi tamamen bir ticari metaya dönüştürerek "GİTTİ GİDİYORDA DAHA FAZLA LENS VAR!!!!!!" diyorlar...
Tüm bu örnekler; yasal olmadığı halde internet sitelerinden online satış yapan firmaların, maliyetlerinin düşüklüğünden faydalanarak aşırı indirimli satış yapmak suretiyle optik mağazaların itibarını zedelemekle kalmayıp, kontak lensin bir sağlık ürünü olduğu konusundaki bilinçlendirme çalışmalarımızı baltalayan ve nihayetinde kullanıcıların kontak lens konusundaki algılarına fütursuzca zarar veren kuruluşlar olduğunu gösteriyor.
Tedarikçi firmaların, yasal olmayan bir mecrayı güçlendirip bu kuruluşlara, optik mağazalar karşısında avantajlı hale gelmelerini sağlayacak şekilde destek vermeleri ise gerçekten son derece üzücü bir durumdur.
Bugün geldiğimiz noktada sadece örneklerini verdiğimiz firmaların değil, ama kontak lens sektörünün tedarikçisi olan firmaların tümünün internetten online kontak lens satışı yapan firmalara bilerek, isteyerek ve gönüllü olarak satış yapmakta oldukları ve pazarlama desteği sağladıkları aşikardır.
Alcon, Bausch & Lomb, Cooper Vision ve Johnson&Johnson firmaları kendi kadroları ile ülkemizde faaliyet gösteren yabancı firmalardır. Bilindiği üzere Türkiye genç nüfusu ve yeniliklere açık yapısı ile tüm sektörlerde olduğu gibi, optik sektöründe de yabancı firmaların dikkatini çekmektedir. Tedarikçi firmaların yurt dışı yönetimleri Türkiye pazarının büyütülmesi için Türkiye'deki birimlerine pazarlama bütçeleri ayırmakta ve aktarmaktadır.
Kontak Lens tedarikçisi firmaların bu aktarılan pazarlama bütçelerini;
*TOPLUMUN GÖZ SAĞLIĞINI KORUYACAK FAALİYETLERDE BULUNMAK,
*DOKTORLARI BİLGİLENDİRMEK,
*KONTAK LENSİN DOKTORLAR TARAFINDAN REÇETE EDİLMESİ İÇİN ÇABA SARFETMEK,
*DENEME LENSİ TEMİN ETMEK,
*GÖRÜŞ BOZUKLUĞU YAŞAYAN DAHA ÇOK KİŞİYİ KONTAK LENS KULLANIMINA TEŞVİK ETMEK,
*KONTAK LENS KULLANMANIN AVANTAJLARI KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK,
için kullanmaları gerekirken, yanlış yolu seçerek kontak lensi ticari bir meta haline dönüştürecek olan kampanyalar yürütmeleri çok üzücüdür.
Tedarikçi firmalar, kendilerine bu sitelerde kontak lens satışı yapmanın yasal olmadığı ve buralara satış yapılmaması gerektiği ifade edildiğinde de Rekabet Kurumu mazeretine sığınmaktadırlar.
Yukarıda saydığımız örnekler, Rekabet Kurumu'nu öne sürerek naçar bulunduklarını ifade eden firmaların, aslında bunu arkasına saklandıkları bir bahane olarak kullandıklarını açıkça göstermektedir.
Online alışveriş yapılan bu internet siteleri aslında HAKSIZ REKABET'e en çok konu olacak yerlerdir. Bir optik mağaza ile karşılaştırıldığında çok çok az masrafla büyük karlar elde etmektedirler. Optik mağazalar gibi mağaza konseptleri olma zorunlulukları yoktur, görünür olmak, eleman çalıştırmak vs gibi yüksek masrafları yoktur. Nisbeten ucuz bir semtte, bir apartmanın bodrum katında, ya da çatı katında, küçücük bir dairesinde (hatta evinin bir odasında), bir server, bir eleman ile çalışabilmektedir. Masrafları az olduğu için de nisbeten ucuza ürün satabilmektedirler. Zaten, örneklerden de anlaşılacağı gibi tedarikçi firmalar tarafından da pazarlama bütçeleri ile fonlandıkları için optik mağazalar ezilmekte ve bu sitelerde onlara karşı satış fiyatlarında ve müşteri sayısında üstünlük sağlamaktadırlar. Ayrıca bu sitelerde il sağlık müdürlüklerinin denetim yapamamasından dolayı, sahte, kaçak veya süresi geçmiş ürünlerin de satıldığını görüyoruz.
Bu siteler kapandığında buralardan alışveriş yapan kullanıcılar rahatlıkla mahallesindeki, semtindeki optisyenlik müesseselerine gidip yasal olarak alışverişini KANUNLARIN İŞARET ETTİĞİ şekilde yapabileceklerdir. Sektörün bekası ve toplumun ve fertlerin göz sağlığının korunması için bu bir gereklilik, bir zorunluluktur ve sektör mensupları olarak hepimize ait bir sorumluluktur.
Kontak lens satışının kanunlarda belirlendiği şekliyle optisyenlik müesseselerinde yapılması için ve halkın sağlığını tehdit eden, kontrolsüz, disiplinsiz bir büyüme içinde olan bu yasa dışı online satış sitelerine dur diyecek önlemleri almak zamanı gelmiştir. Bu konuda çalışmalara hız kesmeden devam etmemiz şarttır. İnternet sitelerinin REÇETE İLE SATIŞ ZORUNLULUĞU OLAN BU SAĞLIK ÜRÜNÜNÜ yasal olmayan yollardan satmalarını önlemek sektörümüz açısından büyük önem arz etmektedir. Tedarikçi firmalarımızı bu konuda yasal olan yollardan satış yapan optik mağazaları desteklemek üzere Sivil Toplum Kuruluşlarımızla işbirliğine çağırıyoruz.
Saygılarımızla,
Turgut VARDİ
Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu
Yönetim Kurulu Başkanı
Kaynak: gok.org.tr
İlgili Galeriler