Kontak lensler, ortaya çıktıkları günden bu yana uzun bir yol kat etti. Başlangıçta yalnızca görme düzeltmesi için tasarlanan teknolojideki ilerlemeler, bunları gelişmiş görüşten çok daha fazlasını sunan çok işlevli cihazlara dönüştürdü.
Kontak Lensler Görme Düzeltmesinden Akıllı Araçlara Nasıl Evrildi?
Kontak lensler, ortaya çıktıkları günden bu yana uzun bir yol kat etti. Başlangıçta yalnızca görme düzeltmesi için tasarlanan teknolojideki ilerlemeler, bunları gelişmiş görüşten çok daha fazlasını sunan çok işlevli cihazlara dönüştürdü. Bu ilerleme, milyar dolarlık bir pazarda doruğa ulaştı. Transparency Market Research'e göre , kontak ve göz içi lens pazarının 2024'ten 2034'e kadar %6,4'lük sabit bir bileşik yıllık büyüme oranıyla büyümesi ve 2034'e kadar 22,9 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
Günümüzde kontak lensler, kullanıcılarına günlük yaşamlarını iyileştiren bir dizi özellik sunarak inovasyonun ön saflarında yer almaktadır. Bu yazıda, kontak lenslerin basit görme düzeltme yardımcılarından karmaşık akıllı araçlara evrimini inceleyeceğiz.
Kontak lens teknolojisindeki gelişmeler
Kontak lens fikri, Leonardo da Vinci'nin korneayı doğrudan suyla temas ettirerek insan gözünü değiştirme önerisi sayesinde 1500'lerden beri var olmuştur. Ancak, göz bakımı devi Bausch + Lomb'un ilk seri üretim yumuşak kontak lensleri ABD pazarına sunduğu 1971 yılına kadar kontak lensler daha yaygın olarak benimsenmemiştir. Hala yeni bir cihaz olarak kabul edilen bu kontak lensler, korneaya daha fazla oksijen ulaşmasını sağlayan hidrojel malzemeden yapılmıştır. Elli yıl sonra bile yumuşak kontak lensler milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya devam etmektedir.
Birincil görme düzeltme aracı olarak kontak lenslere olan talep yalnızca artmış ve lens malzemelerinde daha fazla ilerlemeye yol açmıştır. Artık, konforu, dayanıklılığı ve optik netliği geliştiren ve genel hasta deneyimini iyileştiren silikon hidrojel, hidrofobik ve hidrofilik akrilikler ve polimetilmetakrilattan (PMMA) yapılmış kontak lensler bulunmaktadır. Daha iyi malzemelerin yanı sıra, pazar günlük tek kullanımlık lensler, uzun süreli kullanım lensleri ve astigmatizma ve presbiyopi gibi durumlar için özel lensler dahil olmak üzere çeşitli tercihlere göre uyarlanmış bir dizi seçenek sunmaktadır.
Kontak lensler akıllı araçlar mı?
Son yıllarda, kontak lensler görme düzeltmenin ötesine geçerek ek işlevler sunmak için akıllı teknolojiyi bünyesine kattı. Araştırmacılar ve şirketler, sağlık koşullarını izleyebilen ve ilaç verebilen akıllı kontak lensler geliştiriyor.
Terasaki Biyomedikal İnovasyon Enstitüsü'nden (TIBI) bilim insanları akıllı kontak lenslerin en umut verici uygulamalarından birini geliştirdiler. Bu kontak lensler, teşhis amaçlı kanser biyobelirteçleri olma potansiyeline sahip olan gözyaşlarından ekzosomları yakalayıp tespit edebilir. Bu yetenek, basit, hızlı, uygun maliyetli ve invaziv olmayan bir teşhis aracı olduğu için kanser tarama sürecini kolaylaştırabilir.
Akıllı kontak lensler ayrıca ilacı doğrudan göze iletmek için tasarlanıyor. Şu anda, göz damlaları göz ilaçlarını uygulamanın en yaygın yöntemidir. Ancak, gözün fizyolojik ve anatomik bariyerleri ilacın sadece %5'inin emilmesiyle etkinliğini sınırlar. İlaç salan kontak lensler bu bariyerleri aşar, ilacın hedef bölgeye ulaşması için daha fazla zaman tanır ve biyoyararlanımı %50'ye çıkarır. Bu cihaz pazara ulaşmadan önce bazı zorluklarla karşılaşılsa da, oküler hipertansiyon ve kistoid maküla ödemi gibi çeşitli oküler rahatsızlıkları tedavi edebilir.
Kontak lenslerin evrimi, inovasyonun sürekli olarak mümkün olanın sınırlarını zorladığı teknoloji ve sağlık hizmetlerindeki daha geniş eğilimleri yansıtır. Görmeyi iyileştirmekten sağlığı izlemeye kadar, kontak lensler geleneksel görme düzeltmesinin dışında faydalar sunarak teknolojik ilerlemenin ön saflarında kalmaya hazırdır.
Kaynak: www.worldhealth.net
İlgili Galeriler