Sportif faaliyetler, yoğun çalışma temposu veya gözlük kullanmak istemeyen kişiler kontak lens kullanmayı tercih etmektedir.
Kontak Lensler ve Kullanım Alanları
Gözün kırma kusurlarını düzeltmek için kornea ön yüzeyine takılan özel maddelerden üretilen merceklere genel olarak “kontak lens” denilmektedir. Bu lensler kornea ön yüzeyine yerleştirilerek, gözün kırma kusurunu optik kırıcılıkları sayesinde düzelterek daha net görmeyi sağlar.
Günümüzde, dış görünüş ve gözlük takmanın verdiği rahatsızlık kontak lens kullanımının başlıca nedenidir. Sportif faaliyetler, yoğun çalışma temposu veya gözlük kullanmak istemeyen kişiler kontak lens kullanmayı tercih etmektedir.
Kontak lens gözün korneasına takılan tıbbi bir protezdir. Gözün korneasına doğrudan temas ettiği için mutlaka göz hekimi muayenesi ile denenmeli ve doktor reçetesi ile yalnızca optik mağazalardan satın alınmalıdır.
Kontak lensler çoğunlukla gözün kırma kusurunu düzelterek daha net görmeyi sağladıkları için kullanılırlar. Ancak gözde farklı renkleri deneyimlemek üzere estetik amaçlı kullanımı da oldukça yaygındır.
Oransal olarak daha az olsa da gözde farklı sağlık nedenleriyle kullanılan başka lens çeşitleri de bulunmaktadır.
Kontak lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde dururlar. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontak lensin yüzeyinde kayarak, lensin hafifçe hareket etmesine neden olur. Bu hareket gözyaşlarının gerekli kayganlığı sağlamasına izin verir ve birikintilerin yıkanarak atılmasına yardımcı olur.
Kontak lensler, kornea yüzeyine yerleştirilerek gözdeki kusurların tashihi veya bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan lenslerdir. Refraksiyon ve optikle ilgili ilkeler gözlüklere benzer şekilde kontak lenslere de uygulanır. Bunlar, miyopi ve hipermetropi derecesine göre kornea eğriliğini bir kontak lens yüzeyi ile değiştirerek var olan kusuru düzeltirler. Astigmatizmaların çoğunlukla kornea ön yüzeyinin çarpıklığı sonucu oluşmasından dolayı ya sert kontak lenslerin kullanılması ya da özel olarak astigmatizmaya yönelik üretilmiş yumuşak lenslerin kullanılması gerekir. Miyop veya hipermetroplar için üretilmiş ve fiyatı cazip olan yumuşak kontak lensler en fazla -1,0 diyoptri kadar bir astigmatizmayi düzeltebilirler. Küçük numaralarda gözlük ve kontak lens numaraları aynı iken numara arttıkça miyopların gözlüğe göre daha küçük, hipermetropların ise daha büyük numaralı bir lens kullanmaları gerekir.
Son yıllarda kontak lens teknolojisi çok gelişmiş ve lenslerin kullanımını kolaylaştıran ve kullanım süresini uzatan yeni tasarım ve materyaller geliştirilmiştir.
Kontak lens kullanımının sağladığı bir çok fayda bulunmaktadır. Ancak hijyene dikkat edilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle kontak lens kullanan kişilerin lens kullanımı sırasında dikkatli olmaları ve ayrıca lenslerinin bakımını da düzenli bir şekilde yapmaları gerekmektedir.
Kontak Lens Gözde Nerede Durur?
Kontak lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde dururlar.
Göz kırpıldıkça göz kapağı kontak lensin yüzeyinde kayarak, lensin hafifçe hareket etmesine neden olur. Bu hareket gözyaşlarının gerekli kayganlığı sağlamasına izin verir ve birikintilerin yıkanarak atılmasına yardımcı olur.
Lens için gözyaşı çok önemlidir. Her göz kırpışta lensin yüzeyini yıkar.
Gözyaşı su, lipid, mukoza, protein ve artık tortular içerir. Bu tortular lens yüzeyine yapışır ve birikme yapar. Bu nedenle kontak lens bakımını doğru şekilde yapmak hem gözü korumak açısından, hem de lensin daha uzun süreli kullanılması açıcından çok önemlidir.
Kontak lensler hakkında her türlü bilgi için lütfen tıklayınız
Kaynak: www.kontaktlens.org
İlgili Galeriler