Gözlük kullanmanıza rağmen görme kalitesinde hızlı bir bozulma yaşıyorsanız 'keratokonus' olabilirsiniz. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Çağıl, "Genellikle miyop ve astigmatla karıştırılan keratokonus, teşhis edilemezse körlüğe neden olabilir" dedi.
ANKARA 3. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Çağıl, hızlı ilerleyen görme bozukluklarına karşı uyardı. Keratokonus hastalarına, hastalığın ilk dönemlerinde genellikle miyop veya astigmat teşhisi konulduğunu belirten Çağıl, "Keratokonusta erken teşhis, hastanın görme kalitesi bozulmadan tedavi imkanı sağlıyor. Tedavide hastalığın ilerleyişini durdurmak esas almıyor" diye konuştu.
"GÖZÜNÜZ DAHA ÇABUK YORULUR"
Çağıl, keratokonus hastalarının gözlerinin daha çabuk yorulduğunu ve sürekli ovuşturma ihtiyacı duyduklarını belirtti. Hastalık ilerledikçe gözlüğün yetersiz kaldığını, hastanın görme keskinliğini artırabilmek için kontak lenslerden faydalandıklarını anlatan Çağıl, şöyle konuştu: "Keratokonus tedavisi, hastalığın hangi aşamada olduğu belirlenerek planlanıyor. Erken dönem keratokonusta ilerlemenin durdurulması ve görme kaybını engellenmesi amaçlanırken daha ileri aşamalarda ise farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Işın ve lazer tedavisi en çok başvurduğumuz yöntemler arasında yer alıyor. Eksimer lazer cihazı ile kırma kusurlarının yanı sıra keratokonusta da başarılı sonuçlar alınabiliyor."
Nurullah Çağıl: Kornea nakli bile gerekebilir
Hastalık ilerledikçe tedavisinin zorlaştığını belirten Çağıl, erken teşhisinin önemine dikkat çekti. Hastalığın ileri evrelerinde kornea nakline gerek duyulduğunu anlatan Çağıl, "Geç safhalarda teşhis edilen keratokonuslarda hastanın kontak lens kullanması gerekebiliyor. Kontak lens kullanamayan hastalara ise kornea içi halka tedavisi uygulanıyor" dedi. Çağıl, eğer hastalık çok ileri safhadaysa tek çarenin kornea nakli olduğunu belirtti.
Kaynak: Ankara Haber Türk
İlgili Galeriler