Lens mi Gözlük mü: Hangisi Sizin İçin Daha İyi?

Her ikisinin de artıları ve eksileri var, ancak sonuçta bu yalnızca sizin verebileceğiniz kişisel bir karardır

Lens mi Gözlük mü: Hangisi Sizin İçin Daha İyi?
19 Ağustos 2024 Pazartesi 10:35

Lens mi Gözlük mü: Hangisi Sizin İçin Daha İyi?

Her ikisinin de artıları ve eksileri var, ancak sonuçta bu yalnızca sizin verebileceğiniz kişisel bir karardır

Eğer miyop veya hipermetrop iseniz, muhtemelen görüşünüzü düzeltmek için gözlük mü yoksa kontak lens mi kullanmanız gerektiğini düşünmüşsünüzdür.

Peki, lens mi yoksa gözlük mü? Hangisi diğerinden daha iyi?

Her iki seçeneğin de artıları ve eksileri vardır. Gözlüklerin kullanımı kolaydır ve herhangi bir özel bakım veya temizlik gerektirmezken, kontak lensler spor veya diğer aktivitelere katılırken hareket kolaylığı gibi avantajlar sunar ve daha iyi çevresel görüş sağlar.

Lensler özel temizlik ve bakım gerektirirken, gözlükler bazı aktiviteler sırasında engel teşkil edebilir.

Sizin için neyin doğru olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?

Göz doktoru Wes Immler, OD, gözlük ve kontak lenslerin avantajlarını ve dezavantajlarını ve nasıl seçileceğini anlatıyot.

Lens Mi Gözlük Mü Karar Vermeliyiz?

Dr. Immler, kontak lens mi yoksa gözlük mü kullanacağınıza karar vermenin tamamen size ve yaşam tarzınıza, kişisel tarzınıza ve tercihlerinize bağlı olduğunu söylüyor.

İlk geliştirildiklerinde, kontak lensler yalnızca sert lensler olarak mevcuttu. Günümüzde gaz geçirgen olarak adlandırılan sert lensler çok daha gelişmiştir. Uygun şekilde bakıldıkları sürece değiştirilmeleri gerekmeden bir yıla kadar takılabilirler.

Dr. Immler, "Genellikle sert lens seçen kişilerin yumuşak lens takmalarına izin vermeyen göz rahatsızlıkları vardır," diye açıklıyor. "Düzensiz şekilli bir gözleri veya korneanın incelmesine neden olan keratokonus adı verilen bir rahatsızlıkları olabilir ."

Dr. Immler'in hastalarının büyük çoğunluğu (%90 ila %95 civarı) yumuşak lensleri tercih ediyor. Yumuşak kontak lensler genellikle sert lenslerden daha ince, daha hafif ve daha rahattır. Lens üreticileri göze daha fazla oksijen ulaşmasını sağlayan bir silikon hidrojel malzemesi kullanabilir. Yumuşak kontak lensler üç çeşittir:

  • Aylık tek kullanımlıklar: Lensleri çıkarın ve bir gece boyunca dezenfektan solüsyonunda saklayın. 30 gün boyunca tekrarlayın ve ardından atın.
  • İki haftada bir kullanılanlar: Aylık kullanılanlarla aynıdır ancak iki hafta sonra atılması gerekir.
  • Günlük tek kullanımlık lensler: Her gün yeni bir lens çifti takın.

Gözlükler yüzyıllardır var olmuştur ve zamanla daha modern tasarımlar ve malzemeler kullanmak için evrimleşmiştir. Gözlük söz konusu olduğunda, iki farklı tür vardır:

  • Tek odaklı gözlük camları: Tek odaklı gözlüklerde kullanılan camlar tek bir mesafeyi düzeltir ve miyopluğu, hipermetropluğu veya astigmatı düzeltebilir.
  • Çok odaklı lensler: Çok odaklı lensler, farklı mesafelerdeki görme sorunlarını çözebilen farklı tiplerde mevcuttur. Birkaç tip arasında mesafeyi düzelten ve okumaya yardımcı olan bifokaller ve progresif ek lensler (PAL'ler) bulunur.

Çoğu gözlük camı yapımında genellikle plastik veya polikarbonat malzemeler kullanılır. Hafif olmaları ve parlamayı ve yansımaları azaltmaya yardımcı olmak için belirli kaplamalarla birlikte gelebilirler.

“Gözlük camları farklı görme sorunlarını düzeltmek için farklı şekilde üretilir. Camlar miyopluğu düzeltmek için içbükey şekilde üretilir,” diye açıklıyor Dr. Immler. “Hipermetropluğu düzeltmek için dışbükey şekilde üretilirler. Bifokal camlar, uzak görüşe yardımcı olmak için üstte bir güce ve okumaya yardımcı olmak için altta farklı, daha büyütülmüş bir güce sahip olacak şekilde üretilir.”

Kontak Lenslerin Artıları

Kontak lensleri denemeyi mi düşünüyorsunuz? Dr. Immler aşağıdaki faydaları sıralıyor:

  • Daha iyi çevresel görüş sağlarlar. "Kontak lenslerin bir avantajı da gözün tam üzerine oturmaları ve onunla birlikte hareket etmeleridir," diyor. Bu nedenle, kontak lensler, uçan nesnelerin gözlüklerine çarpıp göz yaralanmasına neden olmasından endişe etmek istemeyen sporcular ve normal gözlüklerle havuzda görebilen yüzücüler gibi aktif bir yaşam tarzına sahip kişiler için harika bir seçimdir.
  • Zarar görmeleri zordur. "Gözlüklere kıyasla lenslerin bir diğer avantajı da, oturarak veya üzerine basarak onları kaybetmemeniz veya onlara zarar vermemenizdir," diye ekliyor.
  • İhtiyaçlarınıza göre farklı seçenekler mevcuttur. Sizin için hangi tip kontak lensin en iyi işe yaradığına karar verebilirsiniz. Dr. Immler günlük tek kullanımlık lenslerin iyi bir seçenek olabileceğini söylüyor. "Her gün yeni bir çiftin avantajı kuruluk , alerji ve enfeksiyon olasılığının azalmasıdır."
  • Yüzünüzde belli olmazlar. Kontak lens takıyorsanız bunu anlamak zordur, bu yüzden doğal bir görünüm elde etmek veya makyajını vurgulamak isteyenler için iyi bir seçenek olabilir.

Kontak Lenslerin Eksileri

Ancak kontak lens takmanın bazı dezavantajları da var. Dikkate alınması gereken birkaç şey şunlardır:

  • Enfeksiyon riski vardır. Dr. Immler, "Gözünüze veya gözünüzün yakınına bir şey koyduğunuzda, risk yaratıyorsunuz" diyor. "En büyük risk göz enfeksiyonudur." Günlük tek kullanımlık lenslerde enfeksiyon riskinin en düşük olduğunu, çünkü her gün yeni bir çift kullandığınızı da ekliyor. Diğer lens türleri için iyi hijyen uygulamalarını takip edin.
  • Temizlenmeleri gerekir. Kontak lenslerinizi temizlemek ve saklamak sizin ve yaşam tarzınız için ideal olmayabilir. Her gece kontak lens solüsyonuyla temizlemeniz ve bir kutuda saklamanız gerekir, bu da takip etmesi çok zaman alan bir şeydir.
  • Gözünüze dokunmanızı gerektirirler. Bazı insanlar için kontak lenslerinizi göz kürelerinize takmaya ve çıkarmaya alışmak biraz zaman alabilir (evet, göz kürenize dokunmanız gerekir!).
  • Bazen görüşünüzü bulanıklaştırabilirler. Astigmatınız varsa , lensleriniz genellikle çok fazla hareket etmeyecek şekilde tasarlanmıştır, ancak bazı durumlarda lensleriniz dönerse görüşünüz bulanıklaşabilir.
  • Kuruluk ve tahrişe neden olabilirler. Bazı kişiler kontak lens takarken göz kuruluğu ve tahrişi yaşayabilir.

Gözlüklerin artıları

Gözlük söz konusu olduğunda birçok avantaj vardır, örneğin:

  • Kullanımı kolaydır. Sadece yüzünüze yerleştirin ve hazırsınız. Ayrıca çok fazla bakıma ihtiyaç duymazlar — toz veya lekeleri silmek için mikrofiber bir bez kullanabilirsiniz.
  • Birçok stil ve renkte gelirler. Kişiliğinizi ve kişisel stilinizi vurgulayan bir çift bulabilirsiniz.
  • Sık sık değiştirilmeleri gerekmez. Reçeteniz her yıl değişmediği sürece gözlüklerinizi değiştirmenize gerek yoktur.
  • Göz enfeksiyonu riskinizi artırmazlar. Gözlükler gözlerinize temas etmediği için göz enfeksiyonu riskini artırmazlar.

Gözlüklerin eksileri

Gözlük takmanın şu dezavantajlarını da göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz:

  • Görüş alanınızı bozabilirler. Astigmatınız veya güçlü bir reçeteniz varsa, gözlüklerle görüş alanınız bozulabilir.
  • Yüzünüze ağırlık katabilirler. Ayrıca gözlüklerin yüzünüzde nasıl hissettirdiğinden hoşlanmayabilirsiniz — çerçevelerinizin ve lenslerinizin ağırlığı burun köprünüzde ve kulaklarınızda baskıya neden olabilir.
  • Belirli koşullarda buğulu veya kirli hale gelebilirler. Gözlüklerinizdeki camlar da belirli koşullarda, örneğin dışarıda yağmurda veya kirli veya tozlu bir ortamda buğulu veya kirli hale gelebilir.
  • Spor veya belirli aktiviteler için iyi olmayabilirler. Gözlükler yüzünüzden düşebilir veya bazı aktiviteler sırasında daha kolay kırılabilir.

Hem gözlük hem de lens takılabilir mi?

Evet. Birçok insanın dönüşümlü olarak kullanabilecekleri bir gözlük ve kontak lens çifti vardır. Bu, yaşam tarzınıza bağlı olarak işe yarayabilir.

Örneğin, işteyken gün içinde gözlüklerinizi takmayı tercih edebilirsiniz. Ancak daha sonra, egzersiz yaparken veya arkadaşlarınızla takılırken kontak lenslerinize geçmeyi tercih edebilirsiniz.

“Birçok kişi hem kontak lens hem de gözlük takıyor. Yaptıkları aktiviteye bağlı olarak her iki seçeneğe de sahip olmanın esnekliğini seviyorlar,” diyor Dr. Immler. “Genellikle kontak lens takıyor olsanız bile yedek bir gözlük bulundurmak her zaman iyi bir fikirdir. Bu şekilde, göz enfeksiyonu geçirirseniz veya bir nedenden dolayı kontak lenslerinizi takamazsanız gözlüklerinizi takabilirsiniz. Ayrıca, özellikle gün sonunda, ara sıra gözlerinize kontak lenslerden ara vermek de iyidir.”

Kontak lens reçeteleri gözlük reçeteleriyle aynı mıdır?

Hayır. Kontak lensleriniz ve gözlükleriniz için reçeteleriniz farklıdır çünkü kontak lensleriniz doğrudan gözünüzün üzerinde durur. Bu nedenle, göz muayenesi sırasında, göz doktorunuz gözlükleriniz ve kontak lensleriniz için farklı ölçümler alacaktır.

Örneğin, kontak reçetelerinizde aşağıdaki gibi ek bilgiler/ölçümler yer almaktadır:

  • Taban eğrisi (BC): Lenslerinizin gözünüze rahatça oturmasını sağlayan, kontak lenslerinizin eğriliği.
  • Çap (Dia): Bu, kontak lensinizin genişliğidir.

Kontak lens reçetenizde ayrıca görme düzeltme gücünüz, türü ve son kullanma tarihi de yer alacaktır.

Dr. Immler, "Kontak lens satın aldığınızda, göz doktorunuz gözünüzün şeklini ve eğriliğini lense uyduracaktır" diyor. "Bu, gözyaşlarının lensin altına girerek göze besin ve oksijen sağlamasını sağlar."

Göz hekiminiz ayrıca lenslerinizi nasıl takacağınız ve bakımını yapacağınız konusunda da sizi eğitecektir.

Sonuç olarak?

Kontak lensler gözlüklerden daha mı iyidir? Tek bir doğru cevap yoktur. Kontak lensler ve gözlükler, görmelerini düzeltmek için yardıma ihtiyaç duyanlar için iyi seçeneklerdir.

Kaynak: health.clevelandclinic.org


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.