Ne Sıklıkta Göz Muayenesi Olmalıyım?

Göz muayenelerinin sıklığı; yaş, sağlık durumu, mevcut göz sorunları ve kişinin kontak lens kullanıp kullanmadığı veya diyabet tanısı alıp almadığı gibi çeşitli bireysel faktörlere bağlı olarak değişir.

Ne Sıklıkta Göz Muayenesi Olmalıyım?
09 Temmuz 2024 Salı 10:31

Ne Sıklıkta Göz Muayenesi Olmalıyım?

Rutin göz muayeneleri için göz doktorunuzu ziyaret etmeniz, sağlıklı görme ve göz sağlığının korunması açısından önemlidir.

Göz muayenelerinin sıklığı; yaş, sağlık durumu, mevcut göz sorunları ve kişinin kontak lens kullanıp kullanmadığı veya diyabet tanısı alıp almadığı gibi çeşitli bireysel faktörlere bağlı olarak değişir.

Göz Muayenelerinin Önemi

Düzenli göz muayeneleri, görme reçetenizi güncellemekten daha fazlasıdır. Çeşitli göz ve genel sağlık durumlarının erken teşhisi ve tedavisi için önemlidirler.

Pek çok göz ve genel sağlık durumu herhangi bir semptom olmadan ortaya çıkabilir. Göz muayeneleri bilinmeyen sağlık sorunlarının tespit edilmesine yardımcı olabilir, bu da onları erken teşhis ve önleyici bakım açısından önemli kılar.

Göz muayeneleri görme düzeltmesini kontrol etmenin çok ötesine geçer. Çeşitli araçlar ve görsel sağlık değerlendirmeleri aracılığıyla, rutin bir göz muayenesi sırasında aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok oküler durum tespit edilebilir:

  • Katarakt : Katarakt, gözün doğal merceğinin bulanıklaşması ve görüşün bozulması sonucu gelişir.
  • Diyabetik Retinopati : Diyabet, gözlerde komplikasyonlara neden olabilir, bu da diyabet hastaları için düzenli kontrolleri hayati önem taşır.
  • Kuru Göz Hastalığı: Gözyaşları gözleri yeterince nemlendiremediğinde gözlerde tahrişe ve bulanık görmeye neden olur.
  • Glokom : Glokom, tedavi edilmezse görme sinirine zarar verebilir ve görme kaybına neden olabilir.
  • Makula Dejenerasyonu : Makula dejenerasyonu, retinanın bir yapısı olan makula hasar gördüğünde ve kişinin merkezi görüşünü etkilediğinde ortaya çıkar.

Göz hekimleri, rutin bir göz muayenesi yoluyla genel sağlık koşullarını tespit edebilir. Bir hastalığın bazı belirtileri, kişide herhangi bir belirti görülmese de gözlerde ortaya çıkabilir:

  • Diyabet: Retinanın kan damarlarındaki değişiklikler, bir kişiye teşhis konulmadan önce diyabetin göstergesi olabilir.
  • Kalp Hastalığı: Retinal kan damarlarındaki belirli desenler, OCT taramaları ve görüntüleri kullanılarak kardiyovasküler sorunların sinyalini verebilir.
  • Yüksek Tansiyon: Gözün arkasındaki kan damarlarında bükülme veya kanama, yüksek tansiyonun belirtileridir. Yüksek tansiyonu olan kişiler glokom gibi göz hastalıklarına yakalanma riski altındadır.
  • Yüksek Kolesterol: Kornea ve retinanın kan damarları etrafındaki birikintiler, yüksek kolesterol seviyelerini gösterebilir.

Kapsamlı Göz Muayeneleri

Kapsamlı bir göz muayenesi, kırma kusurlarını belirlemek ve bireyin göz reçetesinin güncel olduğunu doğrulamak için bir görme değerlendirmesini içerir.

Göz muayenesinin süresi hastanın yaşına, göz sağlığına ve varsa görme sorunlarına bağlı olarak değişir. Çocukların göz muayenesi 15 ila 45 dakika sürebilirken yetişkin ve son sınıf muayeneleri 25 ila 55 dakika sürebilir.

Çocukların Göz Muayeneleri

Çocukların gözleri hızla büyüyor ve değişiyor, bu da rutin göz muayenelerini önemli hale getiriyor. Gözlerimiz büyümeye devam ederken görsel reçetelerinde de önemli değişiklikler yaşanır.

Göz gelişimindeki hızlı değişiklikler nedeniyle 6 ay ile 18 yaş arasındaki çocukların yılda en az bir kez kapsamlı göz muayenesinden geçmeleri öneriliyor.

Çocuklar 6 aylıktan itibaren göz muayenesini yaptırabilirler! Bir bebek veya küçük çocuğun göz muayenesi sırasında göz hekimi, göz kası hareketlerini, göz hizasını ve gözün odaklanma yeteneğini test ederek göz gelişimini değerlendirmeye odaklanacaktır.

Eğer göz doktoru, muayene sırasında çocuğun gözlerinin zorlandığından ve aşırı odaklandığından şüpheleniyorsa, çocuğun siklopleji kırılması geçirmesini önerebilir . Göz kaslarını geçici olarak genişletip gevşetmek, muayene sırasında gözün odak noktasını değiştirmesini önlemek ve doğru bir görme reçetesi elde etmeye yardımcı olmak için göz damlası kullanmayı içerir.

Yetişkin Göz Muayeneleri

19-64 yaş arası yetişkinlerin iki yılda bir rutin göz muayenesi yaptırmaları önerilir. Gözlerimizin büyümesi 20 yaş civarında durur. Bu aynı zamanda görme reçetemizin stabil hale geldiği zamandır.

40 yaşına gelindiğinde, hastalıkların veya görme değişikliklerinin erken belirtilerini yakalamak için göz muayenesi yapılması tavsiye edilir, çünkü bu, görsel kaygıların ortaya çıkmaya başladığı yaş civarındadır.

İleri Göz Muayeneleri

65 yaş ve üzeri yetişkinlerin yıllık rutin göz muayenesi yaptırmaları teşvik edilmektedir. Yaşlanma, görme sorunları geliştirme riskini artırabilir.

Yaşlı yetişkinler aşağıdakiler için daha yüksek risk altındadır:

  • Renkleri ayırt etmede zorluk
  • Geceleri görmede zorluk
  • Artan parlama hassasiyeti
  • Düşmelere bağlı görme yaralanmaları
  • Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD)
  • Katarakt

Kontak Lens Muayeneleri

Kontak lens reçeteleri yıllık olarak sona erdiğinden, kontak lens kullanan kişilerin muayeneler ve kontak lens takma işlemleri için yılda bir kez göz doktorlarını ziyaret etmeleri önerilir.

Bu ziyaretler, gözlerinizin kontak lens kullanımı açısından sağlıklı kalmasını sağlar ve göz hekiminizin reçetenizi gerektiği gibi ayarlamasına olanak tanır. Tarihi geçmiş veya yanlış reçete edilmiş lensler kullanmak rahatsızlığa neden olabilir ve gözlerinize zarar verme potansiyeline sahiptir.

Diyabetik Göz Muayeneleri

Tip 1 ve tip 2 diyabet, görmeyi ve genel göz sağlığını etkileyebilir. Diyabetli bireylerin, sağlıklı görmeyi sürdürmek ve göz sorunlarını önlemek için yıllık diyabetik göz muayenesini yaptırmaları önerilir.

Diyabetik göz muayenesi sırasında göz doktorunuz retinanızın ve oküler kan damarlarınızın sağlığını değerlendirmeye odaklanacaktır. Damlalarla, genişlememiş bir muayene sırasında görülemeyen gözün iç yapılarını incelemek için gözbebekleri genişletilir. Göz doktoru, diyabetik retinopatinin göstergeleri olan anormal kan damarlarını veya retinal şişliği kontrol edecektir.

Diyabet, kişinin glokom, diyabetik retinopati ve diyabetik makula ödemi gibi göz rahatsızlıkları geliştirme riskini artırır. Diğer göz ve sağlık sorunları gibi, bu koşullar da çok az veya hiç fark edilmeyen semptomlarla ortaya çıkabilir.

Bugün Göz Hekiminize Randevu Alın

Rutin göz muayeneleri için göz doktorunuzu ziyaret etmek, genel sağlığınızı ve refahınızı korumanın önemli bir parçasıdır. Göz muayenesi randevularının sıklığı yaşa, göz sağlığına ve genel sağlık durumuna göre değişir.

Bir sonraki göz muayenesi randevunuzu planlamak için mutlaka göz hekiminizle bağlantı kurun!


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.