Neden Güneş Gözlüğü Takmalıyız?

Gözlerinizi güneşten korumak ve güneş gözlükleri hakkında bilmeniz gerekenler

Neden Güneş Gözlüğü Takmalıyız?
02 Ağustos 2024 Cuma 10:34

Gözleri Güneşten Korumanın ve Güneş Gözlüğü Takmanın Önemi

Gözlerinizi güneşten korumak ve güneş gözlükleri hakkında bilmeniz gerekenler

Güneş ışığına maruz kalmanın genel sağlığımız üzerinde, artan enerji ve ruh hali de dahil olmak üzere olumlu etkileri olabilirken, aynı zamanda kendimizi potansiyel olarak zararlı ultraviyole ışınlarından korumamız da gerekir. İnsanlar şapka ve güneş kremi takarak ciltlerini koruma konusunda giderek daha dikkatli davranıyorlar, ancak gözlerimizin de korunmaya ihtiyacı vardır.

Yaz sıcağının tadını çıkarırken, yani dışarıda daha fazla zaman geçirirken ve UV ışınları en güçlüyken, daima UV göz korumasının önemini hatırlamanız ve güneş gözlüklerinin nasıl güvende (ve şık) kalmanızı kolaylaştırdığını anlamanız önemlidir.

UV Işığı Ve Gözlerimiz Hakkında Temel Bilgiler

Güneşin ürettiği 3 tip ultraviyole ışık - UVC, UVC ve UVA - insan cildi ve gözleri için zararlı olabilirken, UVA ışınları en zararlı olanıdır. Ozon tabakası tarafından tamamen filtrelenen UVC ışınlarının ve yalnızca kısmen emilen UVB ışınlarının aksine, UVA ışınları Dünya atmosferinden %95 oranında nüfuz eder. Ayrıca etkileri tüm gün boyunca sabittir ve pencerelerden ve bulutlardan geçebilirler.

Bulutların UV ışığını engellemediğini ve zararlı güneş ışınlarının bulutları delerek gözlerinize zarar verebileceğini bilmek önemlidir. UV radyasyonu gözlerin yüzey dokusuna, korneaya ve lense zarar verebileceği için risk oluşturur. Bu nedenle UV engelleyici güneş gözlükleri gözlerinizi korumanıza ve güneş ışığını güvenli bir şekilde almanıza yardımcı olabilir. Kar, buz, su veya beton-asfalt zeminlerden yansıyan ışınlar gözlerde güneş yanığına neden olabilir ve bu da geçici körlüğe yol açabilir. Ayrıca, sonunda görüşü etkileyebilecek pterjiyuma (sörfçü gözü) da neden olabilir.

Zararlı UV Işınlarından Gözlerin Korunması Hakkında Yanlış Anlamalar

Bu zararlı UV ışınları hakkında bildiğimiz her şeye rağmen, kendimizi onlardan korumakla ilgili hala bir dizi yanlış anlama var. Örneğin, birçok kişi bulutlu ve serin günlerin daha az UV ışını anlamına geldiğine inanıyor - büyük olasılıkla güneş çok parlak olmadığında o kadar sıcak hissettirmediği için. Ancak Amerikan Kanser Derneği'ne göre, UV ışınlarının bulutlardan geçebileceği tartışmasızdır.

Yaygın bir yanılgı daha: Güneş gözlükleri mevsimseldir. Mevsime göre takmak istediğiniz güneş gözlüklerini seçebilmenize rağmen, UV ışınlarının aksine, güneş gözlükleri yalnızca güneşli yaz günleri için değildir. Uygun göz (ve cilt) koruması yıl boyunca kritik öneme sahiptir.

Bazı kişiler ucuz güneş gözlüklerinin yeterli koruma sağlamadığını da yanlış bir şekilde ileri sürebilir. Daha düşük fiyatlı gözlüklerde bile bulunabilen "%99 UV koruması garantili" veya "%100 koruma garantili" yazan bir etiket olup olmadığını kontrol etmek hayati önem taşır.

Ve koyu renkli güneş gözlüğü camlarına sahip olmak mutlaka daha yüksek UV koruması anlamına gelmez. Amerikalı yetişkinlerin %39,4'ü buna inansa da gerçek şu ki yeterli UV koruması olmayan koyu renkli camlar hiç güneş gözlüğü takmamaktan daha kötü olabilir.

Ayrıca çerçeve, UV ışınlarının camın kenarlarından geçmesini önleyecek kadar büyük olmalıdır.

Gözlerimizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumak, sadece güneşli yaz günlerinde değil, yıl boyunca önemlidir. UV koruması hakkında yanlış anlamalar yaygın olsa da, bulutlu günlerde bile UV ışınlarının nüfuz edip hasara yol açabileceği açıktır.

Gözlerimizi etkili bir şekilde korumak için, maliyet veya lens koyuluğu ne olursa olsun, uygun UV koruması sağlayan güneş gözlüklerine yatırım yapmak çok önemlidir.

Farkındalığı teşvik ederek ve kaliteli göz korumasına erişimi sağlayarak, güneş ışığının tadını güvenle çıkarabilir ve gelecek için görüşümüzü koruyabiliriz.

Unutmayın görme sağlığı, genel sağlığınız ve konforunuzda önemli bir rol oynar.

Kaynak: www.deltadentalil.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.