Nefes Aldığınızda Gözlerinize Garip Bir Şey Oluyor

Araştırmacılar, yeni bir çalışmada göz bebeklerinin her nefes alıp verişte dalgalandığını buldular.

Nefes Aldığınızda Gözlerinize Garip Bir Şey Oluyor
10 Ağustos 2024 Cumartesi 10:35

Nefes Aldığınızda Gözlerinize Garip Bir Şey Oluyor

Gözlerimiz çevremizdeki dünyayı algılamamıza yardımcı olur ve hayal ettiğimiz şeylerden işitme kaybının erken belirtilerine kadar iç dünyamız hakkında çok şey ortaya çıkarabilir.

Gizemli bir şekilde, gözlerimiz nefesimizle de değişebilir. İsveç ve Hollanda'daki araştırmacılar, yeni bir çalışmada göz bebeklerinin her nefes alıp verişte dalgalandığını buldular.

100 yılı aşkın bir süredir göz bebeklerinin ışıktan çok daha fazlasına tepki verdiğini biliyoruz, ancak bu derinliksiz kara deliklerin nefesimizle genişleyip daralıp daralmadığına dair çalışmalar çelişkili sonuçlar ortaya koyuyor.

Bazı araştırmalar, nefes aldığımızda göz bebeklerimizin genişlediğini öne sürerken, 2022'de yapılan bir incelemede bu olguya dair "kesin olmayan kanıtlar" olduğu bulundu.

Bu nedenle İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden nörobilimci Martin Schaefer ve meslektaşları, önceki çalışmaların sınırlamalarını ele almaya koyuldular. Bir dizi deneyde, ekip, 100'den fazla gönüllünün dinlenme halindeyken ve görsel bir görev gerçekleştirirken göz bebeği boyutlarını ölçmek için özel bir kamera kullandı.

Araştırmacılar, şu anda hakem incelemesini bekleyen raporlarında , "Göz bebeği büyüklüğü, sürekli olarak inhalasyon başlangıcında minimum, ekshalasyon sırasında ise maksimum seviyeye ulaşıyor" diye yazıyor.

Aynı örüntü, gönüllüler basit bir görsel görev gerçekleştirdiğinde veya sadece bir noktaya baktığında, burunlarından veya ağızlarından nefes aldıklarında da mevcuttu.

Bu, göz bebeklerinin nefes verirken en küçük duruma geldiğini iddia eden önceki yayınlarla çelişmektedir. Ancak göz bebeği boyutunun birçok etkisi vardır, bu nedenle Schaefer ve ekibinin nefes döngümüze olan ince bağlılığını anlamaları birkaç nefes döngüsü aldı. Bu, geçmişteki çelişkili sonuçların bazılarını açıklayabilir.

"Bu sadece bir araştırma mı?" diye soran Schaefer, New Scientist'ten Michael Le Page'e "Yoksa bunun arkasında bir amaç mı var? Henüz gerçekten bilmiyoruz." Şekline açıklama yaptı.

Ancak araştırmacıların bu dans eden göz bebeği boyutları hakkında bazı teorileri var. Önceki çalışmalar, daha küçük göz bebeklerinin detayları ayırt etmede daha iyi olduğunu, daha büyük göz bebeklerinin ise zayıf uyaranları algılamada daha iyi olduğunu öne sürüyor.

Schaefer ve ekibi, "Bulgularımız, görsel algının tek bir nefes içinde, nefes alma sırasında ayrımı optimize etmek ve nefes verme sırasında tespit etmek arasında bir döngüye girebileceği ihtimaline işaret ediyor" diyor.

Göz bebeklerinin büyüklükleri duygusal durumlara (korkudan dolayı büyüme gibi), fiziksel uyarılmaya ve ilaçlara tepki olarak ( antidepresanlara tepki olarak büyüme gibi) da değişmektedir.

Doktorlar bilinç düzeylerini ölçmek ve ruh sağlığı koşullarını tespit etmek için göz bebeklerimizi kullanabilirler; bu nedenle onların davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmek onları daha güçlü tanı göstergeleri haline getirecektir.

Bilim insanları yakın zamanda bu değişikliklerin en azından bazılarının ardındaki mekanizmayı tanımladılar, ancak tıpkı göz bebeği boyutunun solunum döngümüze uyum sağlamasında olduğu gibi, bu değişikliklerin çoğunun neden meydana geldiği hala bir sır olarak kalıyor.

Yapılan bu araştırma bioRxiv'e yüklendi ve hakem değerlendirmesini bekliyor.

Kaynak: www.sciencealert.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.