Obezite ile Mücadele Yasaklarla Önlenemez!

BÜTÜN İNSANLAR DOĞRU BESLENME, ALKOL TÜTÜN VE UYUŞTURUCUDAN UZAK DURARAK BİRAZDA HAREKET EDEREK ÇOK SAYIDA SAĞLIK PROBLEMİNDEN KORUNUR Obezite...

Obezite ile Mücadele Yasaklarla Önlenemez!
30 Eylül 2016 Cuma 15:59

Obezite ile mücadele yasaklarla önlenemez. Yasaklar, yasaklanan ürünü daha cazip çekici ve gizemli yapar.

Okul kantinlerinde gazlı içeceklerin ardından çikolata, kek, gofret, şeker, enerji içeceği gibi ürünler de artık satılamayacak.

Son yılların en tehlikeli sağlık sorunu olan obeziteyle mücadele etmek adına kantinlerdeki yasaklı gıdaların kapsamı genişletildi. Okul kantinlerinde kola ve gazlı içeceklerin ardından çikolata, kek, gofret, şeker, enerji içeceği gibi ürünler de satılamayacak.

Obezite ile mücadele yasaklarla önlenemez. Yasaklar, yasaklanan ürünü daha cazip çekici ve gizemli yapar. Okulda yasaklarsınız okuldan çıkınca satın alır yer. Beslenme alışkanlıklarını yasaklarla değiştirmek mümkün değildir. Doğru beslenme alışkanlıkları eğitimle kazandırılmalıdır. Şeker beyaz zehirdir. Alınan fazla şeker ve karbonhidrat vücutta yağ olarak depolanır. Yağ yağ olarak de-po-lan-maz. EĞİTİMLE Doğru beslenme alışkanlığının kazandırıldığı bireyler yetirilmesi hedeflenmelidir.

Tütün, uyuşturucu, alkol, obezite ile mutlaka eğitimle mücadele etmemiz gerekli alanlardır. Alışkanlık oluşmuş bireylerle ilgili mücadelenin yanında söz konusu konular ile ilgili olarak ilköğretimden başlayarak orta öğretimde ve hatta Üniversitelerde ders olarak okutulmalıdır. Alkol, tütün, uyuşturucu kullanmayan nesiller yetiştirilmesi hedeflenmelidir. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda eş güdümlü çalışarak projeler üretmelidir. Bu eğitimler ebeveynlerin de çocuklarına davranışını da kapsamalıdır.

Bütün insanlar doğru beslenme, alkol tütün ve uyuşturucudan uzak durarak birazda hareket ederek çok sayıda sağlık probleminden korunur.

GÖRMEK İNANMAKTIR

Gözlük çocuklarınızın gözlerini Dünya’ya açar. Gözlerimiz vücudumuzun Dünya’ya açılan penceresidir. 
Gerek iş gerekse eğitim alanında bu kusurların giderilmesi ve mutlaka periyodik olarak görme testi ve muayenesi yapılması gerekir. Trajikomik olan şudur ki, kırılma kusurları düzeltilemez değildir. Görme kusurları az bir masrafla restore edilebilir.

Gözlük kullanmanın ekonomilere üretime çalışma hayatına katkısı büyüktür. Gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar.
Her yıl ülkemizde kurtuluş savaşımızdan fazla insanımızı trafik kazalarında kaybetmekteyiz. Anadolu Ajansı’nın haberine göre 10-18 Eylül arasındaki 9 günde 3 bin 129 trafik kazası meydana geldi; bu kazalarda 103 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 175 kişi ise yaralandı. Resmi verilere göre trafik kazalarındaki ekonomik kayıp,20 milyar TL dir. Gözlük öğrencilerin ders başarısını da yükseltir. Gözlük Okuma kültürünün gelişmesini sağlar, çağdaş modern bir toplum inşa etmeninde anahtarıdır.

Öğrendiklerimizin %80 gördüklerimiz sayesinde gözlerimizle elde ederiz. Görmeyen çocuk öğrenemez. Okul çağı gelişme dönemidir. Çocuklarımız bu dönemde bir yandan korunaklı yuvalarından çıkıp toplum içine girmenin yaratabileceği ruhsal ve sosyal sorunlarla bir yandan da yoğun bir öğrenme döneminin yaratabileceği stresle baş etmek zorunda kalabilirler. Öğrencinin bu süreçten başarılı bir biçimde çıkabilmesinin en temel şartı sağlıklı olmasıdır. Özellikle görmeyle ve işitmeyle ilgili sağlık sorunları erken dönemde teşhis ve tedavi edilirse öğrencinin okul başarısı şansı artırır.

Önerimiz; öğrenciler her yıl kayıt yenilerken tam gördüklerine dair göz doktorundan alınmış bir raporu kayıt evraklarına eklenmesinin şart koşulmalıdır. Bütün insanlar doğru beslenme, alkol tütün ve uyuşturucudan uzak durarak birazda hareket ederek çok sayıda sağlık probleminden korunur. Bu alışkanlıklar yasaklarla değil eğitimle sağlanır.

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.