"Etkin denetim ve rehberlik anlayışımızın bir göstergesi"
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "Etkin denetim ve rehberlik anlayışımızın bir göstergesi olan ve 2 bin adet alımı gerçekleştirilen tablet bilgisayarlarda bu kitap 2 projesiyle kurumumuza kazandırılmış bulunmaktadır. Böylece müfettişlerimiz ve denetmenlerimiz güçlü internet ağı ile kurum internet sistemi üzerinden sorgulamalar yapabilecekler enerji tasarrufu sağlayarak daha etkili denetimler gerçekleştirebilecekler" dedi.
Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse edilen sosyal güvenlik denetimlerinde kullanmaya yönelik "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi Mal Alım Bileşeni" projesi kapsamında alımı yapılan 2 bin adet tablet bilgisayarın dağıtımı düzenlenen törenle gerçekleşti. SGK Başkanlığında gerçekleşen törende bir konuşma yapan SGK Başkanı İlhan, "Sosyal Güvenlik Kurumu olarak çalışmalarımızda teknolojiyi en üst düzeyde kullanan kurumlardan bir tanesiyiz. Öyle de olmak zorundayız. Hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi için teknolojiyi yakalamak ve etkin bir şekilde kullanmakta kaçınılmaz ve vazgeçilmez önemli bir husus diye düşünüyorum" diye konuştu.
Süratli ve kaliteli hizmet sunma noktasında SGK'nın diğer kamu kurumlarının yanında ilk sırada yer aldığını kaydeden İlhan, kayıt dışı istihdamı önlemeye dönük olarak uygulamaya koydukları önemli projeyi paylaşmanın sevinci içerisinde olduklarını ifade etti.
Kayıt dışı istihdam Türkiye iç gücü piyasasının en temel sorunlarından bir tanesi olduğunu belirten İlhan, "Hiç ummadığımız felaketler insanların hayatını bir anda değiştirebilmekte. Maalesef kayıt dışı çalışma en çok bu gibi durumlarda kendisini hissettirmekte. Sosyal haklardan mahrum kalan vatandaşlarımız yaşamlarını idame ettirmekte bu tip durumlarda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmakta ve hiç beklemedikleri bir anda muhtaç duruma düşebilmektedirler. Türkiye'de kayıt dışı istihdamı azaltmaya yönelik ciddi mesafeler kazanıldığının altını çizmek gerekir diye düşünüyorum. 2002 yıllarına baktığımızda yüzde 52 oranında olan kayıt dışı istihdamın, 2014 yılı Mart ayı itibariyle yüzde 34,4'e düştüğünü memnuniyetle görmekteyiz. Tabi ki önümüzde kat edeceğimiz mesafeler ve çalışmalar var. Henüz yolun başındayız. Bunun farkındayız bilincindeyiz. Önümüzdeki dönemlerde de aynı özveriyle daha fazla özveriyle çalışmalarımıza devam etmek durumundayız " ifadelerini kullandı.
SGK Başkanı İlhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2014-2023 dönemini kapsayan Ulusal istihdam stratejisinde de tarım dışı sektörde kayıt dışı istihdam oranının 2023 yılına kadar yüzde 15'lere indirilmesi hedeflenmektedir. SGK olarak ceza yerine teşvikin, denetimin yerine rehberliğin aldığı yeni anlayışın yaygınlaştırılması ve toplumumuza anlatılması yönünde önemli adımlar attık. Başta ulusal istihdam stratejisi olmak üzere 2023 hedeflerine kararlı adımlarla ulaşacağımıza olan inancım tamdır. Son 10 yılda toplumsal bilincin son derece geliştiğini ifade etmek istiyorum. Eskiden kayıt dışı çalışma çok daha normal karşılanırken, sessiz kalınırken bu konuda bugün çok daha bilinçli bir şekilde tüm toplumumuzla hareket ettiğimizi görmekteyiz. Alo 170 hattımıza 2010 yılında gelen çağrılara baktığımızda günlük şikayet sayısı ortalama 3 bin iken, şuanda baktığımızda günlük şikayet sayısının 30 binlere yükseldiğini görmekteyiz. Bu çerçevede kayıt dışılıkla farkındalığı artırma hedefiyle yola çıktığımız 15 milyon bütçenin yenilikçi yöntemlerle kayıtlı istihdamın teşviki projesini Haziran 2012başarıyla tamamladık. Pek çok kazanımlar edindiğimiz kitap 1 projesinin devamı niteliğinde olan kayıtlı istihdamın teşviki projesinin de henüz başındayız. Bu projeyle rehberliğe dayalı denetim anlayışımızı bir adım daha öteye geçireceğiz. Denetim ve rehberlik hizmetlerinde teknolojinin kullanımını artırarak daha hızlı sonuçlara ulaşacağız. Mevcut personel kapasitemizi daha fazla geliştirebileceğiz. Önümüzdeki dönemlerde kitap 2 projesinin başarılarından da sıkça bahsedeceğimizi düşünüyorum. Etkin denetim ve rehberlik anlayışımızın bir göstergesi olan ve 2 bin adet alımı gerçekleştirilen tablet bilgisayarlarda bu kitap 2 projesiyle kurumumuza kazandırılmış bulunmaktadır. Böylece müfettişlerimiz ve denetmenlerimiz güçlü internet ağı ile kurum internet sistemi üzerinden sorgulamalar yapabilecekler enerji tasarrufu sağlayarak daha etkili denetimler gerçekleştirebilecekler. Ayrıca bazı yazılım programı ile kişilerin sigortasız çalıştığı tespit edilebilecek oluşturulan E-tutanak programı ile fiziki olan denetim tutanağı elektronik ortamda ve henüz denetim elemanlarımız denetim yaptıkları iş yerinden ayrılmadan önce hazırlanabilecektir. Bu son derece önemlidir. Bu projeyle 15,5 milyon tutarında bir fonda Türkiye'ye aktarılmış olmaktadır. Mobil araçlar ile SGK merkezlerinin olmadığı ilçeler uzak mecralar ve büyük illerde özellikle SGK merkezimize erişimin güç olduğu noktalarda vatandaşlarımızı bilgilendirme, kayıt altına alma, tam donanımlı hizmet verilebilmekte. Bu tablet bilgisayarlar ile de işlemlerimizi demetim alanında tutanağa bağlama olanağına sahip olacağız. SGK olarak kayıtlı istihdamın artırılması yolunda gerçekleştirilecek her türlü çalışmaya hazır olduğumuzu, destek vermek durumunda olduğumuzu, projelendirmek durumunda olduğumuzu hatırlatmak istiyorum."
Kaynak: memurhaber.com
İlgili Galeriler