"Müşteriniz, camlarının Temmuz ayında, Şubat ayına kıyasla daha az koyulaştığı konusundaki iddiasında %100 haklıdır"
Sıcak ve Soğuk Hava Koşulları Fotokromatik Camın Renk Performansını Etkiler mi?
Gözlükçünün orijinal sorusu şöyledir:
"Müşterimiz, Şubat ayında almış olduğu organik kolormatik camların ilk aldığı zamandaki kadar koyulaşmadığını iddia ederek şikayetini dile getirmiş ve bu camların değiştirilmesini istemiştir. Elimizdeki imkanlarla yaptığımız testte koyulaşma oranında anormal bir durum görmememize rağmen müşteri ısrarla bu oranın azaldığını ve ürünün alındığı ilk günlerde daha çok koyulaştığını, şu anda koyulaşma oranının %50 oranında azaldığını iddia etmektedir. Üretici firma yetkilisi ile görüştüğümüz zaman, bize, kolormatik camların performansının sıcak havada olumsuz yönde etkilendiği söylendi. Bir de sizin değerlendirmenizi rica ediyorum."
Müşteriniz, camlarının Temmuz ayında, Şubat ayına kıyasla daha az koyulaştığı konusundaki iddiasında %100 haklıdır. Kolormatik camları koyulaştıran, ortamdaki UV miktarıdır. Kışın güneşli havada UV miktarı ve oranı çok fazladır. Hava ısındığı zaman ortamdaki “Infrared” ışınlarının miktarı arttığından, UV oranı buna bağlı olarak azalmaktadır. Bu nedenle tüm kolormatik camlar,
- Kışın soğuk havada daha fazla koyulaşır ve daha yavaş açılır,
- Yazın sıcak havada daha az koyulaşır ve daha çabuk açılır.
- Araba camlarının UV absorbsiyonu nedeniyle araba içerisinde daha az koyulaşır.
Piyasada sıcak havada normal kolormatik camlara kıyasla daha fazla koyulaşan “özel amaçlı” organik kolormatik camlar mevcuttur. Yalnız bu camlar güneşte daha fazla koyulaşırken, kapalı ortamda (ve geceleyin) diğer kolormatikler kadar açılmamaktadır.
Kaynak: Akay Optik arşiv
İlgili Galeriler