Çalışmalar, sigara içenlerin katarakt, diyabetik retinopati, glokom ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) dahil olmak üzere görmeyi tehdit eden göz rahatsızlıkları geliştirme riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Sigara İçmek Gözler Dahil Vücudun Her Organına Zarar Verir.
Sigaranın zararları denilince genellikle ilk akla akciğer kanseri gelir, sonra belki ağız sağlığı sorunları gelir ama vücudun dumanla doğrudan temas etmeyen kısımları bile tehlike altındadır. Çalışmalar, sigara içenlerin katarakt, diyabetik retinopati, glokom ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) dahil olmak üzere görmeyi tehdit eden göz rahatsızlıkları geliştirme riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Sigara ve Katarakt Arasındaki Bağlantı
Sigara içenlerin, dünyada körlüğün önde gelen nedeni olan katarakta yakalanma olasılığı iki kat daha fazladır. Erken belirtiler arasında bulanık veya çift görme, soluk renkler, ışığa duyarlılık ve gece görüşünün zayıf olması yer alır. Neyse ki katarakt son derece yaygın ve güvenli bir ameliyatla geri döndürülebilir, dolayısıyla bunlardan kaynaklanan herhangi bir görme kaybı geçici olabilir. Görmeyi tehdit eden diğer koşullar için aynı şey söylenemez.
Sigara ve Diyabetik Göz Hastalığı
Bir dizi göz problemi diyabetle bağlantılıdır. Sigara içmek tip 2 diyabet geliştirme riskini %40'a kadar arttırdığı için aynı zamanda insanları ilgili göz rahatsızlıklarına karşı daha savunmasız hale getirir. Diyabetik retinopati, gözün arka kısmındaki zayıflayan kan damarlarının görüş alanına kan sızmaya başlaması ve retinanın yeterli oksijen alamaması sonucu ortaya çıkar. Sorun genellikle zamanla daha da kötüleşir, özellikle de diyabet iyi kontrol edilmezse.
Sigara ve AMD
En keskin, en detaylı görüşümüzü retinanın makula kısmından elde ederiz. AMD'de makula zamanla bozulur ve kalıcı körlüğe neden olur. Sigara içen bir kişinin AMD'ye yakalanma olasılığı üç kat daha fazladır ve aynı zamanda yaşamlarının erken dönemlerinde de AMD'ye yakalanma olasılıkları daha yüksektir.
Sigara İçmeyenler İçin de Tehlike Var
Sigara içmenin en kötü etkileri sigara içenlerin kendilerini etkileyecektir, ancak pasif içicilik çevrelerindeki insanlar için gerçek bir sorun oluturuyor.
Sigara içmeyen bu kişiler, sigara içilen kişilerin yanında çok sık bulundukları için kalp hastalığı, akciğer kanseri ve felç riski daha yüksektir ve bu durum astım ataklarına, bronşite, kulak enfeksiyonlarına, çocuklarda zatürreye neden olabilir ve hatta ABÖS riskini artırabilir.
Vaping: Öne Çıktığı Gibi Güvenli Bir Alternatif Değil
Elektronik sigara satan şirketler tarafından sigara içmeye daha sağlıklı bir alternatif olarak tanıtılabilir, ancak bu doğru değildir. E-sigara sıvısındaki kimyasalların çoğu, burada tartıştığımız aynı görmeyi tehdit eden durumların artan riskiyle bağlantılıdır. Sonuçta tütün tüketmenin güvenli veya sağlıklı bir yolu yoktur.
Alışkanlığınızı Kırın ve Göz Sağlığınızı Ön Plana Çıkarın
Aile öyküsü veya yaş gibi göz hastalığına katkıda bulunan bazı risk faktörlerinden kaçınılamaz, ancak sigarayı bırakmanın (veya hiç başlamamanın) inanılmaz derecede olumlu bir etkisi vardır. Yıllarca yoğun bir şekilde sigara içmiş olan biri bile, sigarayı bırakarak göz hastalıkları ve sigaraya bağlı diğer sağlık sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir. Aktif kalmak, sağlıklı yiyecekler yemek ve düzenli göz muayeneleri planlamak da göz sağlığı için iyidir. Göz rahatsızlıklarının erken tespiti kritik öneme sahiptir!
İlgili Galeriler