Trivex Gözlük Camları İle Polikarbonat Camları Kıyaslar mısınız?

Polikarbonat veya Trivex Gözlük Camları, Sizin İçin Hangisi Uygun?

Trivex Gözlük Camları İle Polikarbonat Camları Kıyaslar mısınız?
06 Mart 2022 Pazar 11:19

Trivex Gözlük Camları İle Polikarbonat Camları Kıyaslar mısınız?

Trivex hammadde optik kalite açısından çok üstün bir materyaldir. Onu polikarbonata kıyasla üstün kılan, Abbe Değerininin ve UV korumasının daha yüksek, özağırlığının daha az ve kimyasallara karşı olan direncinin yüksek olmasıdır.

Trivex camların Abbe değeri 45 ve UV absorbsiyon sınırı da 400 nm. dir. Kırılmazlık özelliği nedeniyle faset , sportif, endüstriyel koruyucu gözlükler ve çocuk gözlükleri için ideal gözlük camı olan Trivex, CR39 camlardan 60 kat daha dayanıklı ve polikarbonat camlardan %10 daha hafiftir. Trivex camlar beyaz, renkli, Transitions ve polarize olarak üretilmektedir. Polikarbonat camlarla kıyaslandığı zaman Trivex camların tek dezavantajı, daha düşük indeks nedeniyle biraz daha kalın olmalarıdır.

Trivex camlara, yüzey sertliklerinin yetersiz olmaları nedeniyle Anti-refle kaplama yapılmayacaksa bile en azından “Sert kaplama” uygulanması gerekmektedir.

Kaynak: Akay Optik Arşiv

Konu hakkında daha detaylı bilgi veren www.allaboutvision.com/tr sitesinde yer alan aşağıdaki bilgileri de dikkatinize sunuyoruz

Polikarbonat veya Trivex Gözlük Camları - Sizin İçin Hangisi Uygun?

Tarafından Gary Heiting, OD

Belirli durumlarda göz güvenliği söz konusu olduğunda, polikarbonat veya Trivex camlar genellikle en iyi gözlük, güneş gözlüğü ve spor gözlüğü seçimi olacaktır..

Hem polikarbonat hem de Trivex camlar, normal plastik camlardan daha ince ve daha hafiftir. Ayrıca güneşin zararlı UV ışınlarına karşı yüzde 100 koruma sağlarlar ve darbeye karşı plastik veya cam gözlük camlarına göre 10 kata kadar daha dayanıklıdırlar.

Bu hafifliğin getirdiği konfor, UV koruması ve darbe direnci kombinasyonu aynı zamanda bu camları çocuk gözlükleri ve emniyet gözlükleri için de mükemmel bir seçenek haline getirir.

Polikarbonat ve Trivex camların her ikisi de camlara yansıtıcı olmayan (YO) kaplama uygulandığında daha net, daha konforlu bir görüş sağlar. YO kaplama, özellikle gece araç kullanırken veya diğer düşük ışık koşullarında parıltı kaynaklarının mevcut olduğu durumlarda, görüşü engelleyebilecek rahatsız edici cam yansımalarını ortadan kaldırır.

Polikarbonat camlar

Polikarbonat 1970'lerde havacılık uygulamaları için geliştirilmiştir ve şu anda astronotların kask vizörleri ve uzay mekiği ön camları için kullanılmaktadır.

Polikarbonattan yapılmış gözlük camları, hafif, darbeye dayanıklı camlara yönelik talebe yanıt olarak 1980'lerin başında piyasaya sürülmüştür.

O tarihten bu yana polikarbonat camlar emniyet gözlükleri, spor gözlükleri ve çocuk gözlükleri için standart haline gelmiştir.

Normal plastik camlara göre kırılma olasılıkları daha düşük olduğu için polikarbonat camlar, camların çerçeve bileşenlerine delikli bağlantılarla tutturulduğu çerçevesiz gözlük tasarımları için de iyi bir seçenektir.

Diğer plastik gözlük camlarının çoğu, bir sıvı plastik malzemenin cam şeklinde uzun süre pişirildiği ve camı oluşturmak için sıvı plastiği katılaştıran bir döküm kalıplama prosesi kullanılarak üretilir.

Ancak polikarbonat, küçük peletler formunda katı bir malzeme olarak işleme başlayan bir termoplastiktir. Enjeksiyon kalıplama adı verilen cam üretim sürecinde peletler eriyene kadar ısıtılır. Sıvı polikarbonat daha sonra hızla cam kalıplarına enjekte edilir, yüksek basınç altında sıkıştırılır ve soğutularak birkaç dakika içinde bitmiş cam ürünü oluşturulur.

Trivex camlar

Pek çok avantajına rağmen polikarbonat, güvenlik uygulamaları ve çocuk gözlükleri için tek uygun cam malzemesi değildir.

Trivex camlar, 2001 yılında PPG Industries tarafından piyasaya sürülmüştür. Polikarbonat camlar gibi Trivex'ten yapılmış camlar da normal plastik veya cam lenslere göre daha ince, daha hafif ve darbeye karşı daha dayanıklıdır.

Bununla birlikte, Trivex camlar, üretan bazlı bir monomerden meydana gelir ve normal plastik camların yapımına benzer bir döküm kalıplama prosesiyle üretilir. Bu, Trivex camlara PPG'ye göre enjeksiyonla kalıplanmış polikarbonat camlara göre daha keskin optik avantajlar sağlar.

Polikarbonat ve Trivex camlar: Hızlı bir karşılaştırma

Burada en iyi gözlük camına karar vermenize yardımcı olmak amacıyla polikarbonat ve Trivex camların kısa bir karşılaştırması verilmiştir:

  • Kalınlık. Polikarbonat, Trivex'ten daha yüksek bir kırılma indisine sahiptir (1.58'e karşı 1.53), dolayısıyla polikarbonat camlar, Trivex camlardan yaklaşık yüzde 10 daha incedir.
  • Ağırlık. Trivex, polikarbonattan daha düşük özgül ağırlığa sahiptir, bu da Trivex camların polikarbonat camlardan yaklaşık yüzde 10 daha hafif olmasını sağlar.
  • Optik netlik (merkezi). Trivex camlar daha az iç gerilime sahiptir ve polikarbonat camlara göre daha keskin merkezi görme üretebilir.
  • Optik netlik (çevresel). Trivex camlar daha yüksek Abbe değerine sahiptir ve polikarbonat camlara göre daha az renk sapması ile daha keskin çevresel görme üretebilir.
  • Darbe direnci. Polikarbonat ve Trivex camlar benzer darbe direncine sahiptir.
  • UV koruması. Polikarbonat ve Trivex camlar, özel UV'yi bloke eden cam kaplamasına ihtiyaç duyulmadan güneşin UV ışınlarını yüzde 100 oranında bloke ederler.
  • Bulunabilirlik. Polikarbonat camlar, Trivex camlara kıyasla çok daha farklı cam tasarımlarında mevcuttur (ör. progresif camlar ve diğer multifokal camlar). Fotokromik lensler her iki malzemeden de üretilir.
  • Maliyet. Polikarbonat ve Trivex camların maliyeti önemli ölçüde değişebilir, ancak birçok optik mağaza Trivex camlar için polikarbonat camlardan daha fazla ücret talep etmektedir.

Göz doktorunuz veya gözlükçünüz polikarbonat ve Trivex lenslerin artıları ve eksileri hakkında size bilgi verebilir ve ihtiyaçlarınız ve bütçenize hangi cam malzemesinin daha uygun olduğu konusunda seçim yapmanıza yardımcı olabilir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.