Uzayda uzun süre yaşayan astronotların göz yapılarında fiziksel değişimler yaşandığı gözlemlendi.
Uzayda yaşamın, astronotlar üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için yapılan araştırmalarda yeni bir bulgu elde edildi. Houston Üniversitesi’nden bir optometrist, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan astronotlardan uçuş öncesi ve sonrası alınan verileri inceledi.
Uzay deneyiminin gözlerin yapısında fiziksel bir değişikliğe yol açtığını keşfeden araştırmacı, 15 astronotun uçuştan önce iyi bir görüş yeteneğinin olduğunu ancak Dünya’ya döndüklerinde fiziksel deformasyon yaşadıklarını gördüklerini söyledi.
“Uzay uçuşuna bağlı nöro-oküler sendrom” olarak adlandırılan bu durum, NASA tarafından daha önce gözlemlenen bir durum olarak biliniyor. Houston Üniversitesi öğretim üyesi Nimesh Patel, bu değişiklikleri akıllı algoritmalar ve optik koherens tomografi görüntüleme olarak bilinen bir teknik kullanarak ölçümledi. Patel, daha sonra gerçekleşen değişiklikleri görmek için veriyi araştırmasını sağlayan özel algoritmalar geliştirdi.
Mikro yer çekime uzun süre maruz kalan bireylerde, Bruch membran açıklığının pozisyonunda bir değişiklik, optik sinir başı kenarına daha yakın retinal kalınlıkta bir artış ve koroidal kıvrımlar ile gözlerin oranındaki bir artışı içeriyor.
Öte yandan bu değişikliklere mikro yer çekimin neden olup olmadığı da tam olarak bilinmiyor. Bir teori vücudun kranial sıvılarındaki kaymaların mikro yer çekimi tarafından tetiklendiğini öne sürüyor.
Kaynak: Bilgizone.com
İlgili Galeriler