Denize ve Havuza Kontak Lens ile Girmeyiniz!

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Erdoğan Yaşar, gözlüğe alternatif olarak kullanımı giderek yaygınlaşan kontak lensler hakkında bilgiler vererek, lens kullanımı hakkında uyarılarda bulundu.

Denize ve Havuza Kontak Lens ile Girmeyiniz!
29 Haziran 2017 Perşembe 10:48

Lens kullanıcılarının dikkat etmesi gereken hususların başında duş alırken ve gece yatarken mutlaka lenslerin çıkartılması gelmekte. Ayrıca yaz mevsimi nedeniyle, tatile gidecek lens kullanıcıları da denize ve havuza girerken mutlaka lenslerini çıkartıp öyle girsinler. Denizde ve havuzda çıkartılmayan lensler, gözlerde enfeksiyon ve görme kaybına neden olabilir

Doktor muayene ve önerisi dışında alınıp kullanılan lenslerin, gözlerde enfeksiyona neden olduğunu söyleyen, Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Erdoğan Yaşar, uyarı ve açıklamalarına şöyle devam etti.

Kontak lens nedir, hangi göz hastalıklarında kullanılır?

Kontak lens, gözün yüzeyini kaplayan göz yaşı tabakası üzerine yerleştirilen ince, kavisli bir mercektir.Son zamanlarda piyasada bulunan çoğu lens silikon hidrojelden yapılmış olup oksijen geçirgenlikleri yüksektir.Günümüzde göz tedavisindeki gelişmeler ile birlikte kırma kusurları için gözlüğe alternatif olarak kontak lensler sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Kullanımı her geçen gün büyük bir hızla artmakta olup  mevcut kontak lensler miyop, hipermetrop ve astigmatizmayı düzeltmenin yanısıra terapötik ve kozmetik amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Bazı özel göz hastalıkları dışında genelde kullanılanlar yumuşak kontak lensler olup, sert kontak lensler ise yüksek astigmat ile seyreden bazı göz hastalıklarında önerilmektedir. Kontak lens kullanacak kişilerde yapılacak göz muayenesi ile gözün kontak lense uygunluğu değerlendirildikten sonra kornea eğrilik yarıçapı ölçülerek ve biyomikroskobik muayenesi yapılarak o kişiye uygun lens reçete edilip kullanımı ile ilgili öneriler mutlaka verilmelidir

Hekim muayenesi ve önerisi dışında lens almayınız !

 “Göz hekimleri olarak sık karşılaştığımız durumlardan biri kişilerin hekim muayene ve önerisi dışında kontak lens temin etmesi ve kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olamamasıdır.  En sık görülen yanlış yada eksik  bilgilendirmeden biri de kişilere  kontak lensler ile geceleri uyuyabileceği hatta 1-2 hafta gözünde kalabileceğinin söylenmesidir ki, yanlış bir öneridir. Kontak lens haftalık da olsa aylık da olsa her gün gece yatmadan mutlaka çıkarılmalıdır. Aslında göz korneamız gündüz saatlerinde direk havadan,  gece uykuda ise kapaklar arkasındaki kılcal damarlardan beslenmekte olup bu geceki beslenme gündüz ki beslenmeden beşte bir oranında azdır. Dolayısıyla gece uykuda zaten beslenme az olup birde kontak lens ile uyunursa kornea daha da oksijensiz kalıp lensin korneaya yapışması, göz kuruluğu , korneada damarlanma ve ciddi bakteriyel, mantar ve paraziter enfeksiyonlar gelişip kornea naklinden göz kaybına kadar gidebilen bir sonuçla karşılaşma riskinin olmasıdır

Lens kullanıcılarının dikkat etmesi gereken hususlar

Op.Dr.Yaşar; sonuç olarak kontak lens kullanımı dikkat ve bilgi gerektiren bir durum olup lens kullanacak kişilerin bilmesi gerekenler şunlardır:

1- İlk defa lens kullanacaklar mutlaka göz hekimi muayenesinden geçip gözü için en uygun lensi hekim tarafından reçete edilmeli ve gerekli bilgilendirme yapılmalıdır.

2- Her ne kadar gece yatarken de kullanabilirsiniz diye satılan lensler olsa da mutlaka her gece lensinizi çıkarınız size gözünüzde gece de kalabilir diyenlere itimat etmeyiniz.

 3- Lensleri takıp çıkarmadan evvel ellerinizi mutlaka sabun ile yıkayınız ve temiz bir havlu ile iyice durulayınız.

 4- Lensleri az veya çok kullanmış olmanızın bir önemi yoktur, kullanma süresi biten lenslerinizi mutlaka değiştiriniz.

5- Sulardan bulaşabilecek enfeksiyonlar nedeni ile duşa, denize ve havuza kontak lens ile girilmemelidir.

6- Lensi takmadan önce ve çıkardıktan sonra lensi solüsyon ile temizleyiniz ve  lens kabı içerisindeki solüsyonu  mutlaka her kullanımdan sonra değiştiriniz.

 7- Lensi uzun süre takanlar görülen yanma- batma şikayeti için suni göz yaşı kullanımı ve gündüz dışardayken lens, geceleri evde gözlük kullanarak göz kuruluğunu azaltabilirsiniz.

8- Lens kullanıp makyaj yapanlar sıralamaya dikkat edip önce lensi takıp sonra makyaj yapmalısınız , çıkartırken de önce lensi çıkartıp en son makyajınızı temizlemelisiniz

9- Lens kullananlar en az yılda 1 kere göz hekimi muayenesinden geçip lens kullanımına bağlı görülebilecek komplikasyonlar açısından takip edilmelidir.

10- Lens kullanımı sırasında görme bulanıklığı, kızarıklık, çapaklanma, kaşıntı, ağrı başlayanlar hiç vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmalıdırlar.

Kaynak : aksarayhaberleri.gen.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.