Göze iyi gelen öneriler!

Tüm dünyada görülen, sinsice ilerleyen, körlüğe bile neden olabilen göz tansiyonu (glokom), milyonlarca insanın sağlığını tehdit ediyor.

Göze iyi gelen öneriler!
10 Haziran 2017 Cumartesi 11:40

Tedavi edilebilir körlüklerin nedenleri arasında ilk sırayı alan glokom, özellikle 50’li yaşlarda daha fazla görülüyor. Erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirten Medical Park Trabzon Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatih Demirbaş, “40 yaşın üzerindekiler, ailesinde glokom bulunanlar, hipertansiyonu, şeker ve damar hastalığı olanların yanı sıra uzun süreli kortizon tedavisi alanlar daha fazla risk altında” dedi ve bilinmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, dünyada birçok insanı etkileyen ve yaygın olarak görülen bir göz hastalığıdır. Görme sinirine hasar vererek körlüğe neden bile olabilir. Göz, beslenmesini göz içinde bulunan ve gözün bütünlüğünü sağlayan sıvılar aracılığı ile gerçekleştirir.

Bu sıvı, siliyer cisim tarafından yapılırken, gözün içerisindeki bazı kanallar yardımıyla dışarı atılır. Göz içindeki sıvının yapımı ile atılma arasındaki dengenin bozulması durumunda göz içinde normalden fazla biriken sıvı basınç oluşturarak göz siniri ve sinir tabakasındaki sinir liflerine zarar verir. Göz sinirine zarar verecek seviyede göz içi basıncına sahip olunmasına göz tansiyonu denir.

ŞİKAYET VARSA KALICI HASAR OLABİLİR

Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır ve erken dönemde herhangi bir belirti vermez. Hastalık yavaş yavaş ilerlediği için görme alanında ki azalma ve kayıp, hasta tarafından çok çabuk fark edilmez. Erken teşhis hastalığın ilerlemesini durdurabilir fakat bunun içinde düzenli olarak göz muayenesi olunması gerekir.

Başlangıçta şikayete neden olmayan bir hastalık olduğundan ve yıllar içinde yavaş ilerlediğinden göz sinirini harap edebilir. Görme gün geçtikçe azalır. Şikayetler başlamış ise görme alanında kalıcı hasar yerleşmiştir. Belirtiler genelde gözde Ağrı, bulanık görme, kızarıklık, renkli halkalar görme, mide bulantısı ve kusma şeklinde olur.

KÖRLÜĞÜN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN

Erken dönemde göz tansiyonu teşhisi için bugün geliştirilmiş çok çeşitli cihazlara sahibiz. Rutin göz muayenesinde dahi gözden kaçabilecek, çok daha başlangıç aşamasında bir göz tansiyonu dahi bazı cihazlar aracılığı ile saptanabilir. Bu nedenle göz tansiyonu vakalarının özelikle artış gösterdiği 50’li yaşlardan itibaren mutlaka göz kontrolü yapılmalıdır.

Çünkü göz tansiyonuna bağlı görme kaybı oluştuktan sonra geri döndürülemez. Tüm dünyada körlüklerin ikinci en önemli nedenidir. 40 yaşın üzerindekiler, ailesinde glokom bulunanlar, şekeri, hipertansiyonu, yüksek miyopisi ve damar hastalığı olanlar, uzun süreli kortizon tedavisi alanların risk altında olduğunu unutmamak gerek.

ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL

Göz tansiyonun tedavisinde hasta, sürekli kontrol altında tutulmak zorundadır. Başlangıç tedavisi göz damlaları aracılığı ile uygulanan medikal tedavidir. Düzenli takiplerle ilaçla kontrol altında tutulabilen hastalar ömür boyu ilaç kullanmak zorundadır. Başlangıçta ilaç tedavisi yeterli olsa da zamanla yeterli hale gelebilir ya da başlangıçta göz tansiyonu ilaçla kontrol altına alınamayacak kadar yüksek olabilir.

Bu durumlarda cerrahi yöntemler düşünülmelidir. Göz tansiyonun tarzına ve tipine göre uygulanabilecek lazer tedavileri de mevcuttur. Bu tedaviler kalıcı çözümler sağlayarak hastanın ömür boyu ilaç kullanmasına da engel olabilir. Sonuç olarak göz tansiyonu korkutucu olmakla birlikte çözümsüz değildir. Önemli olan düzenli göz kontrolü yaptırmamız.

SİGARADAN UZAK DURUN

Göz sağlığı için önerilecek yiyeceklerin başında A vitamini geliyor. Bu nedenle A vitamini deposu olan havuç, ıspanak ve portakalı sıkça tüketmekte fayda var. Göz tansiyonunun gelişiminde beslenme şeklinin ve vitamin eksikliğinin bir rolü olmasa da meyve yemeyi ihmal etmemek gerekiyor. Göz tansiyonu çevresel faktörlerden çok ailesel faktörler ve bir takım göz hastalıklarına ikincil olarak gelişir. Ama dikkat etmeniz gerekenler yok değil. Her şeyden önce B12 vitaminini azalttığından sigara kullanımında uzak durmak gerekiyor. Şeker ve şekerli besinlerden, yağlı yiyeceklerden kaçınmak da büyük önem taşıyor.


Kaynak : milliyet.com.tr

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.