"Sağlık harcamaları her alanda misli ile artarken, gözlük ödemeleri %1,5'lardan, dramatik şekilde binde dörtlere kadar geriledi."
SGK yılda yedi milyon gözlük almaktadır. Tüm gözlükçülere bir yıl içerisinde ödediği tutar 350-400 trilyon civarındadır. 5-6 günlük ilaç ya da tedavi hizmeti tutarı kadardır.
Sağlık harcamaları içerisinde ilaç harcamaları ve tedavi hizmetleri giderleri hızla artmaktadır. Tasarruf deyince ilk akla gelen gözlük oluyor. Tasarruf sadece sürekli fiyatları düşürerek sağlanamaz. Koruyucu sağlık hizmetleri geliştirilmeden sağlık harcamalarından her zaman pahalı diye söz edilecektir.
Bir örnek vermek gerekirse; Şaşı bir çocuk 6 yaşına kadar 50 TL'lik basit bir gözlükle çoğu zaman tedavi edilebilir. Aksi takdirde cerrahi işlemin maliyeti ve riski daha fazladır. Tasarruf yapacağız derken sağlık harcamalarında misli ile fazla harcama yapılır.
SGK kozmetik cerrahi ve alternatif tıp dışında, sigortalılarının tüm sağlık hizmetlerinin bedellerini, sosyal devlet anlayışı içerisinde karşılamaktadır. Doğal olarak gözlük cam ve çerçeveleri için de sağlık yardımı yapmaktadır.
Nüfusumuz yaşlanmaktadır. Yaşlanan nüfusu üretimde tutabilmek için emeklilik yaşları artırılmaktadır. Sanayileşen toplumda daha keskin ve detaylı görme ihtiyacının karşılanması, üretim verimliliğini artırır, katma değer sağlar.
Koruyucu sağlık hizmeti, göz ve görme sağlığının korunması, körlüğe sebep olan hastalıkların erken teşhisi, körlüğün önlenmesi, eğitim ve öğretimde başarı, trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının azaltılması, okuma ve kültür seviyesinin yükseltilmesi, iş gücü verimliliğinin artması, özetle çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.
Tarih boyu gözlük eğitim ve kültürün sembolü olmuştur. Tasarruf adı altında bu hizmetlerin azaltılması sınırlanması ülkemizde faciaya dönüşür. Kaldı ki gözlük de ilaç gibi bir sağlık ve tedavi kapsamında değerlendirilen hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müessesesinde satılabilen ilaç ve tedavi kapsamında geri ödeme sisteminde bulunan tıbbi cihazdır.
Defakto yapılan reklamlar, geri ödeme sisteminde bulunan optik ürünlere talebi artırmakta kısıtlı sağlık harcamalarında israfa sebep vermektedir.
Çerçeve hakkediş süresinin 3 seneden iki seneye indirilmesi, cam numarası değiştiğinde ödeme yapılması, düşünülenin tam tersine sağlık harcamalarında tasarruf sağlayacaktır. Çünkü erken teşhis edilen körlüğe neden olan hastalıkların tedavisine imkân verecektir.
Kurumun ve devletin bütçesi elverdiği oranda hakkaniyet ve adalet ölçülerinde iyileştirmelerin sağlanması sosyal devlet olmanın gereğidir.
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı
İlgili Galeriler
BİZLER ÇALIŞMALARIMIZI ÇOK DETAYLI OLARAK TAMAMLADIK
KURUMUM BÜROKRATLARIMIZA KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE SUNACAĞIZ. SONUÇLARINI SİZLERLE PAYLAŞACAĞIZ .MESLEK HAKKI ,0.50 D RALIĞI,ÇERÇEVE HAKEDİŞ SÜRESİNİN 3 SENEDEN 2 SENEYE İNDİRİLMESİ ,ÇOCUKLARDA HAKEDİŞ SÜRESİNİN BİR YIL OLARAK DÜZENLENMESİ GİBİ ANA BAŞLIKLARI KAPSAMAKTADIR.