EGOD Federasyonu'ndan Optisyenlik Müesseselerine ÖNEMLİ DUYURU!
Ürün Takip Sistemi'nin 11 Eylül 2017 tarinde yürürlüğe gireceği 07 Eylül 2017 tarihinde İstanbul Ticaret Odasında yapılan ÜTS Bilgilendirme Semineri sonrası kesinlemiş olup, konuyla ilgili Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu'nun yaptığı açıklamayı siz değerli okurlarımız ile paylaşıyoruz.
Değerli Üyelerimiz;
07.09.2017 günü İstanbul Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleşen ÜTS Bilgilendirme Semineri kapsamında, 11.09.2017 (pazartesi) günü açılacak olan sistemin pratik uygulaması ile ilgili olarak bilgilendirme yapılacak iken, toplantı açılışında yapılan konuşma ve sunumlarda halihazırda çok sayıda optisyenlik müessesesinin sistem kaydını tamamlamadığı gerçeği ortaya çıkmıştır.
Sağlık Bakanlığı ilgili Bürokratlarının yaptığı bilgilendirmede 18000 firma ve 350000 ürünün ÜTS'de sistem tanımlamasının yapıldığı ifade edilmiştir. Buradan da açıkça anlaşılacağı üzere (bazı yanlış anlamalara karşın) ÜTS; hedefinde optisyenlik müesseseleri olmayan ve Bakanlığımızın, sağlık hizmetlerinde hastalara yönelik olarak kullanılan tüm tıbbi cihazların ürün güvenilirliğini sağlamayı amaçlayan ve devamında, anılan ürünlerin ithalatçı yada üreticisinden nihai tüketiciye kadar olan süreçte yetkili kişi ve merkezler aracılığıyla el değiştirmesini temin etmeyi amaçlayan bir devasa sistem ve programdır.
Bu noktada siz değerli meslektaşlarımızın dikkatini çekmek istediğimiz bir konu var, 11 eylül günü ÜTS sistemi ile ilk kez optisyenlik müesseseleri tanışacak olmasına rağmen! Yaklaşık 6300 optisyenlik müessesesinin yine sadece %10'unun sistem kaydını tamamlamış geri kalanlarının ise beklemede olmasının sorgulanması gerekir. Öte yandan, 11 Eylül pazartesi günü esasen ÜTS ile ilk elden tanışmayacak olan yaklaşık 17300 firmanın sisteme kayıt olma konusunda gösterdiği duyarlılığı da artık örnek almamız gerekir.
Bu aşamada özetle şunu ifade etmekte yarar var, çeşitli ve sudan bahanelerle sistemin optisyenlik müesseselerinin kullanımına açılmasını engelleme ve/veya öteleme gayretleri artık anlamını kaybetmiş durumdadır, sahaya yönelik sistemin ya da sistem kayıt şartlarının değişebileceği bilgisini servis eden çevreler bu gün gelinen noktada meslektaşlarının sıkıntıya girmesi dışında bir sonuç üretmemişlerdir.
Ege Federasyonu olarak sahadan gelen talep ve şikayetleri okuduğumuzda; esasen ÜTS'nin çalışmaya başladığını, tedarikçilerin artık ürün kayıtlarını ÜTS sistemi üzerinden yapmaya başladıklarını, öte yandan bu kabil ürünleri alan meslektaşlarımızın ürün kayıtlarını MEDULA sistemi üzerinden göremediklerini reçete kayıt süreleri noktasında maddi zararların ortaya çıktığını ve bu sıkıntıların, sistemin optisyenlik müesseselerine açılmadan ve her iki veri tabanı arasında bilgi akışı sağlanmadan çözülemeyeceğini bilerek gerekli duyuruları ve sisteme entegre olunması çağrılarını yapmıştık.
Öte yandan meslek ve meslektaşlarımızı e-imza alıp almama noktasında (maddi külfet doğurması gerekçe gösterilerek) küçük düşürmek hiç kimsenin hakkı olmasa gerektir. ÜTS'ne yönelik olarak yapılacak başvurular, kayıtlar, müessese ile ilgili değişiklikler gereği halinde ürün giriş çıkışları veya sistem dışına çıkmak gibi işletme adına fevkalade maddi ve hukuki sonuçlar doğurabilecek girişimlerin, kötü niyetli saldırılara karşı elbette üst seviyede bir güvenlik duvarı ile koruması bir ihtiyaçtır. Bu noktada e-imzaya olan ihtiyacın, müesseselerin güvenliği adına düşünülmesi gerekir.
Sonuç olarak sistem, düne kadar yaratılmak istenen algının aksine, önümüzdeki hafta başından itibaren optisyenlik müesseselerinin (kaydını tamamlamış olanlarının) kullanımına açılacağından dolayı, tüm meslektaşlarımızı eksiklerini tamamlamaya bir kez daha davet etmeyi sorumlu davranmak adına gerekli görüyoruz. Bu noktada kayıt işlemleri esnasında daha önceden sitemiz üzerinden yaptığımız duyurulardaki süreci takip etmelerine rağmen sıkıntı yaşayan üyelerimiz için, TİTCK bünyesindeki ÜTS çağrı merkezinde 0312 218 33 33 nolu telefon her türlü soru ve başvuru için açık olacaktır.
Sistemin ve proje sahibi Sağlık Bakanlığımızın bizlerden beklediği; kaynağı ve standartları güvenilir tıbbi cihazları, nihai tüketicilere Kanuni çerçevede ulaştırmamız ise, bizimde; özellikle ÜTS sistemi hayata geçtikten sonra Bakanlığımızdan ve ilgili Kurumlarından beklentimiz; 5193 sayılı Kanun ile, münhasıran optisyenlik müesseselerinde satışı işaret edilen ürünlerin başta internet olmak üzere her türlü farklı mecradan satışına artık fırsat vermemeleri, bu konuda alınmış idari yaptırım kararlarını geciktirmeden uygulamaları ve ama daha önemlisi Kanun ve Yönetmeliklerde ihtiyaç duyduğumuz acil düzenlemeler konusunda gayret ve taleplerimize her zamankinden daha açık ve duyarlı olmaları olacaktır.
Bu duygularla, pazartesi geçilecek yeni uygulamanın siz değerli meslektaşlarımıza hayırlı olmasını dileriz.
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
İlgili Galeriler