Dünyanın en eski gözlük modelleri arasında yer alan gözlükler günümüzde de kullanılıyor.
2.000 Yıl Öncesinden Göz Kamaştırıcı Gözlük Modası
ÇEVİRİ : HANDE ÖZER / Optik Gazete
Sibirya; güneşin keskin yansımalarından kaynaklanan kış körlüğünü engellemek için dünyanın en eski gözlük modelleri arasında yer alan gözlükleri günümüzde kullanmaktadır. Eskiden olduğu gibi günümüzde de bu olağanüstü resimler ve çizimler kullanılmaktadır. Önceleri gümüş ile işlenmiş modeller kullanılırken yüzyıllar boyunca ihtiyaçlar doğrultusunda yüz yapısına uygun olarak mors dişlerinden, balina kemiğinden, deriden, ahşap, ağaç kabuğu ve kıldan yapılmıştır. Özelliklede sert kış soğuklarına karşı cilde nazik oturan daha yumuşak malzemeler kullanılmıştır. Metalden yapılmış olan gözlükler, gözleri sert ve parlak güneş ışınlarından korurken, görebilmek içinde küçük çaprak yarıklara sahiptir.
Günümüzde koruyucu güneş gözlüklerinin ortaya çıkmasından çok önce, Sibirya avcıları kardan yansıyan göz kamaştırıcı parlamalara karşı kendi çözümlerini bulmak zorunda kaldılar.
Yine Antik çağlarda, bugün olduğu gibi, kör edici ışığı engellemek için uzman ustalar tarafından yapıldı.
Kutup bölgelerinde farklı etnik gruplar, kendi ayırt edici tarzlarını yansıtan gözlükler yaptılar.
Bilinen en eski gözlükler, Bering Boğazı’nın (Asya'nın en doğu noktası ile Amerika'nın en batı noktası arasında bir boğaz) her iki tarafında bulunan Eski Bering Denizi kültürüne aittir.
Gözlük kültürünün zirvesinin MS 2. Ve 3. Yüzyıllarda olduğu düşünülmektedir. Ekven ve Uelen mezarlıklarında MS 1. Yüzyıldan 5. Yüzyıla kadar kemikten yapılmış, oymalarla dekore edilmiş veya daha fazla koruması için siyaha boyanmış kar gözlükleri bulundu.
Zamanla gözlük materyalleri değişmeye başladı. Bakır, kalay veya gümüşle yapabilmek için metal malzeme, ren geyiği derisi, tüyler, kumaşlar ve boncuklarla yarım maske şekilleri ortaya çıktı.
19. yüzyıl örneği, at kılından oluşturulan gözlükler, Sibirya’nın güneyindeki dağlık bölge olan Irkutsk Yerel Tarih Müzesi’nde. Günlük yaşam veya kardan korunmak amaçlı değil şamanlar tarafından ritüellerde kullanılmış.
Kaynak: http://siberiantimes.com
İlgili Galeriler