9-15 Mart Dünya Glokom Haftası

Bu yıl 09-15 Mart tarihleri arasındaki Dünya Glokom Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler ile tüm dünyada toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor.

9-15 Mart Dünya Glokom Haftası
12 Mart 2025 Çarşamba 10:30

Türk Oftalmoloji Derneği, Glokom Haftası kapsamında hastalığın önemi ve erken teşhisine yönelik açıklamalar yaptı

Glokom hastalığında erken teşhis

kör olmayı önlüyor

Türk Oftalmoloji Derneği, tüm dünyada glokom ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarının öne çıktığı Glokom Haftası sebebiyle hastalığın teşhis ve tedavisi ile ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. Tekin Yaşar, glokomu "göz sinirinin hasar görmesi sonucu meydana gelen, başlangıçta görme alanını daraltan, ilerleyen dönemlerde ise körlüğe yol açan ve sinsice ilerleyen bir hastalık" olarak tanımladı.

Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl Glokom Haftası düzenleniyor. Bu yıl 09-15 Mart tarihleri arasındaki Dünya Glokom Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler ile tüm dünyada toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Glokom ya da halk arasında bilinen adıyla “göz tansiyonu hastalığı” günümüzde önemli bir sağlık sorunu. Türk Oftalmoloji Derneği Türkiye'de hastalığın erken dönemlerde teşhis edilebilmesi ve görmenin korunabilmesi için temel göz muayenelerine olan gereksinimi halka duyurmayı amaçlıyor, insanları göz tansiyonu ölçümü konusunda bilinçlendirmek için çalışmalar yürütüyor.

Glokom, katarakttan sonra körlüğün en yaygın ikinci nedeni

Prof. Dr. Tekin Yaşar dünyada glokomun katarakttan sonra körlüğün en yaygın ikinci nedeni olduğunu paylaşarak şunları söyledi: "Hastalığın önemli nedenlerinden biri, hastaların çoğunda yükselen göz tansiyonunun, göz sinirindeki kan dolaşımı ile beslenmesini bozması ve bu basıncın sinir hücrelerinde harabiyet oluşturmasıdır. Göz sinirinde oluşan hasarın geri dönüşü yoktur. Glokom nedeniyle kaybedilen görme geri döndürülemiyor. Bu nedenle erken tanı çok önemli, hastalığın erken tespitiyle glokom durdurulabilir. Türkiye’de yaklaşık olarak 2,5 milyon kişinin glokom hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu hastaların yarısı glokom olduklarından habersiz.

Hastaların yaklaşık 300 bini düzenli tedavi oluyor. Glokom hastalığı optik sinirde (görme siniri) sinsi, çoğu kez ağrısız, gizli bir şekilde geri dönüşü olmayan hasara neden olur ve bilinen hiçbir tedavi kaybedilen görmeyi geri getirmez. Optik sinire zarar vermeyi önlemenin en etkili yolu, erken tanı ile hastalığı belirlemek ve çeşitli farmakolojik ilaç, lazer ve cerrahi müdahalelerle göz içi basıncını azaltmaktır. Ayrıca optik siniri, görme alanını koruyucu (Nöroprotektif) tedavilerde söz konusudur.”

Ailede glokom hastası varsa kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin

Hastalığın doğuştan itibaren her yaşta görülebildiğini, ancak genellikle 40 yaşlarından sonra ortaya çıktığını ifade eden Yaşar, yaş ilerledikçe bunun görülme sıklığının arttığını ve glokomun birçok tipinin kadınlarda daha sık görüldüğünü belirterek, doğumsal olanlara ise erkeklerde daha sık rastlandığını söyledi. Ailede glokom öyküsü olan bir üyenin varlığı, glokom varlığı konusunda endişe yaratmalı ve kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdır uyarısında bulundu.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.