Astigmat, korneanın şeklindeki bozukluktan kaynaklanan bir göz rahatsızlığıdır.
Astigmat kendiliğinden geçer mi?
Astigmat; gözde bulanık görme sonucu oluşan bir göz problemidir. Bu probleme genellikle miyop (uzağı görememe) ve hiperopi (yakını görememe) eşlik etmektedir. Astigmat; tek veya her iki gözde görülebilen çok yaygın bir göz problemidir. Peki, astigmat kendiliğinden geçer mi?
Astigmat nedir?
Astigmat, korneanın şeklindeki bozukluktan kaynaklanan bir göz rahatsızlığıdır. Çoğunlukla tedavi edilebilen bir hastalık olan astigmat, uzak ya da yakın görmede netlik kaybına neden olur. Astigmat gözün ön yüzeyinde (kornea), mercekte, gözün içinde birbiriyle uyumsuz kıvrımların belirmesiyle meydana gelir. Bu kıvrımlar normalde yuvarlak bir top gibi olması gerekirken astigmatta yüzey yumurta biçimini alır ve bu da tüm görüş mesafelerinde netlik kaybına sebep olur.
Astigmat doğumdan itibaren görülür ve bazen hipermetrop (yakını görememe) ya da miyop (uzağı görememe) hastalıklarıyla beraber de oluşabilir. Diğer görüş bozukluklarıyla karıştırılabildiğinden tespit edilmesi güçleşebilir. Her yaştan bireyde görülebilen astigmat, yaş ilerledikçe daha da artar. Bu nedenle yaşla birlikte astigmat derecelerinde de artış gözlemlenir.
Astigmat neden olur?
Gözün ön yüzeyinde kornea arka yüzeyinde mercek adlı iki kıvrımlı bir bölüm bulunur. Sağlıklı bir gözde bu kıvrımlar bir araya geldiğinde futbol topu biçiminde bir şekil oluşturur. Ancak astigmat durumunda bu kıvrımlar basıklaşarak yumurta benzeri bir biçim alırlar. Bu kıvrımsal bozukluk, göze giren ışığın düzenlenip net bir görüntü oluşmasını engeller. Astigmat ayrıca başka göz rahatsızlıklarıyla birleşik halde de görülebilir.
Astigmat kendiliğinden geçer mi?
Astigmatı olan hastalara uzmanlar, genellikle gözlük tedavisi uygular. Kırma kusurunu ortadan kaldıran özel gözlük camlarına hastanın alışması ise oldukça zordur. Astigmatın tam derecesi verildiğinde hastada; baş dönmesi, bulantı hissi, bastığı zemini yamuk veya yüksek görme gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Doktorlar genellikle hastanın bu sürece alışması için, astigmat derecesini düşük verirler.
Astigmatın bir diğer tedavi yöntemi ise kornea nakli ameliyatıdır. Ancak ameliyat olmak için astigmat derecesinin en üst seviyede olması ve hastanın gözlük tedavi yöntemine cevap vermemesi gerekir.
Kaynak : www.yeniakit.com.tr
İlgili Galeriler