Teknolojik cihazlar miyop sayısını da iki kat artırdı...
Bilgisayar, akıllı telefonlar ve tabletler, en çok çocuklara zarar verdi. Göz kuruluğunu tetikleyen teknolojik cihazlar miyop sayısını da iki kat artırdı.
Çocukların elinden düşürmediği cep telefonları gözlerde telafisi zor hasarlara yol açıyor.Ege Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları UzmanıProf. Dr. Sait Eğrilmez, bir kişinin günde ortalama 10 bin kez, dakikada ise 12 kez gözlerini kırptığını söyleyerek, bilgisayar ekranı gibi saniyede 70 kez yanıp sönen görüntülerin karşısında göz kırpmanın unutulduğunu belirtti.
Prof. Dr. Eğrilmez, "göz kırpma sayısı bilgisayar ekranına bakıldığında günde 4 bine düşüyor. Yani yüzde 40 azalıyor. Bu durumda gözyaşı daha çok buharlaşmaya başlıyor. Klimaların da açık olduğu ortamlarda gözyaşının buharlaşma oranı artıyor. Göz kuruluğu gencecik çocukların karşısına çıkmış oluyor" dedi.
Göz kuruluğunun rahatsızlık, huzursuzluk, uykusunu alamama hissi, dalgalı bulanık görme, kızarıklık gibi hastalıklara davetiye çıkardığı belirtildi. Prof. Dr. Eğrilmez, "Çocuklarınıza göz kuruluğu hediye etmeyin" dedi.
Yüzde 25 bakteri var
Tabletlerin asla ortak kullanım materyali olmaması gerektiğinin altını çizen Eğrilmez, "Tabletlerin üzerinde yüzde 25 oranında bakteri var. Elimizi yıkadığımızda tableti hiç yıkamadığımızı düşünürsek sanki hiç ellerimizi yıkamamış gibi oluruz. Tabletlerin üstünü el dezenfektanlarıyla silmek gibi bir alışkanlık olmalı" dedi.
Okul miyopisi büyük tehlike
Okul miyopisi denilen bir kavram olduğunu anlatan Prof. Dr. Sait Eğrilmez, "40 santimden daha yakın bir şekilde nesnelere baktıkça biz miyop oluyoruz. Çok fazla yakın bakmamamız gerek. 15-20 dakikada bir 4 metreden uzak nesnelere bakmalıyız. Son 25 yılda miyopinin 2 katına çıktı. Evin içinde geçen süre artıkça miyopi artıyor" diye konuştu.
Kaynak : haber3.com
İlgili Galeriler