Çocuklarda Gözyaşı Kanalı Neden Tıkanır?

En sık neden, gözyaşı kanalının buruna açıldığı yerde, doğuştan tıkanıklık veya ciddi darlık olmasıdır.

Çocuklarda Gözyaşı Kanalı Neden Tıkanır?
09 Şubat 2019 Cumartesi 16:20

Gözyaşı üst ve alt göz kapaklarının burun tarafındaki köşelerinde bulunan deliklerden girerek sırasıyla gözyaşı kesesi ve sonra burun kemiği içindeki gözyaşı kanalından (nazolakrimal kanal) geçer ve burun arka tarafına dökülür. Gözyaşı kanalı tıkanması sonucu gözyaşı geriye doğru birikerek gözlerimizde çok belirgin sulanma ve zamanla çapaklanma olur.

Çocuklarda gözyaşı kanalı neden tıkanır?

En sık neden, gözyaşı kanalının buruna açıldığı yerde, doğuştan tıkanıklık veya ciddi darlık olmasıdır. Çocuklarda gözyaşı kanalı tıkanıklığının diğer nedenleri:

  • Göz kapaklarındaki göz yaşı deliklerinin tıkalı olması veya gözyaşı kanal darlığı
  • Göz enfeksiyonları (İltihap)
  • Burun kemiğine ait sorunlar.
  • Gözyaşı kanalı tıkanıklığı sık mı görülür?

Bebeklerin %5'inden fazlasında, bir veya iki gözde gözyaşı kanal tıkanıklığı olabilir. Fakat, bebeklerin çoğunda (yaklaşık %85-90) kanal tıkanıklığı 1 yaşına kadar geçer.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı belirtileri nelerdir?

Gözyaşımız göz yüzeyini temizler ve nem sağlar. Böylece gözlerimizde batma yanma ve çapaklanma olmaz. Göz yaşı kanalı tıkandığı zaman biriken göz yaşında kolayca enfeksiyon gelişir, çapaklanma ve bazen de göz yaşı kesesi iltihabına (dakriyosistit) neden olur. Bu iltihap oldukça ağrılıdır ve hatta bazen göz çukurunu ve hatta gözün kendisini tutan ve görme kaybına varabilen ciddi sonuçlar doğurabilir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı nasıl teşhis edilir?

Erken aşamada gözümüzde belirgin sulanma olur. Ancak bebeklerde ve çocuklarda göz tansiyonu (glokom) ve göz alerjisi gibi  nedenler de gözlerde sulanma yapabileceği için detaylı göz muayenesi mutlaka yapılmalıdır.

Nasıl tedavi edilir?

Göz yaşı kanalı tıkanıklığı bebeklerde kendiliğinden düzelebilir. Eğer düzelmez ve tıkanma kalıcı olduğu anlaşılırsa gözyaşı kanalı masajı ve antibiyotik damla, gözyaşı kanalı sondalaması ve gözyaşı kanalına tüp tüp takılması yapılabilir.

Gözyaşı kanalı masajı ve antibiyotik damla kullanımı

Gözyaşı kanalını açmak için gözyaşı kanalı masajı 1 yıl kadar uzun bir süre yapılabilir. Konuyla ilgilenen uzman bir göz hekimi en etkili masaj tekniğini göstermelidir. Masaj sonrasında göz içindeki sulu çapaklar suni göz yaşı damlası ile yıkanarak temizlenmeli, 7-8 dakika beklemeden sonra göz doktorunuzun önerdiği uygun bir antibiyotik damla damlatılmalıdır.

Bu tedavinin en önemli kısmı; doğru masaj tekniğini uygulamak ve bebeğinizde ilk şikayetler başladığında hemen uzman göz doktoruna götürerek tedaviye mümkün olduğu kadar erken başlamaktır.

Gözyaşı kanalı sondalaması

Uygun çapta bir metal tel prob gözyaşı kanalından burnun içine nazikçe geçirilir. Bu işlem bir KBB uzmanı yardımıyla endoskopik olarak burun içinden sondalamanın başarılı olduğu gösterilerek yapılırsa daha garantili bir yaklaşımdır.

Sondalama işleminin güvenli ve garantili yapılması için genel anestezi tercih edilmelidir.

Gözyaşı kanalına tüp yerleştirme

İlk sondalama işleminin başarısız olduğu durumlarda, çocuğunuzun yaşına göre ve diğer bazı ek bulgulara göre ikinci sondalama veya göz yaşı kanalına tüp yerleştirme gerekebilir. Hangi yöntemin tercih edileceği ve başarısı konusunda doktorunuzdan gerekli bilgileri alarak karar vermeniz ve uzman göz doktorunuzun tavsiyesine uymanız daha uygun olacaktır.

Kaynak: https://yukseltotan.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.