Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, iki yıl önce hukuk ve tıp, geçen yıl da mühendislik ve mimarlık fakültelerine uygulanan başarı sırası barajının bu yıl eğitim fakültelerinin yanı sıra diş hekimliği ve eczacılık fakültelerine de getirileceğini açıkladı.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, barajlardan pedagojik formasyona, ÖYP’den yeni YÖK yapılanmasına kadar birçok konuda, İstanbul’da eğitim editörlerine konuştu:
ÜNİVERSİTE GİRİŞ SINAVINDA AÇIK UÇLU SORU
Üniversite giriş sisteminde dünyada uygulanıp, Türkiye’de denenmeyen yöntem kalmadı. Şu anda toplumun geniş kesimi bu sınavı adaletli bir düzenek olarak kabul ediyor. Sorular yüzde 100 müfredattan. Evet bazı lise türlerinde görülmeyen dersler var. Ancak, sistemin bütününde değil kısmi iyileştirmeler de yapmak gerekiyor. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile görüşüyoruz. Örneğin deneme mahiyetinde Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) açık uçlu az sayıda soru gündeme gelebilir. Bu yıl ikinci aşamada az sayıda açık uçlu soru sorulabilir.
DİPLOMANIN PUL OLDUĞU BİR DÖNEM
Bir sonraki yıl için, bu yılki sınavlardan sonra Eğitim, Eczacılık, Diş Hekimliği fakülteleri için de başarı sırası şartı getirmeyi düşünüyoruz. Zira bu ülkede diplomanın pul olduğu bir dönem yaşanmasın istiyoruz. Elbette bu tedbirler girdi esaslıdır; süreç ve çıktı esaslı düzenlemeler de gereklidir ve bu yolda da adımlar atıyoruz, atmaya devam edeceğiz.” dedi.
ÖĞRETMENLİK İÇİN TEZLİ YÜKSEK LİSANS OLMALI
Öğretmen niteliğini yükseltme konusunda MEB’le eşgüdümle çalışacağız. Öğretmenlik için tezli yüksek lisans da bu yollardan biri. Mülakatla eğitim fakültelerine öğrenci alınması önerisi getiriliyor. Ancak bu daha önce denendi, sıkıntıya yol açar. Kişisel olarak diksiyon, sunum, iletişim yeteneği, psikolojik değerlendirmenin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunların bilimsel, denetlenebilir ve ölçülebilir olması gerekiyor.
YENİ YÖK PLANLANIYOR
Yeni YÖK üç ayaktan oluşacak. YÖK’ün yetkilerini devredeceği bir yapılanma üzerinde çalışıyoruz. Yükseköğretimin yeniden yapılandırılması önerisini 64’üncü hükümetin reform grubunu oluşturan Bakanlara yaptığımız ve tasvip gören sunumu yeniden gündeme alınmasını isteyeceğiz. YÖK’ten bağımsız olan Kalite Kurulu’na zaten hükümet programında yer verildi. Bir an önce yasalaşması için çalışıyoruz. En tepede Yükseköğretim Planlama ve Yönlendirme Kurulu olmalı. Önerimize göre Başbakan başkanlığında başta Milli Eğitim, Sağlık, Bilim Sanayi, Maliye ve Teknoloji ile Kalkınma bakanlıklarından oluşacak. Kurul, ulusal strateji ve hedefleri dikkate alarak istihdam odaklı alanlar belirleyecek, yükseköğretimde Türkiye’nin hedeflerini tayin edecek. Orta ve uzun vadeli planlar yapacak. YÖK ise bu üst planlamaya göre icraat ve eğitim öğretim faaliyetinde bulunacak. YÖK’ten bağımsız Kalite Kurulu da eğitim öğretim faaliyetlerini değerlendirecek ve üst kurula raporlandıracak. Burada Batı’daki örneklerde olduğu gibi akademisyenlerden iş dünyasına, hatta öğrenci temsilcisine kadar üyeler bulunacak. YÖK Kanunu’nda yapısal iyileşme devam ediyor. YÖK yasasında bazı değişiklik önerilerini sunduk ve kabul gördü. Doktora sonrası devlet üniversitelerimiz de üç yıla kadar araştırmacı çalıştırabilecek. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi her 6 yıldan sonra bir yıl araştırma izni alabilecekler. Üniversitedeki bilginin teknolojiye dönüşümüne yönelik ticari oluşumlar kolaylaştırılacak.
ATILAN AKADEMİSYENLER NE OLACAK?
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, atılan akademisyenlerin geleceğinin ne olacağının sorulması üzerine şöyle dedi:
“Kapatılan üniversitelerdeki 2 bin 892 öğretim elemanının yanı sıra diğer yükseköğretim kurumlarından da 2 bin 346 akademisyen atıldı. Bizim görüşümüz devletin filtreleme sistemiyle, FETÖ ile bağlantısı olmayanların tekrar yükseköğretime kazandırılması yönünde.”
Kaynak : hürriyet
İlgili Galeriler