Yaşam Tarzı Değişiklikleri Yaşlanan Hastalarda Göz Kuruluğunu İyileştiriyor
Yaşlandıkça kuru göz hastalığı riskinin arttığı bugün oldukça iyi bilinmektedir. Yaşlanmanın kaçınılmazlığını değiştiremesek de kontrolümüz altında değiştirilebilir risk faktörleri vardır ve bazen kendi davranışlarımız farkında olmadan kuru göz semptomlarının kötüleşmesine katkıda bulunur. Egzersiz, cilt bakımı ve uyku alışkanlıklarının tümü yaşlanan hastalarda kuru göz oluşumuna katkıda bulunur. Peki nasıl?
Egzersiz Kuru Göz Belirtilerini Nasıl Etkiler?
Hareketsiz bir yaşam tarzının obezite, kardiyovasküler hastalık ve diyabet gibi çok sayıda sağlık riskine katkıda bulunabileceği bir sır değildir. Peki hareketsiz bir yaşam tarzı kuru göz hastalığımızı da etkileyebilir mi?
Kontak Lens ve Göz dergisinde yayınlanan bir literatür taraması, gözyaşı filminin düzgün işleyişi ve/veya kuru göz semptomlarının hafifletilmesi için modülatör bir uyarıcı olarak fiziksel aktivitenin potansiyel rolünü bulan 16 makaleyi inceledi. Başka bir çalışma, 10 haftalık egzersiz programının sağlıklı ofis çalışanlarının subjektif kuru göz semptomlarını iyileştirdiğini gösterdi.
Fiziksel hareketsizlik, önerilen düzeyde tutarlı fiziksel egzersiz yapmayan kişileri tanımlar. Amerikan Kalp Derneği haftada üç ila dört kez 30 ila 60 dakikalık aerobik egzersizi önermektedir. Modern toplumumuzda fiziksel hareketsizlik bir salgındır.
Ülkelerin çoğunda, ortalama vücut kitle indeksi son birkaç on yılda arttı; bu da diğerlerinin yanı sıra obezite, hipertansiyon, diyabet ve obstrüktif uyku apnesi gibi tıbbi durumların daha yaygın olmasına yol açtı.
Obezite ve kuru göz hastalığı arasındaki ilişkiye dair çeşitli raporlar vardır, ancak kuru göz hastalığı, meibomian bezi fonksiyon bozukluğu ve sarkık göz kapakları da obeziteyle birlikte görülen bir hastalık olan obstrüktif uyku apnesi ile ilişkilendirilmiştir.
Egzersiz kuru göz semptomlarını nasıl iyileştirir? Mevcut teori, egzersiz yoğunluğu arttıkça parasempatik aktivitede başlangıçta keskin bir düşüş olduğunu, ardından sempatik sinir sistemi aktivasyonunda kademeli bir artış olduğunu öne sürüyor. Lakrimal bezin asiner hücrelerinin kolinerjik ve adrenerjik reseptörlere sahip olması dikkat çekicidir. Bu reseptörlerin bağımsız olarak gözyaşı bezi kan akışının yanı sıra proteinlerin, suyun ve elektrolitlerin salgılanmasını uyardığı görülmektedir. Sonuç olarak, her iki otonomik bölümün lakrimal bez üzerindeki eş zamanlı etkisi, gözyaşı hacmini ve/veya egzersiz sonrası gözyaşı bileşimindeki değişiklikleri etkileyebilir.
Zararlı Cilt Bakımı Uygulamalarına Dikkat Edin
Cilt bakımı rutinlerinin genellikle genç cildi korumak için gerekli olduğu öne sürülürken, bazı ürünler ve prosedürler, özellikle kuru göz sendromuna yatkın kişilerde istemeden de olsa göz sağlığına zarar verebilir. Yaşlanma karşıtı özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılan retinoid içeren göz kremleri tahrişe neden olabilir ve göz kuruluğunu şiddetlendirebilir.
Kozmetik malzemelerin makyajda birden fazla amacı vardır. Aşındırıcı, emici, antimikrobiyal, antioksidan, tampon, renklendirici, yumuşatıcı, emülgatör, pH ayarlayıcı ve aynı zamanda topaklanma önleyici ve köpük önleyici olarak hizmet ederler. İçerikler bu işlevleri, göz çevresi kremleri, eyelinerlar, göz farları, kirpik yapıştırıcıları, makyaj astarları, makyaj çıkarıcılar, maskaralar, nemlendiriciler, serumlar ve/veya ıslak mendiller dahil olmak üzere sayısız göz makyajı ürününde sağlar.
“TFOS Yaşam Tarzı: Kozmetiklerin oküler yüzey üzerindeki etkisi” raporu, kaçınılması gereken koruyucular da dahil olmak üzere oküler kozmetiklerdeki çeşitli bileşenler hakkında kanıta dayalı endişeleri listeleyen tablolar içermektedir. TFOS Yaşam Tarzı raporu, kuru göz semptomlarının kötüleşmesini önlemek için davranışlarımızı nasıl değiştirebileceğimiz konusunda ek bilgi sağlayan mükemmel bir kaynaktır.
Cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak bulunan “yaşlanma karşıtı” bileşenlerden biri retinoik asittir. Bunun, hem hayvan hem de insan çalışmalarında, meibomian bezi hücresi çoğalmasının engellenmesinde, hücre ölümünün tetiklenmesinde ve keratinizasyon ve inflamasyon için olanlar da dahil olmak üzere binlerce genin ifadesinin değiştirilmesinde doğrudan bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Retinoik asidin sistemik kullanımı meibomian bezi fonksiyonunu azaltır, asinusta atrofiye ve yağ salgısının azalmasına neden olur, gözyaşı ozmolaritesini ve buharlaşmasını etkileyerek önemli kuru göz semptomlarına yol açar.
Ayrıca botulinum toksini, hastanın "kaz ayaklarını" tedavi etmek için orbicularis oculi kasına enjekte edilen yaygın bir kozmetik tedavi yöntemidir. Ancak bu, göz kırpma bozukluğu, lagoftalmi ve daha ciddi vakalarda ektropiyonla sonuçlanarak göz tahrişi, yabancı cisim hissi ve epifora semptomlarına yol açabilir.
Botulinum toksininin (yaygın adları Botox/Dysport/Xeomin'dir) kullanımına ilişkin dikkatli sorgulama, hastanın göz kırpma paternlerinin yakından gözlemlenmesi ve geri tepme testinin gerçekleştirilmesi, klinisyene hastanızın kuru göz semptomlarının olası etiyolojisine rehberlik etmeye yardımcı olabilir.
Geri çekilme testi, hasta gözünü kırpmadan birincil bakışını korurken alt göz kapağının yavaşça aşağı doğru çekilmesini içerir. Serbest bırakıldığında alt göz kapağı bir sonraki göz kırpmadan önce geri çekilmezse geri tepme testi pozitiftir ve saniyeler içinde belgelenir.
Uyku Alışkanlıkları Neden Önemlidir Uyku miktarı ve kalitesi,
daha önce Presbiyopi ve Yaşlanan Gözün İncelenmesi kitabının Kuru Göz bölümünde ele aldığımız gibi, hastanın kuru göz sonucunu da etkileyebilir. 19 makalenin meta-analizinde ve sistematik incelemesinde, kuru göz hastalığı olan bireylerin, kontrollere kıyasla daha kötü uyku kalitesi sergiledikleri görülmüştür. Dahası, uykuda daha az zaman geçirme eğilimindedirler, daha sık uyku bozuklukları yaşarlar ve uyku bozukluklarının görülme sıklığı, yaygınlığı ve şiddeti artabilir.
Neyse ki, kuru gözler için bir başka faydalı aktivite olan egzersiz de uykuyu iyileştirebilir. Ek olarak, tutarlı bir gece rutini sürdürmek, yatak odasındaki cihazları kaldırmak ve büyük öğünlerden ve kafeinden kaçınmak, uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.
Yaşlanmayı değiştiremesek de zamanla kuru göz hastalığının tedavisine yönelik faktörleri değiştirebiliriz.
Kaynak: www.reviewofpresbyopia.com
İlgili Galeriler