Görme Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir? ve Nasıl Tedavi Edilir?

Gözümüzün görüntüyü net elde edebilmesi için göze gelen ışınların refraksiyonu yani kırılması ve retina adı verilen gözün arka tarafındaki ağ tabakaya odaklanması gerekmektedir. Gözün görüntüyü net algılayabilmesi bu şekilde gerçekleşir. Işık kırılmasını kornea ve lens (göz merceği) sağlamaktadır. Değişik uzaklıklardan gelen ışınları göz normal derecede kırabiliyorsa sağlıklı bir görme yaşanır. Eğer ışınlar retinada odaklanamaz ise görüntü bulanıklaşır ve netliğini kaybeder.

Görme Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir? ve Nasıl Tedavi Edilir?
02 Ocak 2019 Çarşamba 13:52

Çeşitli sebeplerden oluşan kırılma unsurları vardır. Bunlar:
 
- Miyop
- Hipermetrop
- Astigmat
- Presbiyop

Yakındaki cisimlerin net, uzaktaki cisimlerin daha bulanık görüldüğü kırılma unsuruna miyop denir. Halk arasında uzağı net görememek olarak adlandırılır.

Miyop Belirtileri Nelerdir?
 
Çocuklarda televizyonu yakından seyretme, okulda tahtayı rahat görememe gibi şikayetler özellikle çocuklarda fazlasıyla görülmektedir. Yetişkinlerde ise görüntüyü netlemek için gözleri kısarak bakmak Miyop belirtileri arasında yer alır.

Tedavisi için gözlük veya kontak lens kullanılır.

Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?
 
Hipermetrop'u olan kişiler uzağı net göremez, yakını daha net görebilirler. Gözün ön arka uzunluğu ya da kornea veya lensin kırıcılığı normalden az olduğu için gelen ışınların normal şartlarda retinada odaklanması gerekirken retina arkasında odaklanması sorunudur. Hipermetrop olan kişiler uzağı bulanık görme, baş ağrısı gibi şikayetler yaşarlar.

Hipermetrop tedavisinde gözlük veya kontak lens kullanarak görüş netleştirilir. Genellikle doktorların tavsiyesi gözlük kullanımıdır. Gerekli numaralar ayarlanıp hastanın gözündeki hipermetrop numarasına ve seviyesine göre gözlük reçetesi yazılır.

Astigmat ise miyop ile hipermetropun karışımı şeklinde görülebilir. Yani göz küresinin eksenlerinin farklı kırıcılık gücüne sahip olmalarından kaynaklanan bir kırılma unsuru olarak adlandırılır. Astigmat gözlük veya kontak lens ile düzeltilemediği takdirde göz tembelliğine yol açabilir.

Presbiyopi ise yaşla birlikte ortaya çıkan yakını görme güçlüğüne denir. Yaşlandıkça göz merceğindeki elastik yapı kaybolmaya başlar ve yakını görmek zorlaşır. Daha çok 30 yaşından sonra ortaya çıkabilen bu göz hastalığının tek çözümü, düzenli gözlük kullanımıdır.

Kaynak: Sabah Gazetesi
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.