Göz Enfeksiyonuna Ne Sebep Olur?

Göz enfeksiyonları, bakteriler, virüsler, mantarlar veya parazitler göze girdiğinde ve orada büyümeye başladığında gelişir.

Göz Enfeksiyonuna Ne Sebep Olur?
25 Eylül 2024 Çarşamba 10:23

Göz Enfeksiyonuna Ne Sebep Olur?

Göz enfeksiyonları, bakteriler, virüsler, mantarlar veya parazitler göze girdiğinde ve orada büyümeye başladığında gelişir. Bu, örneğin göz çizildiğinde veya yaralandığında meydana gelebilir veya göz kirli veya tam oturmayan kontak lenslere maruz kalırsa enfeksiyon gelişebilir. Enfeksiyonlar ayrıca, birisi bir yüzeydeki mikroplara dokunduktan sonra gözüne dokunduğunda da meydana gelebilir.

Göz Enfeksiyonum Olduğunu Nasıl Anlarım?

Enfeksiyonlar gözün kornea, konjonktiva veya göz küresinin içi dahil olmak üzere herhangi bir yerinde gelişebilir. Göz enfeksiyonunun belirtileri, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Aşağıdaki yaygın belirtilerden herhangi birini yaşarsanız hemen doktorunuzla iletişime geçin:

    • Göz ağrısı
    • Göz kızarıklığı
    • Işık hassasiyeti
    • Bulanık görüş
    • Gözlerde kaşıntı veya yanma
    • Sulu veya yoğun akıntı
    • Göz kapaklarında şişlik ve kızarıklık

Göz Enfeksiyonunu Evde Tedavi Etmeli Miyim Yoksa Doktora mı Gitmeliyim?

Göz enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, tavsiye almak için hemen doktorunuza başvurun.



Pembe göz (konjonktivit) gibi bazı göz enfeksiyonu türleri evde tedavi edilebilir. Ancak keratit, selülit veya endoftalmit gibi diğer göz enfeksiyonları, kalıcı görme kaybını veya hatta körlüğü önlemek için hemen tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen göz enfeksiyonlarından kaynaklanan komplikasyonlar ciddi olabilir. Gözlerinizle ilgili risk almayın! Gözünüze zarar verirseniz, görme değişiklikleri yaşarsanız veya göz enfeksiyonunuz olduğundan şüphelenirseniz her zaman doktorunuzdan tavsiye isteyin.

Göz Enfeksiyonları Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz gözlerinizi ve görüşünüzü muayene edecektir. Ayrıca semptomlarınız, tıbbi geçmişiniz ve risk faktörleriniz hakkında sorular sorulacaktır - örneğin, kontak lenslerinizi nasıl temizlediğiniz ve taktığınız veya gözünüzü yaralayıp yaralamadığınız. Bazı durumlarda, doktorunuzun özel görüntüleme testleri veya kan testleri istemesi veya gözünüzden akıntı örneği toplamak için pamuklu çubuk kullanması gerekebilir.

Göz Enfeksiyonları Bulaşıcı mıdır?

Göz enfeksiyonunun türüne bağlıdır. Pembe göz gibi bazı bakteriyel ve viral göz enfeksiyonları kişiden kişiye yayılabilir. Birisi enfekte bir gözle temas ettikten veya birinin pembe göz mikroplarıyla kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra pembe göz geliştirebilir.



Ancak diğer enfeksiyonların kişiden kişiye yayılması pek olası değildir, özellikle de örneğin göz travması veya yetersiz kontak lens hijyeni nedeniyle meydana gelmişlerse.

Yaygın Göz Enfeksiyonu Türleri

En yaygın göz enfeksiyonu türleri hakkında daha fazla bilgi edinerek, bunların kişiden kişiye ne kadar kolay yayıldığını öğrenin ve enfeksiyon riskinizi azaltın:

    • Kornea ülseri, keratit olarak da adlandırılır (Gözün saydam kubbesinin veya korneanın iltihabı)
    • Endoftalmi (Göz içinde ağrılı enfeksiyon)
    • Pembe göz, konjonktivit olarak da bilinir (Yapışkan, kırmızı gözler)
    • Preseptal veya orbital selülit (Göz kapaklarının veya göz yuvasının enfeksiyonu)
    • Diğer virüsler ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Herpes, frengi, bel soğukluğu, zührevi siğiller, kasık biti ve HIV/AIDS)


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.