Göz Hareketlerinizdeki Tutarsızlık Alzheimer İşareti Olabilir

Alzheimer hastalığının erken teşhisi için yeni bir yöntem, hastanın kulağına yerleştirilen mikrofonlar aracılığıyla gözlerinin dinlenmesi olabilir.

Göz Hareketlerinizdeki Tutarsızlık Alzheimer İşareti Olabilir
20 Aralık 2024 Cuma 10:30

Göz Hareketlerinizdeki Küçük Bir Tutarsızlık Alzheimer Hastalığının İşareti Olabilir

Alzheimer hastalığının erken teşhisi için yeni bir yöntem, hastanın kulağına yerleştirilen mikrofonlar aracılığıyla gözlerinin dinlenmesi olabilir.

Her şey sakkad adı verilen bir göz hareketine bağlıdır. Alzheimer'ın ilk belirtilerinden biri, gözbebeklerinin bu küçük ayarlamalarındaki hafif bir yavaşlık ve yanlışlıktır.

Sakadları izlemek için genellikle gereken ekipman türü analizi zorlaştırabilir, ancak vücudun normal işlevlerini dinlemek için tasarlanmış stratejik olarak yerleştirilmiş mikrofonlar hareketleri ölçebilir.

Kanada'daki École de Technologie Supérieure'den elektrik mühendisi Rachel Bouserhal ve ABD'deki Dartmouth College'den sinir bilimci Chris Niemczak liderliğindeki bir araştırma ekibi, tekniğin etkinliğini ölçmek için 35 Alzheimer hastası üzerinde denemeyi amaçlıyor.

École de Technologie Supérieure'den elektrik mühendisi Arian Shamei , "Göz hareketleri insan vücudundaki en hızlı ve hassas hareketlerden bazıları olduğu için büyüleyicidir, bu nedenle hem mükemmel motor becerilerine hem de bilişsel işlevlere dayanır" diyor.

Bir görüntü veya sahnenin anlamlı bir görsel resmini oluşturmak için gözlerimiz bir dizi hızlı, koordineli hareket yapar, odaklarını bir noktadan diğerine onlarca milisaniye boyunca sabitler. Eğer birinin okumasını yakından izlediyseniz veya REM uykusu sırasında gözlerinin hızlı hareketini gördüyseniz bunları görmüş olabilirsiniz.

Bunlar sakadlardır ve Alzheimer hastası için motor kontrolü bozuldukça bu ufak hareketler daha yavaş ve daha az doğru hale gelir. İlk başta çok belirsizdir, sadece birkaç milisaniyedir, ancak değişiklikler hastalık ilerledikçe daha belirgin hale gelir.

Bilim insanları, sakkadik gecikmenin Alzheimer hastalığı için erken teşhis aracı olarak potansiyeli olduğuna inanıyorlar; ucuz, invaziv olmayan, ağrısız ve farklı okuryazarlık seviyelerine sahip kişiler için erişilebilir bir araç. Ancak göz izleme ekipmanı her zaman taşınabilir veya erişilebilir değildir, bu nedenle araştırmacılar başka bir seçeneğin işe yarayabileceğini düşündüler: işitilebilir adı verilen bir teknoloji türü.

École de Technologie Supérieure'den elektrik mühendisi Miriam Boutros , "Bu, vücuttan fizyolojik sinyalleri yakalayan kulak içi mikrofonlu bir kulaklık" diyor.

"Amacımız, işitme cihazları için sürekli, uzun vadeli izleme ve erken hastalık tespiti yapabilen sağlık izleme algoritmaları geliştirmek."

Gözlerinizin hareketleri, sakadlar dahil, kulak zarlarınızda küçük titreşimler üretir. Çoğu insan bunları duyamaz çünkü vücut ve beyin bunları filtreleyebilir; aslında, superior kanal dehisans sendromu adı verilen nadir bir rahatsızlığı olan hastalar kendi gözbebeklerinin hareket ettiğini duyabilirler.

Ancak hassas bir mikrofon bu titreşimleri algılayabilir. Araştırmacılar, teşhis aracı olarak hizmet etmek için yeterli bilgi sağlayıp sağlayamayacaklarını belirlemek için Alzheimer hastalığı veya hafif bilişsel bozukluk teşhisi konmuş 35 hastayı ve 35 sağlıklı kontrolü göz izleme cihazları ve işitilebilir cihazlarla donatacak.

Bulgularının, yalnızca Alzheimer'ı daha erken teşhis etmek için değil, aynı zamanda hastalığın ilerleyişini izlemek için giyilebilir bir aracın geliştirilmesine de bilgi sağlayacağı umulmaktadır. Ayrıca, Alzheimer sakkadik gecikmeyi gösterebilen tek durum olmadığından, ilke başka yerlerde de uygulanabilir.

Shamei , "Mevcut proje Alzheimer hastalığının uzun vadeli izlenmesine odaklanmış olsa da, nihayetinde diğer hastalıkları ele almak ve kulak içi sinyaller aracılığıyla izlenebilen semptomlara dayanarak bunlar arasında ayrım yapabilmek istiyoruz." diyor.

Ekip, çalışmalarını 187. Amerikan Akustik Topluluğu Toplantısı'nda sundu.

Kaynak: www.sciencealert.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.