Göz Sağlığını Koruyan 10 Basit İpucu

Göz sağlığınızı korumanın yollarını mı arıyorsunuz? Bu hızlı ipuçlarıyla gözlerinizi mutlu ve sağlıklı tutun.

Göz Sağlığını Koruyan 10 Basit İpucu
22 Şubat 2025 Cumartesi 10:30

Bu 10 Basit İpucuyla Göz Sağlığınızı İyileştirin

Göz sağlığınızı korumanın yollarını mı arıyorsunuz? Bu hızlı ipuçlarıyla gözlerinizi mutlu ve sağlıklı tutun.

Gözler ruhumuza açılan pencerelerdir ve çevremizdeki dünyayı algılamamıza yardımcı olurlar. Göz sağlığı da dahil olmak üzere sağlığınızı korumak için gerekli adımları atmak önemlidir. Gözlerinize bakmak çok önemlidir, ancak zor veya zaman alıcı olmak zorunda değildir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün dünya çapında en az 2,2 milyar insanın miyop veya hipermetrop görme bozukluğuna sahip olduğunu bildirdiği düşünüldüğünde bu konu önemlidir. Daha da şok edici olanı: Bu vakaların en az 1 milyarında görme bozukluğu önlenebilir durumda olmasıdır. Neyse ki, göz sağlığınızı korumak ve görme kaybını önlemek konusunda bir miktar kontrolünüz var.

Yaşınız ilerledikçe göz sağlığınızı korumak için günlük olarak uygulayabileceğiniz kolay adımlar şunlardır.

1. UV ışığını engellemek için güneş gözlüğü takın

Gözlerinizi ultraviyole ışınlarına maruz bırakmak zamanla hasara yol açabilir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre güneş gözlüğü takmak zararlı UV ışığını engelleyerek katarakt, güneş yanığı, göz kanseri ve göz çevresinde büyüme gibi göz hastalıkları riskinizi azaltabilir. Duman veya gri camlı polarize gözlükler güneş ışınlarına karşı en iyi korumayı sağlayabilir ve parlamayı azaltabilir.

2. Her 20 dakikada bir ekran molası verin

Uzun süreli ekran süresi kuru gözlere, boyun ve omuz ağrısına, bulanık görmeye, baş ağrılarına ve dijital göz yorgunluğuna veya bilgisayar görüş sendromuna neden olabilir . Amerikan Optometri Derneği, bilgisayar görüş sendromunu önlemek için 20-20-20 kuralını kullanmanızı önerir. Her 20 dakikada bir, en az 20 fit uzaktaki bir şeye 20 saniye bakın.

3. Kitap molaları da verin

Ekran süresi gözlerinizi yormanın tek yolu değildir. Bir kitap okurken, muhtemelen onu uzun süre yakından tutuyorsunuzdur. Her iki aktivite de miyopluğa veya miyopiye yol açabilir, bu da uzaktaki nesnelerin bulanık, yakındaki nesnelerin ise net görünmesi anlamına gelir. Ekran molaları vermek için 20-20-20 kuralını kullanmanız gerektiği gibi, kitap molaları için de bu kuralı kullanmalısınız. Okuduğunuz veya bilgisayarda yaptığınız şeye dalmış bulursanız, molalarınızı kaçırmamak için bir alarm kurun.

4. Hem genel hem de göz sağlığınız için vücudunuzu hareket ettirin

Düzenli egzersiz, sağlıklı kan damarlarını desteklemek ve glokom ve diyabetik retinopati geliştirme riskinizi azaltmak gibi göz sağlığı yararları sağlayabilir, Amerikan Oftalmoloji Akademisi CDC, her hafta en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite ve kaslarınız için iki gün kuvvet antrenmanı öneriyor. Ayrıca masanızda otururken gerginliği ve göz yorgunluğunu azaltmak için göz egzersizleri de yapabilirsiniz.

5. Mümkün olduğunca dışarı çıkın

Çocuklar ve yetişkinler, önerilen egzersizlerini içeride yapsalar bile, sık sık dışarı çıkmalıdır. Araştırmalar, dışarıda vakit geçiren çocukların ergenlik döneminde ve yetişkinlikte miyopluk geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Yerel oyun alanında çocuklarınızla oynamak, ormanda yürümek veya hatta arka bahçede oynamak tüm ailenin sağlıklı ve aktif kalmasına yardımcı olabilir. Güneş gözlüklerinizi kullandığınızdan emin olun.

6. Sigarayı bırakın

Sigara içmenin sağlığınız için kötü olduğu iyi bilinmektedir. Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre , katarakt veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıkları geliştirme riskinizi de artırabilir. Sigara içenlerin katarakt geliştirme olasılığı iki veya üç kat daha yüksektir ve AMD riski dört kata kadar daha yüksektir. Yapılan araştırmalar, sigara içmenin glokom, Graves göz hastalığı, tiroid göz hastalığına da neden olup olamayacağını ve diyabetik retinopati başlangıcını veya ilerlemesini teşvik edip edemeyeceğini belirleyebilir. Sağlığınızı iyileştirmek için bir bırakma planı oluşturun.

7. Vitamin açısından zengin, dengeli öğünler yiyin

Her gün yediğiniz yiyecekler göz sağlığınızı iyileştirebilir . A, C ve E vitaminleri, beta-karoten, omega-3 yağ asitleri, lutein, zeaksantin ve çinko açısından zengin yiyecekler yemek, hücresel büyümeye yardımcı olabilir, göz dokusu iltihabını azaltabilir ve gözlerinize zarar verebilecek serbest radikalleri sınırlayabilir.

Gözleriniz için doğru besinleri alabilmek için, Amerikan Oftalmoloji Akademisi'nin önerdiği gibi, aşağıdaki besinlerden bazılarını düzenli beslenmenize dahil ederek dengeli beslenin:

  • A vitamini ve beta-karoten: Kayısı, havuç, kavun, tatlı patates, kırmızı biber, ricotta peyniri, mango
  • C Vitamini: Greyfurt, portakal, limon, mandalina, şeftali, çilek, domates, kırmızı dolmalık biber
  • E Vitamini: Avokado, badem, fıstık ezmesi, buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği
  • Omega-3: Pisi balığı, sardalya, somon, ton balığı, alabalık
  • Lutein ve Zeaksantin: Kara lahana, brokoli, yumurta, bezelye, kara lahana, ıspanak, marul, şalgam yeşillikleri
  • Çinko: Lima fasulyesi, barbunya fasulyesi, börülce, yağsız kırmızı etler, istiridye, zenginleştirilmiş tahıllar, kümes hayvanları

Daha fazlasını okuyun: Göz Sağlığı İçin En İyi Vitaminler ve Takviyeler

8. Gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının

Gözlerinizi ovuşturmayı alışkanlık haline getirmek göz hasarına veya enfeksiyonlarına neden olabilir. Kuru gözler ve göz yorgunluğu gözlerinizi ovuşturmanızı sağlayabilir ve bazıları gözlerinizi çok fazla veya çok sert ovuşturabilir. Bu, azalmış veya bulanık görme, baş ağrısı, iltihaplanma ve göz ve ışık hassasiyeti gibi sorunlara yol açabilir. Göz ovuşturmaktan kaçınmanız için bir diğer neden de parmaklarınızdaki veya ellerinizdeki bakteri veya virüslerin konjonktivite, yaygın olarak pembe göz olarak adlandırılan duruma yol açabilmesidir. Gözlerinizi ovuşturmak yerine gözlerinizi temizlemek ve nemli tutmak için göz damlası veya tuzlu su kullanın. Bu isteğe direnin ve alışkanlığı bırakana kadar ellerinizi meşgul edecek başka bir şey bulun.

9. Yüzünüze veya gözlerinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayın.

Yüzünüze veya gözlerinize dokunmadan ve kontak lensleri ellemeden önce her zaman ellerinizi yıkamalısınız. Yaklaşık 45 milyon Amerikalı kontak lens kullanıyor ve yaklaşık üç kullanıcıdan biri komplikasyonlar geliştiriyor, kontak lenslerden kaynaklanan enfeksiyonların beşte biri kornea hasarına neden oluyor.

Ayrıca, dokunduğunuz bir nesneyi hangi tür mikropların kirletmiş olabileceğini söylemenin bir yolu yok. Ellerinizi düzenli olarak yıkamak solunum yolu hastalığı riskinizi %21'e kadar ve ishal hastalığı riskinizi %40'a kadar azaltabilir.

10. Günün sonunda makyajınızı çıkarın.

Uzun bir günün ardından, yatağa girmeden önce göz makyajınızı çıkarmayı düşünebileceğiniz son şey olabilir. Uzmanlara göre gün sonunda uyumadan önce makyaj temizliği yapmak göz sağlığınıza fayda sağlar ve blefarit veya göz kapağı iltihabı riskinizi azaltabilir .

Ayrıca cildinizi ve gözlerinizi kurtarabilecek iyi makyaj uygulamalarını da benimsemelisiniz, örneğin sadece gözler için yapılmış ürünler kullanmak, makyajınızı sık sık değiştirmek (özellikle göz enfeksiyonundan sonra), göz makyajınızı iç göz kapaklarınıza uygulamamak ve göz makyajınızı asla başkasıyla paylaşmamak. Göz makyajınızı uygulamak için fırça veya sünger kullanıyorsanız, bunları düzenli olarak yıkayın.

Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye olarak tasarlanmamıştır. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriniz hakkında sorularınız varsa her zaman bir hekime veya diğer kalifiye sağlık uzmanına danışın.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.