Göz hekimleri göz taraması yla bunama riskini tespit etmek için yapay zeka yı kullanabilir.
Yeni teknik sayesinde göz, saniyeler içinde beyin sağlığı belirteçleri ve nörodejenerasyon belirtileri açısından incelenebiliyor
Uzmanlar göz taramasıyla bunama riskini tespit etmek için yapay zekayı kullanabiliyor.
Yeni teknik sayesinde göz, saniyeler içinde beyin sağlığı belirteçleri ve nörodejenerasyon belirtileri açısından incelenebiliyor
Göz klinikleri bilişsel gerilemenin erken evrelerinde olanların retinalarındaki belirgin desenleri tespit ederek bunama riski taşıyan kişileri belirlemede önemli bir rol oynayabilir. Bu teşhisler rutin göz kontrol leri sırasında gerçekleştirilir.
Bu olasılık, göz taramalarını incelemek ve birkaç saniye içinde retina kan damarlarının şekil ve boyutlarındaki temel farklılıkları belirlemek için kullanılabilen Quartz adlı bir AI tekniğinin geliştirilmesini takip ediyor. Teknoloji, bu küçük damarların ve atardamarların (arterioller ve venüller olarak bilinir) genişliğini ve ne ölçüde döndüğünü otomatik olarak ölçüyor.
Gözdeki kan damarları beyindekilerin bir uzantısı gibi davranır ve Quartz'ın geliştirilmesi araştırmacılara retina taramalarını, başka yerlerdeki kan damarlarının özelliklerini değerlendirmenin invaziv olmayan bir yolu olarak analiz etmek için eşsiz bir fırsat sunar. Özellikle, beyin sağlığı belirteçleri ve nörodejenerasyon belirtileri için gözü incelemelerine olanak tanır.
Londra Üniversitesi'ndeki yeni kurulan araştırma merkezi City St George's'da bulunan bilim insanları, 40 ila 69 yaşları arasındaki 63.000'den fazla kişinin göz taramalarını yapmak için Quartz'ı kullandılar. Daha sonra ekip, her bir kişinin bilişsel puanını hafıza, tepki süresi ve zeka testlerinin bir kombinasyonunu kullanarak değerlendirdi ve sonuçları göz taramalarının görüntüleriyle karşılaştırdı.
Araştırmacılar, genişliği azalmış ve belirli bükülme desenleri olan retinal kan damarlarına sahip olanların hafıza, tepki süresi ve zeka testlerinde daha düşük puanlarla bağlantılı olduğunu buldular. Bu ilişkiler yaş, cinsiyet ve etnik kökene göre ayarlandı.
Bu bağlantının nedenlerine gelince, bilim insanları retinal kan damarlarındaki değişikliklerin beyindeki kan akışının azalmasından kaynaklanabileceğine inanıyorlar, bu da bunama ve Alzheimer gibi hastalıkların erken bir nedeni veya sonucu olabilir. Önemli nokta, gözü bu şekilde inceleyerek nörodejeneratif durumların erken evrelerinde olanları saptamanın mümkün hale gelmesidir.
Bu nokta, Alzheimer's Research UK tarafından finanse edilen ve Alzheimer's & Dementia dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı Profesör Chris Owen tarafından vurgulandı. Tekniğin bir gün göz kliniklerinin günlük rutinlerine "kusursuzca yerleştirilebileceğini" söyledi. "İnvaziv testlere gerek kalmadan gelecekte nörodejeneratif hastalıklar geliştirme riski taşıyan kişileri işaretlemenin kolay erişilebilir, düşük maliyetli ve hızlı bir yolunu sağlayacaktır."
Yorumları, Alzheimer's Research UK'nin politika başkanı David Thomas tarafından desteklendi. Bir ana cadde gözlükçüsünde rutin göz testleri yoluyla bunamanın erken belirtilerini tespit etmenin bir yolunu geliştirme olasılığını bir oyun değiştirici olarak tanımladı. "Bu taramaları beyin taramaları gibi mevcut testlerle entegre etmek, insanların durumlarının tam resmini ve hak ettikleri desteği daha hızlı bir şekilde elde etmelerini sağlayacaktır," dedi.
Şu anda Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif rahatsızlıkları tedavi edebilecek bir tedavi bulunmuyor ve tedavi edilemez rahatsızlığın erken evrelerindeki kişileri belirleyebilecek bir testin geliştirilmesi endişelere yol açıyor. Ancak Thomas, yalnızca olası bilişsel gerilemelerini ortaya çıkaracak bir retina göz taraması talep eden kişilere böyle bir test yapılacağını vurguladı.
"Bu tekniği önümüzdeki beş yıl boyunca ana caddelerde kullanıma hazır hale getirmemiz de pek olası değil. O zamana kadar demanslar için ilk etkili tedaviler mevcut olabilir.
"Bunlar geldiğinde, bunamanın erken evrelerinde olanları tespit etmenin yollarına sahip olmak isteyeceğiz ve göz tarama testleri bunu yapmak için paha biçilmez olabilir."
Kaynak: hwww.theguardian.com