Göz Tembelliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi edilmezse, göz tembelliği, körlük dahil, etkilenen gözde ciddi görme sorunlarına neden olabilir .

Göz Tembelliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
21 Haziran 2019 Cuma 14:10

Göz tembelliği (Ambliyopi) nedir? Göz tembelliği nedenleri, belirtileri.

Aynı zamanda ambliyopi olarak da bilinen göz tembelliği hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Kas dengesizliği veya göz hastalığı da dahil olmak üzere birçok faktörün neden olduğu erken bir çocukluk hastalığı olan göz tembelliği (Ambliyopi) nedir?

GÖZ TEMBELLİĞİ (AMBLİYOPİ) NEDİR?

Tembel göz olarak da bilinen ambliyopi, reçeteli gözlüklerde veya kontakt lenslerde bile gözün normal görme keskinliğine ulaşamadığı görme gelişimi bozukluğudur .

Göz tembelliği bebeklik döneminde ve erken çocukluk döneminde başlar. Çoğu durumda, yalnızca bir göz etkilenir. Ancak bazı durumlarda, her iki gözde de azalmış görme keskinliği görülebilir.

Özellikle, göz tembelliği yaşamın erken döneminde tespit edilir ve derhal tedavi edilirse, azalmış görme önlenebilir. Ancak, tedavi edilmezse, göz tembelliği, körlük dahil, etkilenen gözde ciddi görme sorunlarına neden olabilir.

GÖZ TEMBELLİĞİ BELİRTİLERİ

Göz tembelliği tipik olarak bebeklerde görme gelişimi problemi olduğundan, durumun semptomlarını ayırt etmek zor olabilir.

Bununla birlikte, ambliyopinin yaygın bir nedeni şaşılıktır. Bununla birlikte göz tembelliğininde bazı belirtiler şunlardır:

– Bir gözünü kapalı tutma
– Sık sık göz kırpma
– Gözlerini kısma ya da ovalama


– Oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma
– Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çevirme
– Okurken veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya sürekli parmakla takip etme
– Yakın işleri sevmeme
– Kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma
– Okulda tahtayı netleştirebilmek ve yazılara odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık baş ağrısı şikayeti.

Göz tembelliğinin anlaşılması için test yapılması gerekir. Bu nedenle en az 4 yaşına kadar göz muayenesi yapılması gerekmektedir. İleriki yaşlarda göz tembelliğinin tespiti daha zorlaşmaktadır. Göz tembelliği olan kişiler genellikle bu durum tesadüf eseri fark ederler. Kişilerin gözünde kayma varsa göz tembelliğine işarettir. Bu nedenle gözünde kayma olan kişiler dikkate alınmalıdır. Genellikle çocuklarda bir gözünü kapatıp diğer gözü ile bakması durumunda çocuğun göz tembelliğini yaşadığını anlatır. Yetişkin kişilerin gözlerinde yaşadığı sorunlardan dolayı doktora gitme durumunda göz tembelliği doktor tarafından anlaşılmaktadır.

GÖZ TEMBELLİĞİ NEDENLERİ

Ambliyopi, göz-beyin bağlantısının zayıf veya az gelişmiş olmasından dolayı ortaya çıkar.

En yaygın nedeni strabismusdur. Göz kasları gözleri düzgün hizalayamazsa, özellikle büyüme sırasında, beyin her gözden ayrı görüntü alır. Bu karışıklık beynin gözlerin birinden gelen bilgiyi sürekli yok saymasıyla çözülür. Bu da kullanılmayan gözü ve ona karşılık gelen beyin bölgesini az gelişmiş olarak bırakır.

Başka bir yaygın nedeni de kırılma hatasının (miyopluk, hipermetropluk veya astigmat) bir gözde daha fazla olmasıdır. Bu da birbirine uymayan girdilere ve sonuç olarak beynin bir gözden gelen veriyi yok sayarak diğer göze öncelik vermesine neden olur.

Bu şekilde bir görsel dengesizlik yaratan herhangi bir şey ambliyopiye neden olabilir. Buna çocukluk kataraktı, bulanıklaşan/matlaşan mercekler, şekil ve boy farklılıkları ve diğer anatomik veya yapısal anomaliler dahildir.

GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİ

Göz ve beyin arasındaki karmaşık bağlantılar oluştuğunda, çocuklukta en kısa sürede göz tembelliği tedavisine başlamak önemlidir. En iyi sonuçlar, 7 ila 17 yaş arasındaki çocukların yarısının tedaviye yanıt vermesine rağmen, tedavi 7 yaşından önce başladığında ortaya çıkar.

Çoğu durumda, genellikle iki aşamada tembel bir gözü tedavi etmek mümkündür.

Göze giren ışığın, ışık yolunu tıkayan katarakt gibi bir sorunu varsa, tıkanıklığı gidermek için tedaviye ihtiyaç olacaktır.

Bir kırılma hatası varsa, önce gözün odağını düzeltmek için gözlük kullanarak düzeltilir, bu da genellikle bir şaşığın düzeltilmesine yardımcı olur.

Çocuk daha sonra etkilenen gözü tekrar kullanması için teşvik edilir. Bu, güçlü gözü kapatmak için bir göz bandı veya güçlü gözdeki görüşü geçici olarak bulanıklaştırmak için göz damlaları kullanılarak yapılabilir.

Tedavi genellikle etkilidir, ancak tembel gözün çalışması aylarca süren aşamalı bir süreçtir. Eğer tedavi çok erken durdurulursa, gözdeki herhangi bir iyileşme kaybedilebilir.

Göz tembelliği tedavisi daha küçük çocuklar için çok etkilidir. Sekiz yaşından büyük çocuklar için ne kadar yararlı olduğu kesin değildir.

Kaynak: www.ahaberci.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.