Güneş gözlüğü kullanamayan bireyler için yaz aylarında gözleri güneşin zararlarından korumanın alternatif yolları bulunmaktadır.
Gözlerimizin de güneşten korunmaya ihtiyacı var mı?
Yeni Delhi Indraprastha Apollo Hastaneleri göz hastalıkları uzmanı Dr. Uma Malliah şunları söylüyor: "Gözün korneası ve merceği aşırı UV'ye maruz kalmaktan zarar görebilir ve bu da fotokeratit (korneanın güneş yanığı benzeri iltihabı) gibi durumlara yol açabilir, katarakt (merceğin bulanıklaşması) ve makula dejenerasyonu (retina hasarı). UV ışınlarına uzun süre maruz kalmak da göz kanserine yakalanma riskini artırabilir. Gözlerimizi korumak için, doğrudan güneş ışığında uzun süre kaldığımızda UVA ve UVB ışınlarını %99-100 oranında bloke eden güneş gözlüğü takılması önerilir. Geniş kenarlı şapkalar aynı zamanda gözlerin güneş ışınlarından korunmasına da yardımcı olabilir. Düzenli göz muayeneleri ve herhangi bir göz sorununun derhal tedavi edilmesi, göz sağlığını korumak için çok önemlidir.”
Yaz aylarında özellikle güneş gözlüğü kullanamayanların gözlerini nasıl koruyabiliriz?
Güneş gözlüğü kullanamayan bireyler için yaz aylarında gözlerini güneşin zararlarından korumanın alternatif yolları var:
Öncelikle gölge sağlayan ve güneş ışığının doğrudan göze ulaşmasını engelleyen geniş kenarlı bir şapka veya kasket takılması önerilir. Kenar, yüzden en az 3 inç (7,6 cm) kadar uzanmalıdır. İkinci olarak, özellikle güneşin yoğun olduğu sabah 10'dan akşam 4'e kadar olan saatlerde, mümkün olduğunca gölge arayın. Ağaçların, şemsiyelerin veya diğer kapalı alanların altında kalmak UV maruziyetini önemli ölçüde azaltabilir. Ek olarak, UV'yi engelleyen kontak lensler kullanmak veya yan korumaları olan etrafı saran tarzda gözlükler kullanmak, normal güneş gözlüklerini tolere edemeyen kişiler için ek koruma sağlayabilir. Uzun süre UV'ye maruz kalmak katarakt, makula dejenerasyonu ve diğer göz rahatsızlıklarının gelişme riskini artırabileceğinden dikkatli olmak ve önlem almak önemlidir.
Soğutma göz jelleri veya göz maskeleri gözleri rahatlatmada işe yarar mı?
Serinletici göz jelleri veya maskeleri, göz çevresindeki kan damarlarını daraltarak çalışır; bu da iltihabı, şişliği ve yorgunluğu azaltabilir. Soğutma hissi ayrıca gözleri çevreleyen kaslar üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir, onların gevşemesine ve gerginliğin azalmasına yardımcı olur. Ek olarak, göz maskelerinin uyguladığı basınç, göz bölgesine nazikçe masaj yaparak lenfatik drenajı teşvik edebilir ve sıvı birikimini azaltabilir. Bu ürünlerin çoğu, göz çevresindeki hassas cildi daha da rahatlatıp besleyebilen, antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olan papatya, salatalık veya yeşil çay özleri gibi bileşenler içerir.
Ancak, önerilen kullanım talimatlarına uymak ve aşırı sıcaklıklara uzun süre maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir; çünkü bu, gözlerde daha fazla tahrişe veya hasara neden olabilir.
Herkese uygun herhangi bir göz damlası tavsiye ediliyor mu ve insanlar herhangi bir tür OTC damlasını kendileri mi tercih etmeli?
Göz damlaları çeşitli göz rahatsızlıklarında rahatlama sağlayabilir ancak bunların dikkatli ve tıbbi rehberlik altında kullanılması önemlidir. Yapay gözyaşı veya kayganlaştırıcı damlalar gibi reçetesiz (OTC) göz damlaları, kuru göz veya hafif tahriş gibi hafif, geçici durumlar için yararlı olabilir. Bu damlalar, etikette belirtildiği şekilde kullanıldığında çoğu insan için genellikle güvenlidir. Ancak daha ciddi veya kalıcı göz problemlerinde herhangi bir göz damlası kullanmadan önce bir göz doktoruna danışmak önemlidir.
OTC damlalarıyla kendi kendine ilaç tedavisi, potansiyel olarak altta yatan koşulları maskeleyebilir ve hatta bazı göz sorunlarını daha da kötüleştirebilir. Bir göz doktoru sorunu doğru bir şekilde teşhis edebilir ve gerekirse uygun ilaçlı göz damlalarını reçete edebilir. İlaçlı göz damlalarının yanlış kullanımı yan etkilere veya komplikasyonlara yol açabileceğinden, reçete edilen dozaja ve süreye kesinlikle uymak da çok önemlidir.
Kaynak: www.financialexpress.com
İlgili Galeriler