Gözyaşlarınız gözlerinizin yanıyormuş gibi hissetmesine neden oldu mu hiç?
Gözyaşlarım Neden Gözlerimi Yakıyor?
Gözyaşlarınız gözlerinizin yanıyormuş gibi hissetmesine neden oldu mu hiç?
Ağladığınızda gözlerinizin tahriş olmasının birkaç nedeni olabilir.
Gözyaşlarının bazen gözlerinizi yakması normal olsa da, sık sık yanma veya tahriş kronik bir göz rahatsızlığının belirtisi olabilir.
Kuru hava, tahriş edici maddeler ve ter yanma hissine neden olabilir. Ancak, kalıcı tahriş kuru göz, blefarit, fotokeratit veya pembe göz gibi göz sorunlarının bir işareti olabilir.
Gözyaşları Nedir?
Gözyaşları sadece sudan oluşmaz. Gözlerinizin gözyaşı üretme şekli karmaşık bir süreçtir. Her gözyaşı türünün kendine özgü bir kimyasal tarifi ve üretimini tetikleyen farklı bir süreci vardır.
Gözyaşları Nasıl Oluşur?
Gözyaşı sistemi (ayrıca Gözyaşı Aparatı olarak da adlandırılır ) gözyaşlarını üretmek, tutmak, hareket ettirmek ve boşaltmaktan sorumludur. Gözyaşı üretiminin ilk adımı, gözlerinizin üzerinde bulunan gözyaşı bezlerinde gerçekleşir. Burada, su ve tuz, gözyaşının ana gövdesini oluşturmak için karıştırılır.
Bu arada, göz kapaklarınızdaki meibomian bezleri gözyaşı bezlerinden gelen tuzlu suyla karışacak yağlar üretir. Bu iki bez birlikte gözyaşı üretiminin ana bileşenlerini oluşturur, ancak gözleriniz aynı zamanda eski gözyaşlarını da boşaltır.
Gözlerinizin köşelerinde lakrimal punkta adı verilen açıklıklar vardır. Göz kırptığınızda, eski gözyaşları lakrimal punktadan aşağı doğru zorlanır ve gözlerinizden uzağa gider. Daha sonra eski gözyaşları lakrimal keseler adı verilen küçük bir alanda toplanır. Daha sonra, bu eski gözyaşları gözyaşı kanalları aracılığıyla gözlerinizden uzağa boşaltılır.
Gözyaşlarının Çeşitleri
Üç temel gözyaşı türü vardır ve vücudumuz her türünü farklı amaçlar için kullanır.
- Bazal gözyaşları: Vücudunuz gözlerinizin yüzeyini korumak için bazal gözyaşlarını kullanır. Bu gözyaşları mikropların ve yabancı cisimlerin doğrudan gözlerinize temas etmesini önler. Bazal gözyaşları ayrıca gün boyunca gözlerinizin yüzeyine besin sağlar.
- Refleks gözyaşları: Bu gözyaşları gözlerinizi toz, duman, yabancı cisimler veya gözünüzün maruz kalabileceği soğan dumanı gibi şeylerden korur. Refleks gözyaşları tahriş edici maddelerden kaynaklanan bakterilerle savaşmak için bazal gözyaşlarından daha fazla antikor içerebilir.
- Duygusal gözyaşları: Mutlu, üzgün veya acı içinde olduğunuz için ağladığınızda, bunlar duygusal gözyaşlarıdır . Bu gözyaşları gözlerinizi korumak için hiçbir şey yapmazken, size ve çevrenizdekilere güçlü sosyal ve psikolojik sinyallerdir.
Gözyaşları Neden Oluşur?
Tüm gözyaşlarının üç katmanı vardır: mukus, su ve yağ. Ancak, her gözyaşının kimyasal yapısı, üretilen gözyaşının türüne göre biraz değişecektir. Bu farklı tarifler, her gözyaşı türünün yapması gereken işte çok iyi olacağı anlamına gelir.
Göze en yakın katman, gözyaşının göz yüzeyinde kalmasına yardımcı olan mukustan oluşur. Orta katman, gözün nemli kalmasını ve korneanın hasar görmesini engelleyen su katmanıdır. Dış katman, gözyaşlarının buharlaşmasını engelleyen yağlı bir katmandır. Yağ katmanı ayrıca gözyaşlarını yumuşatır, böylece içlerinden görebilirsiniz.
Gözyaşları tuzlar, elektrolitler, antikorlar ve hormonlar gibi diğer bileşenleri içerir. Bazal gözyaşları gözün yüzeyini besleyen besinlerle yapılır. Gözleri korumak için yapılan refleksif gözyaşları diğer gözyaşlarından daha yüksek antikor seviyeleri içerir, böylece bakterilerle savaşabilirler. Duygusal gözyaşları stres hormonları içerir , bu da ağladıktan sonra rahatlamış hissetmenizin nedenlerinden biridir.
Gözyaşlarının Gözlerinizi Yakmasına Neden Olan Nedir?
Hem çevresel faktörler hem de tıbbi faktörler gözlerinizi tahriş edebilir ve yanma veya kaşıntı hissine neden olabilir.
Çevresel Faktörler
Çevresel faktörler, gözyaşlarınızın gözlerinizi yakmasına neden olabilecek etrafınızdaki şeylerdir. Gözleriniz tahriş olmuşsa, gözyaşları tahrişi daha da kötüleştirebilir ve yanma hissine yol açabilir. Göz tahrişine neden olabilecek bazı şeyler arasında kuru hava, duman, alerjenler, toz ve kimyasallar bulunur.
Terleme ayrıca yanma hissine de neden olabilir. Çok fazla terliyorsanız, ter gözlerinize damlayabilir. Terin kimyasal yapısı gözlerinizde yanma hissine neden olabilir. Terde güneş kremi veya makyaj izleri varsa, gözlerinizi daha da tahriş edebilir.
Tıbbi durumlar
Gözyaşlarınız gözlerinizi sık sık yakıyorsa veya ağrıya ve kalıcı rahatsızlığa neden oluyorsa, göz doktorunuza danışmanız önemlidir. Kızarıklık ve iltihaplanma gibi diğer semptomlar göz rahatsızlığı veya hastalığının belirtileri olabilir.
Gözyaşlarınızın yanmasına neden olabilecek bazı göz rahatsızlıkları şunlardır:
- Kuru göz: Gözyaşı üretiminin bozulması kuru ve tahriş olmuş gözlere yol açar.
- Blefarit: Göz kapağı kronik olarak tahriş olur ve şişer.
- Fotokeratit: Gözde güneş yanığı olarak da bilinen bu durum, yanma ve tahrişe neden olabilir.
- Konjonktivit: Konjonktivanın iltihaplanması yanma hissine neden olabilir.
Yakıcı Gözyaşlarınızın Kaynağını Bulun
Gözyaşlarınız sürekli gözlerinizi yakıyorsa, asıl nedeni belirlemenin ilk adımı bir göz muayenesi randevusu almaktır. Göz doktorunuz sorunun kaynağını bulup tedavi etmenize yardımcı olabilir.
Kaynak: www.optiquedelmar.com
İlgili Galeriler