Hiç Gözünüzü Kırpmadan Ne Kadar Süre Dayanabilirsiniz?

Dünya Göz Kırpmama Rekoru Sizce Kaç Saniye?

Hiç Gözünüzü Kırpmadan Ne Kadar Süre Dayanabilirsiniz?
06 Haziran 2023 Salı 13:15

Yetişkin bir insan yaklaşık 1 dakikada 10 kere gözlerini kırpar. Bu durum bir günde ortalama 10.000 civarında tekrarlanma anlamına gelir.

Peki çoğumuza göre ‘gereksiz, saçma, tuhaf’ hatta aptalca bulunan rekor denemeleri arasında sayabileceğimiz dünya göz kırpmama rekoru kaç saniye biliyor musunuz?

Tahmin edin bakalım sizce ne kadar? Cevabı bulmanıza yardımcı olalım, siz benzer şekilde bir deneme yapsanız ne kadar dayanabilirsiniz? Haklısınız, bunu bırakın denemeyi, düşünmek bile insanın dengesini bozuyor. İnsanların hiç mi işi yok anlamıyoruz, en uzun kaş rekoru, göz pörtletme rekoru, en uzun bağırma rekoru… gibi türlerini duyunca şaşkınlıktan hayretlere düşüyoruz.

Neden Göz Kırparız?

Sürekli göz kırpılmasının sebebi, nemli bir ortamın devamını sağlamaya yönelik hareketlerdir. Kırpma eyleminin sürekliliğini sağlayan gözyaşıdır. Görme organının ön kısmında bulunan ve ışığı odaklayarak, gözü dış etkenlerden koruyan kornea dokusu fonksiyonlarını gözyaşı yardımıyla yerine getirmektedir.

Kornea yüzeyinin nemli ve kaygan bir özellikte olabilmesi için gözyaşının sürekli olarak devirdaim yapmasına ihtiyaç duyulur. Göz kırpma eyleminin tekrarlanabilmesi için taze gözyaşına ihtiyaç vardır. Göz kapaklarının devamlı hareket etmesi sonucunda işlevini tamamlayan gözyaşı ile yer değiştiren tazesi gözümüzü dış etkenlerden korur. Bu tabakada yer alan enzimler dışarıdan göze girebilecek her türlü tehlikeye karşı koruma kalkanı oluşturur.

Bu eylemin devamlılığı neticesinde korneada kan damarı bulunmadığından, ihtiyacı olan oksijen vücudun dış kısmından, göz kırpma eylemi vasıtasıyla gözyaşı tabakasına karıştırılan hava ile elde edilir.

Ağladığımız zaman gözyaşı miktarında artış olması, birdenbire değişen ışık şiddeti neticesinde retinada tahribat meydana gelmesi ihtimali, aşırı yüksek genlikli sesler veya rüzgarda uçarak toz zerreciği halinde korneaya temas eden maddelerin göz kırpma refleksini tetiklediğini biliyor musunuz!

Göz Kırpmamak Sağlıklı Mı?

Kesinlikle, hayır! Yukarıdaki paylaştığımız bilimsel veriler ışığında göz kırpmamak sağlıklı mı değil mi siz de karar verebilirsiniz. Basit bir anlatımla, yağ, su ve mukus bileşenlerinden oluşan gözyaşı, göz kapaklarının hareket etmesine yardımcı olur. Sürekli eylem halinde olmaları neticesinde kullandıkları gözyaşı işlevini kaybettiği için yenisiyle değiştirilme durumu ortaya çıkar. Işığa odaklanan ve görmemize yardımcı olan kornea işlevini sağlıklı yerine getirebilmesi için devamlı olarak taze gözyaşlarına ihtiyaç duyar. Bu bölümde kan damarları yer almadığından ihtiyaç duyulan oksijenin vücudun dışından transfer edilmesi zaruridir. Bu ihtiyacın karşılanması göz kırpma eyleminin aralıklarla tekrarlanarak yenilenen gözyaşı tabakasına giren hava ile elde edilmesi ile mümkündür.

Farklı Çıkarımlara Sebep Olur

Yapılan bu tür yanlışlar karşıdaki kişi tarafından farklı çıkarımlara neden olabiliyor. Yapılan bir deney bulgularında göz kırpma esnasında göz kapaklarının normalden daha uzun kapalı kalması karşıdaki insanın farklı bir yoruma sebebiyet vereceğine çıkarmıştır. Bu çıkarım genelde sabit bakış olarak yansır ve sizin onay verdiğiniz anlamına gelebilir.

Beyne İletim Engellenir

Göz kırpmamanın bir başka olumsuz yönü ise alınan bilgilerin beyine iletimine engel olunması şeklinde yansımaktadır. İnsan beyni göz kırpma neticesinde hareketli bir nesnenin yaklaşık konumunu hesaplar. Gözleri açmadan önce odaklanabilme imkanı sağlar. Bütün bu pozitif yönlerini görmezden gelip sırf ünlü olmak, para kazanmak, show yapmak gayesi ile sizler de sakın Türkiye göz kırpmama rekoru kırma çalışmalarına başlamayın!

Sağlıklı bir görüş elde edebilmek için gözlerimizin işlevini devamlı yerine getirebilen kornea tabakasına, onun da gözyaşına ihtiyaç duyduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Bütün bu bilimsel bilgiler ve veriler ortada iken, insanların dünya göz kırpmama rekoru kırmaya çalışması, cehaletten başka ne olabilir ki!

En Uzun Süre Göz Kırpmama Rekoru

Bugüne kadar yapılan denemeler neticesinde Dünya göz kırpmama rekoru 30 saat 12 dakika olarak kayıtlar geçmiştir.

İnsanlar Göz Kırpmadan Ne Kadar Süre Durabilir?

Fizyolojik açıdan normal kabul edilen bir insanın kesinlikle uzun diye kabul edebileceğimiz birkaç dakikadan fazla bu gereksiz eylemi yapamayacağını söylemek mümkündür. Ancak vücudunda veya özellikle görme organlarının bileşenlerinde anormallik bulunanların, zamanı hesaplanamayacak şekilde göz kırpmadan kalma süreleri uzayabilecektir.

Normal bir yetişkinin kendini zorlayarak birkaç dakikadan fazla gözlerini kırpmaya engel olabileceğini düşünemiyoruz. Bunu bizim öngörlerimiz değil bilim söylüyor.

Göz Kırpmadan Durunca Ne Olur?

Yazımıza başlarken eleştirdiğimiz gibi, böyle bir rekora, denemeye girişmek görme bozukluğu başta olmak üzere, denge kaybına kadar varabilecek sağlık vakalarıyla karşılaşmaya kadar gidebilir. Göz kırpmadan durunca çok da önemli bir iş başarmış olunmaz, aksine insan kendi penceresi olan gözlerine işkence çektirmekten başka bir şey yapamaz.

Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek elbette çoğu insanın hayalidir lakin Yaratıcı’nın emaneti olan bedeni, gereksiz bir şekilde değerlendirmeye sokmak doğru değildir. Hele hele dünyaya açılan pencerelerimiz olan gözleri kısıtlayıp dünya göz kırpmama rekoru kırmaya çalışmak izahı mümkün olmayan bir çelişkidir.

Kaynak: www.buneyazio.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet Baysal - 1 yıl önce
Ya iyi güzelde az önce kronometre ile denediğimde 2 dakika 19 saniye ve 94 salise boyunca dayanabildim ve dürüst olmak gerekirse ilk 15 saniye zorlandım ama belli bir süre sonra gözlerimi zorlamama gerek kalmadı. Bu arada denemenizi tavsiye etmem eğer benim gibi bir çılgınlık yapıcak olursanız gözleriniz 1 dakikadan sonra etraftaki renkleri bulanık görmeye başlıyor. 1 buçukuncu dakikadan sonra ise artık renkler bulanık değil direkt birbirine karışmaya başlıyor. Eğer gözlerinizi başka bir yere doğrultup hareket etmezseniz bu gidişleri renkleri kalıcı bir şekilde bulanık görmeye başlayabilirsiniz. Ben bunları yaşadım ama sonrasında bu kadarının yeterli olduğunu düşünüp gözlerimi kırptım. Ben bunları yaşadıysam acaba 30 saat rekoru olan manyak neler yaşamıştır...
Avatar
Sofi - 5 ay önce
2 saat 22 deyqe gozumu qirpiya bilirem