Bu durumlar varsa acilen uzman göz hekimine müracaat ediniz
Gözde karşılaşılan ve hızla uzman hekime yönlendirilmesi gereken 5 acil durum.
Virginia'da göz hastalıkları uzmanı olan Dr. Stephanie Marioneaux, hasta ile ilk karşılaşan hekimlere, gözde karşılaşılan ve hızla uzman hekime yönlendirilmesi gereken 5 acil durum ve bir hastanın şikayetlerinden kaynaklanan patolojilerin nasıl tahmin edileceği hakkında bilgiler verdi. Göz hastalıklarının aciliyetinin nasıl ölçüleceğini ve bir hasta sevk edilmeden önce sonuçları iyileştirmek için neler yapılabileceğini açıkladı.
Dr. Stephanie Marioneaux öncelikle gözdeki tüm acil durumlara ağrının eşlik etmeyebildiğini, ancak bunun ciddi olmadıkları anlamına gelmediğini söyledi.
Travmatik Retina Dekolmanı
- Travmatik bir retina dekolmanı durumunda, hemen hemen her zaman ilerlemeden önce uyarı semptomları görülür, hastalar görüş alanı boyunca havada süzülen cisimler veya lekeler, bir veya iki gözde ışık parlamaları veya bulanık görme yaşayabilirler.
- Travmatik retina dekolmanları, hasta göze doğrudan bir darbe almadıkça tipik olarak ağrıya neden olmaz. Görme kaybının kapsamı, makülanın bağlı olup olmamasına bağlıdır. Makula hala yerindeyse ise prognoz daha iyidir.
- Dekolman durumunda, hastalar hemen bir retina uzmanına yönlendirilmelidir.
Santral Retinal Arter Tıkanıklığı
- Santral retinal arter tıkanıklığının karakteristik bulgusu retinanın ortasındaki kiraz kırmızısı noktadır. Retinanın geri kalan kısmı daralmış arterlerle süt beyazıdır.
- Ciddi bir görme kaybının ağrısız bir nedenidir.
- Hipertansiyon, emboli veya aritmi durumularında ve pıhtı geliştiyse, bu göze gidebilir ve kan damarlarını tıkayabilir. Santral retinal arter kan, oksijen ve mikrobesin maddelerini göze getirir ve tıkandığında major bir görme kaybına neden olur.
İskemik Optik Nöropati
- İskemik optik nöropatili hastalar, bulanık disk kenarları ve kireçli beyaz şişmiş bir optik sinire ve retina enfarktüsünü gösteren pamuksu noktalara sahiptir. Bu durumda tipik olarak, hastaların bir veya iki gözünde aniden görme kaybı gelişir.
Glob Rüptürü
- Kornea, sklera veya her ikisinde de tam kalınlıkta yaralanma, açık küre yaralanması olarak kabul edilir. Travmanın kaynağını tanımlamak için iyi bir öykü almak önemlidir.
- Herhangi bir bakteri bulaşı açısından kesinlikle hastaya dokunulmamalıdır ve hastayı cerrahi onarım için göz doktoruna yönlendirmek çok önemlidir. Hastaya göze dokunmaması ve herhangi bir şey yememesi veya içmemesi talimatı verilmelidir.
- Bu tür yırtılmalar oldukça yaygındır. Elde tutulan ot kesme cihazları bu yaralanmaların önemli bir nedenidir. İnsanlar güneş gözlüklerinin yeterli bir engel olduğunu düşünebilirler, ancak hızla fırlayan parçacıklar daha iyi koruyucu gözlük donanımı gerektirir.
Bakteriyel Ülser
- En acil yönlendirmeyi gerektiren göz acillerinden biri de bakteriyel ülserdir.
- Bakteriyel ülseri olan hastalar şiddetli ağrı tarif eder ve enfeksiyonun derecesine bağlı olarak görme kaybı yaşayabilir.
Bu durumlarda, bir göz doktoruna veya kornea uzmanına mutlak acil sevk gerektirir.
İlgili Galeriler