Doğada insan gözünden çok farklı çalışan birçok inanılmaz gözler vardır.
İnsan ve Hayvan Gözleri Arasındaki Farklar
Doğada insan gözünden çok farklı çalışan birçok inanılmaz gözler vardır.
İnsan Gözleri ve Hayvan Gözleri
Tüm gözlerin ortak özelliği, ışığı retinaya odaklamaları, görüntüyü sinyallere dönüştürerek beyne göndermeleridir. Hayvanın hayatta kalmak için ne yaptığına bağlı olarak bu, farklı adaptasyonlar gerektirir. İhtiyacımız olan şeyler derinlik algısı, hareketi görebilme yeteneği, renkli görme gibi şeylerdir.
Yırtıcı hayvanların (bizim gibi) gözlerinin kafataslarının ön tarafında olduğunu, av hayvanlarının (koyun ve tavşan gibi) gözlerinin yanlarda olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Yırtıcı hayvanlar, binoküler görüş için öne bakan gözleri kullanırlar, bu da av hayvanının ne kadar uzakta olduğunu tam olarak belirlemelerine olanak tanır. Av hayvanları, birçok açıdan gelen yırtıcıları görmek için yana bakan gözlerini kullanır, bu da onlara gizlice yaklaşmayı zorlaştırır.
Göz konumu yalnızca başlangıçtır. Örneğin kartalların foveaları bizden çok daha derindir; bu, yerleşik telefoto lenslere sahip olmak gibidir. Çok uzak mesafelerden inanılmaz detayları görebilirler ve görüş alanları daha geniştir. Ayrıca UV spektrumuna kadar daha geniş bir dalga boyu aralığını da görebilirler!
Hayvanlar Alemindeki En İyi Gözler
Kartallar gökyüzünde (en azından gün boyunca) en iyi görüşe sahiptir ancak her kategoride birinci sırada değiller. Vahşi doğada pek çok farklı şaşırtıcı göz var.
- En iyi renk görüşüne sahip hayvan (bildiğimiz kadarıyla) mavi kelebeğindir. Farklı renkleri tespit etmek için insanlar olarak yalnızca üç tür konimiz var. Bluebottle'larda on beş tane bulunur ve bunlardan bazıları UV spektrumunda görülür.
- En iyi gece görüşüne sahip hayvan baykuştur. Gözleri daha çok tüp şeklindedir ve yuvalarında hareket etmezler (bu yüzden başlarını bu kadar dramatik bir şekilde döndürürler). Gözleri çok büyüktür ve retinalarında bizimkinin beş katı kadar çubuk bulunur. Ayrıca retinalarında, gece görüşlerini daha da iyileştiren, Tapetum Lucidum adı verilen biyolojik bir ayna bulunur.
- Suda köpekbalıkları en iyi gözlere sahiptir. Karanlık ve karanlık koşullarda avlanmaya adapte olmuşlardır. Baykuşlar gibi onların da Tapetum lucidaları vardır ve gözlerinde onları sudan koruyan koruyucu bir tabaka bulunur.
- Bildiğimiz en karmaşık gözler mantis karidesinin gözleridir. Bağımsız olarak hareket eden göz sapları vardır ve her biri üç ayrı bileşik göz içerir. Her bölüm farklı şeyler yapar ve beynin farklı bölümleriyle iletişim kurar ve on iki tür fotoreseptöre sahiptir.
İnsan gözü, bu hayvanların gözlerinin yapabildiği pek çok şeyi yapamaz, ancak bizlerin hayatını devam ettirebilmemiz için çok iyi yapmaları gereken şeyler vardır. Lütfen gözlerinizde en ufak bir sorun yaşıyorsanız veya görme yeteneğinizde herhangi bir değişiklik fark ettiyseniz, soruna neyin sebep olduğunu anlayabilmek ve göz sağlığınız koruyabilmek için göz hekiminizden randevu almaktan çekinmeyin.
İlgili Galeriler