Bu konuda bir aylık ihmalin faturası 13.022 TL.
1 temmuz 2016 tarihi itibarı ile 50 den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu başlıyor.
Müesseselerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendisi yürütmek isteyenler bu konuda düzenlenen sertifika programlarına kayıt yaptırarak verilen eğitimi tamamlayıp sertifika almaya hak kazanmaları gerekiyor, son kayıt tarihi 24 Haziran 2016 Cuma.
Konu ile ilgili Ege gözlükçüler ve optisyenler dernekleri federasyonu EGOD tarafından acil olarak yapılan duyuruyu dikkatinize sunuyoruz.
ÜYELERİMİZE ÇOK ACİL DUYURU
Bilindiği üzere 1 temmuz 2016 tarihi itibarı ile 50 den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu başlayacaktır.
İlgili mevzuat gereği;
10 veya daha fazla çalışanı bulunan optisyenlik müesseselerinin bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) ile anlaşarak bu hizmeti alma zorunlulukları bulunmaktadır. Öte yandan 10 kişiden az çalışanı olan optisyenlik müesseseleri ise, -gerekli şartları yerine getirmeleri koşulu ile işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yada bir işveren vekili aracılığı ile yapabilmekte veya bir OSGB ile anlaşarak bu hizmeti dışarıdan alabilmektedirler.
Müesseselerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendisi yürütmek isteyen meslektaşlarımızın; 29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin" Yönetmelik hükümleri doğrultusunda, Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü gereği hazırlanan İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programı’na katılarak sertifika almaya hak kazanmaları ve İSG-KÂTİP sistemine internet üzerinden elektronik olarak kendi kayıtlarını yapmaları gerekmektedir. Eğitim alan işveren veya işveren vekillerinin üstleneceği iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikleri kapsamaz. Belirtilen bu hizmetleri işyeri hekiminden alabileceği gibi, kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alabilir.
Anılan başvuru Anadolu Üniversitesi (esertifika.anadolu.edu.tr
) adresi üzerinden 24.06.2016 (cuma) gününe kadar yapılabilinecektir.
Öte yandan söz konusu sertifika programına müracaat etmiş olmanız, programı tamamlayıp yapılacak sınav sonucu başarılı olmanız halinde alacağınız yetkiye kadar geçecek sürede, iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili almanız gereken hizmetin gerekliliğini ortadan kaldırmamaktadır.
Anılan Kanun ve yönetmeliğinin gereklerini yerine getirmemenin cezaları; işgüvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmemek noktasında her iki pozisyon için ayrı ayrı olmak ve aykırılığın giderilmediği her ay için eklenerek gitmek üzere 2016 yılı için 6511'er liradır. Dolayısı ile bu konuda bir aylık ihmalin faturası 13022 lira olacaktır.
Konunun önemi ve ihmali durumunda müesseselerinize yönelik olarak çok ağır idari para cezaları doğurması nedeniyle gereken tedbir ve girişimlerde bulunmanız menfaatiniz icabıdır.
İlgili Galeriler