Anlık çeviri yapan gözlüklere hazır olun
AKILLI GÖZLÜKLERE DOĞRU OPTİK SEKTÖRÜNÜN TEKNOLOJİK EVRİMİ
Yüzyıllar önce camın belirli formlarının cisimleri büyüttüğünün fark edilmesiyle ortaya çıkan ve hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıran optik sektörü, inovatif yapısıyla teknolojik evrimine devam ediyor. Optik sektörünün global devi HOYA’nın Türkiye Üretim Direktörü Serkan Can, sanal gerçeklik gözlüklerinden sonra karma gerçekliğe, kapsayıcı sanal gerçeklikten anlık çeviri yapan akıllı gözlüklere kadar yepyeni ufukların açıldığı optik teknolojileri sayesinde artık sanal ile gerçek dünya arasında keskin çizginin ortadan kalkacağını belirtiyor. Bu alanda ortaya konacak inovasyonların görüş teknolojilerinde devrim başlatmak üzere olduğunu belirten Can, bugün en ilkel örneklerini gördüğümüz akıllı gözlüklerin yakın gelecekte büyük ivme kazanarak günlük yaşamımızda hızlıca boy göstereceğini belirtiyor.
Optik sektörü, görüş kalitesini maksimuma çıkarmasının ve günlük hayatta karşılaştığımız görme sorunlarına çözüm üretmesinin yanı sıra teknoloji ile adaptasyonu ile de karşımızı çıkıyor. Bugüne kadar geliştirilen teknolojiler sayesinde sanal alemde yaşıyor hissi ve sanal figürlerin gerçek dünya ile etkileşimi deneyimlenebiliyor. Bu şaşırtıcı gelişmeler ve teknolojik yenilikler sebebiyle optik sektörüne insanlığın ilgisinin sürekli taze kaldığını belirten Serkan Can, gelecekte karşımıza çıkacak teknolojik & optik sıçramalarla ilgili de bilgi veriyor. ‘Optik sektörünün gelişimi, teknoloji ile kol kola girdiğinde gerçekten heyecan verici sonuçlar doğuruyor. Var olan şaşırtıcı teknolojilerin yanında yakın zamanda artık sanal gerçekliğin daha ileri aşaması olan kapsayıcı sanal gerçeklik teknolojisi geliştirilecek ve kullanıcılar sanal bir deneyimi tamamen gerçekmiş gibi yaşayacak. Sanal ile gerçek dünya arasındaki keskin çizgi kalkacak. Bu teknolojinin 2027 yılında hayata geçmesi planlanıyor’ diyen Can, diğer gelişmelerle açıklamalarda bulunuyor.
Anlık çeviri yapan gözlüklere hazır olun
Serkan Can, ‘Kulaklıklar üzerinde yapılan çalışmalar gibi gözlük ve kontak lenslerde de karşımızda konuşan kişinin dilini rahatça kendi dilimize anlık olarak çevirebileceğiz. Ek olarak akıllı gözlük pazarında uygulamalar çoğunlukla navigasyon ve sağlıklı yaşam çerçevesinde gelişiyor. Yakın zamanda tüm günlük aktivite verilerimizi başka cihaza ihtiyaç duymadan kayıt altına alabileceğiz. Akıllı gözlükler ileride kol saatinin fonksiyonlarına benzer, fakat daha ziyade görselliğe dayanan bir aksesuar haline gelebilir. Görme yeteneğimizi dürbün, mikroskop boyutlarına kadar artırabilir, 360 derecelik bir alanı görmeyi mümkün kılabilir. Aynı zamanda akıllı gözlüklere hızla yaklaşan cisimleri, tehlikeli unsurları tespit ettiğinde uyaran bir nitelik de kazandırılabilir. Akıllı gözlükler, beyne sinyal göndererek hafızamızda yer etmiş bazı olaylarımızı sanal ekrana yansıtabilme becerisi göstereceklerdir. Çocuklarınızın ilk konuşma anını, okuldan mezun olduğunuz günü sadece düşünerek sanal ekranda resmedebilmek heyecan verici bir duygu olacaktır.’ diyerek sektördeki gelişmeleri aktarıyor.
Görme engelliler için çığır açacak teknoloji
‘Yeni geliştirilen ve son teknoloji ile donatılan akıllı gözlük, görme engelli kişilerin görebilmesini amaçlamaktadır. Gözlükte bulunan özel kameralar beyne gerekli sinyalleri ilettiğinde görme engelli kişi nesneyi siyah beyaz figür şeklinde görmektedir. İleride çeşitli yapay reseptörler sayesinde renkli görmeleri bile mümkün kılınabilir.’ diyen Can, insanların hayatını sürekli kolaylaştırma isteği bulunan görme teknolojilerini heyecanla takip ettiklerinin ve ürünlere uygulamak için çalışmalara devam ettiklerinin altını çiziyor.
İlgili Galeriler