Atama Yapılmasına Kanunlar Yetki Veriyor..
Değerli Optik Gazete Okurları,
Geçen ay TBMM’de bazı Milletvekilleriyle görüşmüştük. Bu görüşmelerimizin sonucu 8 Aralık Perşembe günü MHP’li Sayın Prof. Dr. Ahmet Selim YURDAKUL Hocamız TBMM’ye Sağlıkçı atamalarıyla ilgili kanun teklifi verdi ve bu kanun teklifinin içerisinde bizim bölümümüz yani Optisyenlik de var. Şimdiye kadar sağlıkçı atamaları ile ilgili ilk defa bir kanun teklifinin içerisinde yer alıyoruz ve bu bizim için aslında bir başarıdır. Çünkü bölümümüzün adının komisyonda geçmesi Optisyenlerin de atama sıkıntılarının var olduğu komisyon üyeleri tarafından bilinmesi bizim için son derece önemlidir. Tabi ki bununla yetinemeyiz, atamamızın gerçekleşmesi için bunun yetersiz olduğunu da biliyoruz. Bu anlamda Sağlık Bakanımız Sn. Recep AKDAĞ’a hazırladığımız ‘’Optisyenlik Kanununa ve Eğitimine İlişkin Optisyenlerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevlendirilmesi İle Gerekçeleri.’’ içerikli dosyamızı emin ellerden gönderdik inşallah Sn. Bakanımız buna kayıtsız kalmaz ve bizlerin atamaları ile alakalı sıkıntılarımızı çözer. Hem dosyamız ’tanım’ tartışmalarını da ortadan kaldırarak son noktayı koymuştur. Değerli Okurlar son zamanlarda Platformumuzun reel destekçi sayısının artışı nedeniyle bize katkı sağlayan ve güç veren Optisyen kardeşlerime çok teşekkür ediyorum bilin ki destekçi sayımız ne kadar artarsa o kadar çok etkili oluruz. Geçen Pazar Sn. Cumhurbaşkanımız Kayseri’deydi ve bir arkadaşımız orada saatlerce bekleyerek dosyamızı verdi bu da bir mücadeledir, her alanda mücadelemiz son hız devam ediyor ve edecek. Bu yüzden desteklerinizin devamını bekliyoruz, yakında daha etkin çalışmalarımız da olacak onları da gerçekleştirdikçe bir bir açıklayacağız.
Son olarak Meslektaşlarım, S.B Müsteşarı Sn. Prof. Dr. Eyüp Gümüş geçen ay, Hazirana kadar 11 bin sağlıkçı ataması yapılacağını söylemişti, artık bütün gücümüzü MART ve HAZİRAN atamaları için kullanacağız ve sizlerin destekleri ile kadromuzu alacağız biz inandık sizlerde inanın ve sakın ama sakın unutmayın her şey MART ve HAZİRAN atamaları için!
Sağlık Bakanına Gönderdiğimiz Dosya:
Optisyenlik Kanununa ve Eğitimine İlişkin Optisyenlerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevlendirilmesi İle Gerekçeleri.
5193 Sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanun.
Amaç
MADDE 1 - Bu Kanunun amacı; fertlerin ve toplumun sağlığını korumak üzere, optisyen unvanının kullanılması, optisyenlik mesleğinin icra edilmesi ve optisyenlik müessesesinin açılması ve işletilmesiyle ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Optisyenlik mesleğini haiz kişiler
MADDE 4 - Numaralı (mihraklı) gözlük camı ve gözlük çerçevesi satmak, gözlük montajı ve her türlü reçeteli lens satışı yapmak üzere optisyenlik mesleğini icra edebilmek için, optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde meslekî eğitim ve öğretim veren yüksek okul mezunu olmak gerekir.
Yurt dışındaki eğitim ve öğretim kurumlarından alınmış diplomalara dayanılarak optisyen unvanını alabilmek ve bu mesleği icra edebilmek için, yurt dışında görülen eğitimin birinci fıkrada belirtilen meslekî eğitime denk olduğunun yetkili makamlarca kabul edilmiş olması şarttır.
Sağlık Bakanlığının 29007 Sayılı Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik.
Birinci Bölüm
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, sağlık meslek mensupları ve sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarını kapsar. Dayana
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 14/04/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun ek 13 üncü maddesi ile 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 40’ıncı maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
b) Sağlık meslek mensupları: Tabip, diş tabibi, eczacı, hemşire, ebe ve optisyen ile 1219 sayılı Kanunun ek 13 üncü maddesinde tanımlanan diğer meslek mensuplarını,
c) Sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensupları: Sağlık meslek mensubu olmadığı halde, sağlık hizmet sunumu çerçevesinde özgün görevi olan ve bu alanda çalışan diğer meslek mensuplarını, ifade eder.
Temel ilkeler
MADDE 5 - (1) Sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensupları;
a. Görevlerini, almış oldukları eğitim ve kazanmış oldukları bilgi ve beceriler doğrultusunda, verimlilik ve kalite gereklerine uygun, diğer çalışanlar ile birlikte ekip anlayışı içerisinde, multidisipliner yaklaşımla ve sağlık hizmeti sunumunun devamlılığı esasına bağlı olarak yapar.
Bu bağlamda optisyenler yukarıdaki her iki kanundan aldıkları yetki ve amaç doğrultusunda eğitimlerine ilişkin aşağıdaki alanlarda kamuda istihdam edilmesi kamu yararı ve toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir.
1- T.C. Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra ( İl Sağlık Müdürlüğü ) teşkilatlarında aldıkları eğitim sonucu optisyenlik müessesesinin yasa ve yönetmelik gereği taşıması gereken özellikleri, bulundurulması gereken aletleri, stokların tutulmasını, zorunlu defter ve kayıtların mesleki kriterlere uygunluğunu tespit edecek olup, ölçme ve değerlendirme alanında, optisyenlik müesseselerini denetim, ruhsatlandırma ve uygulamalarda ki mesleki bilgi gerektiren yazışma, şikayet ve uygunluk durumlarının tespiti ile sonuçlandırılmasını yapabilecek yeterliliğe sahip tek sağlık personelidir.
2- T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı Devlet, Eğitim Araştırma ve Üniversite Hastanelerin de Göz Hastalıkları Uzmanı Hekimleri yanında poliklinik hizmetlerinde yardımcı sağlık personeli olarak çalışabilirler. Kabul edilmesi gerekli ki bu hastanelerde ya taşeron firmaların eğitimsiz çalışanları veya başka alanda uzman olmuş hemşire görevlendirilmektedir. Bu alan kesinlikle optisyenlik program mezunuoptisyenlerin çalışmasını gerektirir bir alandır. Optisyenler ''Göz Hastalıkları, Görme Optiği, Refraksiyon Kusurları, Göz Anatomisi ve Fizyolojisi, Optik Reçete, Oftalmik Aletler, Kontak Lens, Tıbbi Terminoloji’’ dersleri ile bu alanda eğitim almaktadırlar. Eski gözlük ölçümü, kontak lens ve reçete uygulamasından sonra gelen şikayetlerde doktora ulaşmadan raporlama ve teknik hizmet sunumu yapabilirler.
Atanamayan Optisyenler Platformu
Miraç ARSLAN
İlgili Galeriler