Optisyenlik müesseseleri için bu kurallar neden uygulanmaz.
Osmanlı Devleti'nde "hisbe" veya "ihtisab"la vazifelendirilen kişiler vardı ve bunlara "Muhtesib" denirdi.
Muhtesiblerin iktisadî hayattaki mühim vazifelerinden biri de, 'İşyeri Açma Ruhsatı" vermesi idi. Osmanlı hayatında önceden tesbit edilmiş bulunan esnaf gruplarının sayılarında, mecburiyet olmadıkça eksiltme veya çoğaltma yapılmazdı. "Gedik" adı verilen bu sistemde halkın ve esnafların yararı gözetilerek, bir meslekte gereğinden fazla açılan dükkân kapatılma yoluna gidilmiştir. Osmanlı toplumunda, her bir mesleğin ve esnafın kendine göre özel bir değeri olduğundan, bunların kıymetini yitirmemesi için böyle bir yola başvurulmuştur. Emeğe ve mesleğe saygı söz konusudur.
12 Nisan 2014 tarihinde 28970 nolu Resmi Gazete de yayımlanan Eczacılar ve Eczaneler hakkındaki Yönetmelik 8.maddesi aynen şöyledir :
"Eczane açılmasına ilişkin kriterler
MADDE 8 – (1) Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir.
(2) Eczanelerin aynı ilçe içerisindeki nakillerinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz.
(3) Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilir. Ancak bu şekilde açılan eczanenin başka yerlere naklinde nüfus kriteri işletilir.
(4) Eczane açılmasına ilişkin kriterler belirlenirken, Kalkınma Bakanlığından alınan verilere göre belirlenen ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre sınıflandırma yapılır. Bu sınıflandırmaya göre ilçelere ilçe katsayısı verilir. Eczacıların, o ilçede mesleki faaliyetlerini sürdürdükleri yıl sayısı ile ilçe katsayısının çarpımı suretiyle hizmet puanı hesaplanır. Eczacı birden fazla ilçede çalışmış ise hizmet puanları toplanır. Hizmet puanı hesaplanırken ilçe katsayısı, doktora yapmış olanlar için dörtte bir oranında artırılarak uygulanır. Eczacılara, meslekte geçirilen toplam yıl sayısı ile eczacının hizmet puanı toplamı sonucu tespit edilen yerleştirme puanı verilir.
(5) Eczanesini devretmiş bir eczacı, yeni eczane açmak istediğinde yerleştirme puanı yarı oranında düşürülür.
(6) Kurum tarafından her yıl eczane açılması uygun olan ilçeler ve açılabilecek eczane sayıları Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı nüfus bilgileri esas alınmak suretiyle belirlenir ve yılda en az iki kez Kurumun resmî internet sitesinde ilân edilir.
(7) Doğal afet ve mücbir sebeplerle nüfus azalması hâlinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz. Bu hâlin tespit ve ilânı Bakanlıkça yapılır."
Bir mesleğe sahip çıkmak için 9 dereden su getirmeye 7 düvele laf anlatmaya gerek yok. Ecdadımız bunu yüzyıllar öncesi çözmüşken, yine bir sağlık kuruluşu olan eczaneler için hazırlanmış , yayınlanmış ve halen uygulanmakta olan yasa ve yönetmelikler varken, mensup olmaya çalıştığımız birçok AB ülkesinde nüfusa ve coğrafi özelliklere göre ruhsatlandırma yapılıyorken optisyenlik müesseseleri için bu kurallar neden uygulanmaz.
Yukarıda Eczane açılmasına ilişkin kriterler maddesinde Eczane gördüğünüz yeri optisyenlik müessesesi olarak değiştirmek bile büyük bir sorunu çözecektir. Milyarlarca harcanmış sermaye, harcanan onca emek ve kararan onca umutların önüne geçilecektir. Bugün her mezun olanın veya her parayı bulanın istediği yerde gözlükçü olabildiğini görüyoruz. Nüfusu 10 bin olan bir beldede 100 ün üzerinde işletme açılıyor ve maalesef makamlarımız buna engel olmuyor, sonra kaçan işletme sahipleri, mağdur olan toptancı, yer sahibi , müşteri, boşa atılan onca sermaye. Yetkililerin bu garabeti görmesi için hangi tonda ve nerede bağırmalıyız. Hangi eyleme razı olurlar. Yeter bir meslek bu kadar rezil edilemez.
Yine aynı Eczacılık yönetmeliğinde 5. maddeyi de sizinle paylaşmak istiyorum.
"MADDE 5 – (1) Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır. Serbest eczaneler ancak bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde açılabilir. Türkiye Cumhuriyeti hudutları içinde eczacılık yapabilmek için Kanunun 2 nci maddesinde sayılan şartları haiz olmak gerekir."
Bu maddede de yine eczane gördüğümüz yere optisyen desek daha adil bir ülkede yaşamış olmaz mıyız. Ben bizim örgütlerimiz bizim için çalışmıyor derken tam da bundan bahsediyorum. Eczacıların oluşturduğu örgütler sayesinde bu yasa ve yönetmelikler çıkarken bizim örgüt sorumlularımız mesleğimizi sermayeye karşı savunmasız bırakıyor.
Optisyen Vedat SAKARYA
Kaynak: optisyence.blogspot.com.tr
İlgili Galeriler