Amerikalı bilim insanları, insan gözündeki lense neredeyse birebir benzeyen yeni bir suni lens geliştirdi.
Nano ölçekte (metrenin milyarda biri) binlerce polimer katmanlarından oluşan yeni lens, gözdeki işlevini yerine getiremeyen doğal lenslerin yerine nakledilen göz içi lenslerin daha doğal görüntü sağlamasının önünü açacak.
Doğadaki örneklerden yola çıkan araştırmacılar, yeni lensi her biri diğerine göre biraz farklı optik özellikleri bulunan binlerce nano ölçekteki katmanları bir araya getirerek geliştirdi.
Araştırmacılar yeni lensin, polimerin ışığı kırma özelliklerini ayarlamada kullanılan kırma indeksini aşamalı olarak değiştirme özelliğine sahip olduğuna dikkati çekti.
Katarakt ameliyatlarında kullanılan geleneksel göz içi lensleri, ışığa odaklanmak için kendi şeklini kullanıyor. Ancak ışığın aşamalı olarak kırılmasına imkân vermeyen bu tür tektip-kırılmalı lensler sapmalara ve diğer istenmeyen optik etkilere neden olduğu için doğal göz lensleriyle aynı performansı gösteremiyor.
Işığın lensin önünden arkasına geçerken çeşitli açılarda kırılmasına olanak veren yeni lens bu şekilde daha doğal bir görüntü elde edilmesini sağlıyor.
ABD’deki Case Western Üniversitesi, Rose-Hulman Institute of Technology adlı bilimsel araştırma kuruluşu, ABD Deniz Araştırma Laboratuvarı ve PolymerPlus şirketinin ortak çalışması sonucu üretilen yeni lens hakkındaki çalışma, Optics Express adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Kaynak: haber27.com, inovatifkimyadergisi.com
İlgili Galeriler