Pinguekula Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Pinguekulanın en belirgin belirtisi olan şişliğin yanında göz kızarıklığı ve göz kuruması da görülür.

Pinguekula Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
29 Eylül 2024 Pazar 10:30

Pinguekula, gözün beyaz kısmın üstünde yer alan şeffaf örtünme meydana gelen büyüme olarak tanımlanır. Genellikle zararsız olarak görülen bu kabarık büyüme, kişinin çeşitli dış etkenlere maruz kalmasından dolayı ortaya çıkar. Pinguekulanın en belirgin belirtisi olan şişliğin yanında göz kızarıklığı ve göz kuruması da görülür. Bu durum ilaçlarla giderilebildiği gibi ilerlediği durumda kişinin isteğine bağlı olarak ameliyat uygulanabilir.

Pinguekula Nedir?

Pinguekula, konjonktiva olarak bilinen gözün beyaz kısmında, özellikle ileri yaştaki kişilerde görülen küçük sarı-beyaz iyi huylu, kanserli olmayan kabarık doku büyümelerdir. Bu kabarıklıklar yağ, protein, kalsiyum ya da üçünün bir kombinasyonundan oluşur. Güneş ışığı, rüzgar, toz ya da kuru hava gibi dış etkenlere bağlı olarak gözde pinguekula oluşabilir.

Pinguekula Belirtileri Nelerdir?

Pinguekulanın en belirgin belirtisi gözün beyaz kısmında meydana gelen sarı lekenin yanında kaşıntı ve kızarıklıktır. Yabancı cisim girmiş hissi de pinguekulanın belirtilerindendir. Kişinin çevresel faktörlere maruz kalması süresi arttığı durumda belirtiler daha net hale gelerek kendini gösterir. Pinguekulanın en sık görülen belirtileri şöyle sıralanır:

  • Gözde görülen sarımsı leke
  • Gözde kuruluk hissi
  • Göz kızarıklığı
  • Tahriş
  • Kırmızı ve şişmiş gözler
  • Gözde kaşıntı
  • Gözde kum veya çakıl varmış gibi hissetme
  • Gözden yaş gelmesi

Pinguekula semptomları hafiften şiddetliye kadar farklılık gösterebilir. Pinguekula bir veya iki gözde meydana gelebilir. Aynı gözde birden fazla ortaya çıkabilir.

Pinguekula Neden Olur?

Pinguekula, genellikle rüzgar, toz ve kuru hava gibi çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunların yanında uzun süre güneşe maruz kalma durumunda da pinguekula görülür. Göz yüzeyine yakın bölgede gelişen tahriş de pinguekula nedenleri arasındadır. Küçük sarı-beyaz şişlik şeklinde görülen pinguekula nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Güneşin ultraviyole (UV) ışığına uzun süre maruz kalma
  • Rüzgara maruz kalma
  • Tozdan dolayı göz tahrişi oluşması
  • Yaş ilerlemesi
  • Uzun süre bilgisayar kullanımı
  • Kimyasal tahriş

Pinguekula Nasıl Teşhis Edilir?

Pinguekula, uzman göz doktoru tarafından yapılan göz muayenesinin ardından teşhis edilir. Teşhis esnasından kişinin hastalık geçmişine bakılarak fikir edinilir. Pinguekula, genellikle sarımsı bir leke olduğundan kolayca ayırt edilebilir. Kişi gözünde anormal bir değişiklik gördüğü durumda göz doktoruna başvurması gerekir. Bunun yanında göz doktoru gerekli gördüğü durumda fluorescein adı verilen bir boya kullanarak gözdeki sorunlu bölgesi belirgin hale getirir.

Pinguekula Tedavisi Nasıl Olur?

Pinguekula tedavisi durumunda ciddi bir müdahale gerektirmeyebilir. Oluşan sarımsı leke kendiliğinden küçülmez ve kaybolmaz. Bu nedenle çoğu kişi estetik kaygılara bağlı olarak tedavi talep edebilir. Bunun yanında oluşabilecek kuruluk, kızarıklık ve iltihap gibi durumlarda göz doktoru kişiye göz damları ya da iltihap giderici ürünler önerebilir. Pinguekula tedavisi şu yöntemleri içerir:

  • Gözde kuruluk veya hafif tahriş durumunda yapay gözyaşı damlası
  • Pinguekula iltihaplanmışsa anti-enflamatuar etkili göz damlası
  • Estetik kaygılar, kronik tahriş durumunda cerrahi olarak çıkarılması

Pinguekula Hakkında Sık Sorulan Sorular

Pinguekula kendiliğinden geçer mi?

Pinguekula kendliğinden yol olan bir lezyon değildir. Kişinin tercihi ya da iltihaplanmaya bağlı olarak cerrahi müdahale ile alınabilir.

Pinguekula görmemi etkileyebilir mi?

Pinguekula zararsız olarak kabul edilir. Görüşü engelleyecek kadar kişiyi rahatsız etmez ve körlüğe neden olmaz.

Pinguekula kimlerde görülür?

Pinguekula, uzun süreler güneşe maruz kalan kişilerde görülür. Bunun yanında yaşlılıkla beraber de pinguekula ortaya çıkabilir.

Pinguekulayı önlemenin yolları nelerdir?

Pinguekula özellikle kişinin uzun süreler güneşe maruz kalması durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Buna yönelik olarak gözlük kullanmak gözde pinguekula oluşumunu engellenmesine yardımcı olur.

 Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Kaynak: www.memorial.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Veri politikasindaki amaçlarla sinirli ve mevzuata uygun sekilde çerez konumlandirmaktayiz. Detaylar için veri politikamizi inceleyebilirsiniz.