Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yapmış olduğu hatalı uygulamaya tepki gösteren Antalya Bölgesi Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği Başkanı Bülent Gürer’in haklı isyanı, bugün hurriyet.com.tr ve cnnturk.com internet sitelerinde yayınlanan haber ile ulusal basında yer buldu.
İnternet üzerinde satışı ve reklamı yasak olmasına rağmen kendisine ait internet sitesinde kontak lenslere ilişkin yürüttüğü reklam faaliyetiyle yasağı çiğneyen küresel tedarikçi firmaya, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 45 günlük faaliyeti durdurma cezası verilmesi gerekirken bu ceza neden verilmiyor? Küresel tedarikçi firma, bu sayede yasaları çiğneyerek toplumun göz sağlığını ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun koyduğu kuralları hiçe sayıyor.
Bugün Hürriyet Gazetesi’nin ve CNN Türk'ün internet sitesinde yayınlanan haberlerde, Antalya Bölgesi Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği Başkanı Bülent Gürer önemli açıklamalarda bulundu. Bazı firmaların internet üzerinde satışı yasak olmasına rağmen, doğrudan ya da dolaylı olarak kontak lens satışı yaptığını, reklam yönetmeliğine açıkça aykırı faaliyetlerde bulunduğunu, insanların da sağlığını düşünmeden bu lensleri alıp kullandığını, yetkililerin de buna seyirci kaldığını söyledi. Antalya Bölgesi Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği Başkanı Bülent Gürer’in yerli ve milli sermayeli olan işletmelere zarar veren bu konudaki açıklamalarını aşağıda okuyabilirsiniz.
Kontak lenslerin günümüzde gerek kullanım rahatlığı, gerek estetik görünümü nedeniyle büyük rağbet gördüğünü ifade eden Bülent Gürer, lensleri kullanmadan önce, gözün lens kullanımına elverişli olup olmadığının yanında, göze uygun kontak lens ölçülerinin de mutlaka saptanması gerektiğini kaydetti. Gürer, internette satılan kontak lenslerin göz sağlığı açısından son derece zararlı olabileceğini belirterek, sanal alemde satış yapan firmalarla mücadele ettiklerini söyledi.
Gürer, Tıbbi, Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği'nin 15'inci maddesine göre geri ödeme kapsamında olan, sağlık güvencesi devlet tarafından sağlanan vatandaşın bir doktor reçetesiyle optik müessesinden temin ettiği ve bedelinin önemli kısmı devlet tarafından karşılanan tıbbi cihazların, internet dahil, halka açık yayın yapılan her türlü iletişim ortamında program, film, haber ve benzeri yollarla topluma reklam yapılmasının yasak olduğunu ifade etti. Bülent Gürer, bu yasağa uymayan firmaya önce uyarı, tekrarı halinde 15 gün, yine tekrarı halinde 30 gün süreyle geçici faaliyet durdurma yaptırımı uygulandığını dile getirdi.
Yasağa Aldırmayana Uyarı Cezası
Yasanın gayet açık ve anlaşılır olduğunu belirten Bülent Gürer, bir tedarikçi firmanın yasağa aldırmadan faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, yetkililerin de buna duyarsız davrandığını ileri sürdü. Gürer, "Bahsi geçen firma kendine ait bir internet sitesinde yürüttüğü reklam faaliyetiyle yasağı çiğnediği için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından kendisine ilk önce 'uyarı' cezası verilmişti. Ancak aynı şirket hukuku ihlal eden başka reklam faaliyetleriyle ihlalleri tekrarlaması üzerine diğer tedarikçi firmalar Sağlık Bakanlığı nezdinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na gereğinin yapılması için ihbarda bulundu. Bu ihbarlar neticesinde ancak sekiz ay sonra ilgili firmaya tekrar 'uyarı' cezası verildi. Oysa yönetmeliğe göre en az 45 gün faaliyetinin durdurulması gerekiyor. Ancak bu karar uygulanmazken, aynı firmanın bakanlık üzerine baskı yaptığı duyumlarını aldık" diye konuştu.
Yerli ve milli sermayeli şirketlerin yabancı ve küresel firmalar karşısında hiç bir şekilde ayrımcılık beklemediğini belirten Gürer, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu tarafından uygulanması ve mevzuata herkesin uyması gerekiyor. Bunu bir keyfiyet değil zaruret olarak görüyoruz. Diğer bir ifadeyle adı geçen küresel şirket hukuka aykırılık teşkil eden reklam kampanyaları ile kazanırken, yerli ve milli sermaye olan işletmeler zarar etmektedir" dedi.
Kaynak: www.hurriyet.com.tr
www.cnnturk.com
İlgili Galeriler