Bu soruyu biz sorup duruyoruz, yurt içi, yurt dışı gerekli her kuruma başvurduk, bekliyoruz. Son olarak elimize geçen bir belge ile sahteciliğin bizim düşündüğümüzden de ileri seviyede olduğunu, sadece iki ürün kutusu değiştirilmediği, tamamen sahte ürünlerin de pazara sunulduğu anlaşılıyor.
Son zamanlarda hem şirket içinden hem de okuyucularımızdan sıkça aldığım bir geri bildirim var. “Yazılarınız o kadar uzun ki iş arasında durup durup okuyoruz, yazılar biraz daha kısa olsa çok daha kolay okuyacağız diyorlar. Ben objektif gözleme dayanan ve iyileştirme amacıyla iletilen geri bildirimlere çok önem veririm. Bu nedenle de öncelikle bu bilgiyi paylaşanlara teşekkür ediyorum ve hemen elimden geldiğince daha kısa yazmaya gayret ediyorum.
Bu yazımı ve bundan sonrakileri de kısa, az ve öz prensibiyle kaleme almaya çalışacağım.
Sahte Ürünler Neden Toplatılmadı?
Ve İnternette Online Kontak Lens Satışı Yapan Firmalar Denetleniyor mu?
Bu soruyu biz sorup duruyoruz, yurt içi, yurt dışı gerekli her kuruma başvurduk. Ve bekliyoruz.
Beklemeye geçince; konunun soğuması, delillerin karartılması ve zaman içinde unutulmaya bırakılmasına göz yummuş oluyoruz.
Bu sadece Opak Lens’in bir sorunu değil, toplumun göz sağlığını ve tüm optik sektörünü etkileyen önemli bir sorun. O yüzden bu soruyu hepimiz birlikte soralım. İmza toplayalım ve bu sahtecilik konusunda halkımızın ve sektörümüzün hakkı olan açıklamanın yapılmasını isteyelim.
Bugün bunu yapmazsak bu sorun unutturulacak ve biz de bundan sonraki sahteciliklerin kolaylaşmasına seyirci kalacağız.
Sağlık Bakanlığı’na Hep Birlikte İmzalarımızla Soralım!
Sahtecilik konusunda neden bilgi vermiyorsunuz?
Sahte ürünler neden toplatılmıyor?
Sahte ürünün en çok satıldığı bilinen internette online satış yapan siteler ve onların arkasındaki optisyenlik müesseselerini neden denetlemiyorsunuz?
6 Eylül 2018’de Optik Gazete’de yayınlanan “Opak Lens Uluslararası Tedarikçilerden Birinin Ürününü Neden Satmıyor” başlıklı yazımın linkini aşağıda bulabilirsiniz.
Yazıyı lütfen buradan okuyunuz. Tekrar okuyunuz. Özellikle “Bardağı Taşıran Son Damla” başlığından sonrasında sahtecilikle ilgili tüm detayları orada bulacaksınız.
Sahte Ürün Konusunda Kısa Kısa…
- Bütün yaz boyunca ortada sürüp giden bir “sahte ürün” söylentisinin ardından daha pahalı ürün kutularının içine daha ucuz başka ürünün yerleştirilerek satıldığını tespit ettik ve hemen başvurularımızı yaparak Optik Gazete’den duyurduk.
- Türkiye’deki en büyük alım miktarına sahip toptancı konumunda bulunan Opak Lens’te bu tedarikçinin ürün satışlarını derhal durdurduk. Bu bizim toplumumuzun göz sağlığı için iş ahlakımıza karşı en önemli mecburiyetimizdi.
- Aynı yazıda göreceksiniz; o tarihlerde söz konusu tedarikçi firmanın binlerce ürünü imha edildiğinin duyumları geldi. Şu anda bu tedarikçi bilgisayar sistemi geçişi nedeniyle optisyenlik müesseselerine ürün temin etmiyor. Bu iki olay eldeki sahtelerin yok edilmeye çalışıldığını düşündürtmüyor mu size de?
- Eldeki ürünleri imha edip, satışı durdurup sahteleri ayıklama süresi kazanmakla topluma karşı tüm sorumluluk yerine getirilmiş oluyor mu? Hayır. Ya şu anda pazara yayılmış optisyenlik müesseselerinin elindeki ürünler? Hatta kullanıcılara satılmış ve kullanılmakta olan ürünler? Bunların derhal toplatılması gerekmiyor mu?
- Bugün biz olayın Türkiye’yi aşmış olduğunu biliyoruz. Etik Değerlendirme Kurumuna ve global yetkili kurumlara gönderdiğimiz dosya içinde yurtdışı sahte ürün takibine ilişkin belgeler de var.
- Son olarak elimize geçen bir belge ile sahteciliğin bizim düşündüğümüzden de ileri seviyede olduğunu, sadece iki ürün kutusu değiştirilmediği, tamamen sahte ürünlerin de pazara sunulduğu anlaşılıyor. Bu belge yurt dışında söz konusu tedarikçi firma temsilcilerinin internet sitelerini ziyaret ederek gösterdikleri bir sunum. Bu sunumda sahte ürünleri nasıl tespit edecekleri anlatılıyor.
- Firma açıklamada bulunmadığı için ismini saklı tutuyoruz.
Bu artık için için tüten bir duman olmaktan çıktı. Büyük bir yangına dönüştü. Ortalık alev alev yanıyor. Tüm optik sektörünü göreve davet ediyorum. Hepimizin ilk görevi 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’umuzun 1. Maddesinde yer alan “fertlerin ve toplumun göz sağlığı” ilkesine uygun hareket etmektir. Toplu imza kampanyasına katılarak Sağlık Bakanlığı’na istekte bulunmalıyız. İsteğimiz Bakanlığın bu konuya gereken önem ve özeni göstererek, son derece hızlı bir şekilde aksiyon alması, derhal tüm internette online kontak lens satışı yapan firmaları denetlemesi, tedarikçi firmanın bu konudaki sessizliğine son vermesini sağlaması ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmasıdır.
Bununla ilgili olarak optik sektörünün tüm Sivil Toplum Kuruluşlarını göreve davet ediyorum ve çok yakında başlatacağımız imza kampanyası için tüm sektör mensuplarımızı ellerini vicdanlarına koyarak bugünümüz ve geleceğimiz için bu dayanışmada yer almaya çağırıyorum.
Bir an önce güvenle satış yapabileceğimiz günlerin gelmesini diliyorum.
H. Erol Harbi
Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı
İlgili Galeriler