TİTCK Optisyen - Gözlükçüler Birliğini Uyardı

TİTCK Optisyen- Gözlükçüler Odalarının yaptığı uygulamaların yanlışlığı konusunda Birliğe uyarı yazısı gönderdi

TİTCK Optisyen - Gözlükçüler Birliğini Uyardı
12 Ocak 2021 Salı 19:25 981

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Optisyen- Gözlükçüler Odalarının yaptığı uygulamaların yanlışlığı konusunda Birliğe uyarı yazısı gönderdi

Uyarı yazısında, yalnızca Kurum veya ilgili il sağlık müdürlükleri tarafından yapılabilen denetim uygulamalarının odalar tarafından yapılamayacağı belirtilerek Birlik bu konuda uyarıldı  
Çalışma saatlerinin, nöbetçi optisyenlik uygulamasının, ve reçete kayıt defteri uygulamalarının, mesul müdür ve diğer personellere tanıtıcı bir kimlik kartı düzenlenmesinin yanlış olduğu vurgulanan kurum yazısını sektörümüzün dikkatine sunuyoruz.

Resmi Yazıyı Görmek İçin Lütfen Tıklayınız

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

04.01.2021

Birliğinize bağlı odalar tarafından optisyenlik müesseselerinin faaliyetlerine ilişkin bazı kararlar aldığı ve bu kararlarında uygulanmasına yönelik gerekliliklerin il sağlık müdürlüklerinden istendiği Kurumumuza iletilmiştir.

5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunun 13 üncü maddesi hükmü ile “Optisyenlik müesseseleri, Bakanlığın ve mahallin en yüksek sağlık idaresinin teftiş ve denetimine tabidirler.” hükmü ile müesseselerin denetimleri Kurumumuz ve il sağlık müdürlüklerine verilmiştir.

Diğer taraftan, 22/6/2004 tarihli ve 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunun ek 1 inci maddesine göre kurulan optisyen-gözlükçüler odaları ile Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliğinin yurt içindeki ve yurt dışındaki faaliyetleri, organları, görevleri, toplantıları, karar alışları, gelirleri, giderleri, organları için seçim, seçilme yeterliliği, seçimlerin yapılışı, meslekî sicil, hizmet bedellerinin ve aidatın tespiti, disiplin cezaları ve infaz edilişleri ile odalar ve Birlik ile ilgili diğer iş ve işlemler hakkındaki usûl ve esasları belirlemek için Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği tarafından hazırlanmış ve hazırlanan Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Yönetmeliği 29/5/2019 tarihli ve 30783 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Yönetmeliğin “Denetim” başlıklı 49 uncu maddesi “(1) Yönetim Kurulu, odanın faaliyet bölgesine dâhil yerlerde mesleklerini ve sanatlarını icra etmekte olan meslek mensuplarının ve bunların meslekî sorumluluğu altındaki işyerlerinin meslekî faaliyetlerini, Meslek Kanunu, bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Büyük Genel Kurul, Oda Genel Kurulu, Merkez Yönetim Kurulu ve Oda Yönetim Kurulu kararlarının gereklerinin yerine getirilip getirilmediği yönünden denetler; denetimlerin neticesine göre mevzuatın gerektirdiği iş ve işlemleri yapar veya yapılmasını sağlamak üzere denetimin neticelerini ilgili mercilere intikal ettirir.” hükmü sevk olunmuştur.

Anılan hüküm uyarınca, odanın faaliyet bölgesine dâhil yerlerde mesleklerini ve sanatlarını icra etmekte olan meslek mensuplarının; meslek kanunu, mezkur yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Büyük Genel Kurul, Oda Genel Kurulu, Merkez Yönetim Kurulu ve Oda Yönetim Kurulu kararlarının gereklerinin yerine getirilip getirilmediği yönünden ilgili odalarca denetlenmesi mümkün olmakla birlikte optisyenlik müesseselerine ilişkin müdürlükçe yapılan denetimlere esas alacak şekilde ilgili odaların denetim yapmasının uygun olmadığı mütalaa edilmiş olup bu tip denetimler, yalnızca Kurumumuz veya ilgili il sağlık müdürlükleri tarafından gerçekleştirilebilmektedir.

Denetim hususlarına ilave olarak optisyenlik müesselerinin çalışma saatlerine ilişkin mer-i mevzuat hükümlerinde çalışma gün, açılış kapanış saatleri ile nöbetçi optisyenlik müessesesini düzenleyen açık bir hüküm bulunmamakla birlikte optisyenlik müesseseleri bağlı bulundukları belediyenin belirlediği açılış ve kapanış saatlerine göre faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla ilgili mevzuat hükümleri göz önüne alındığında eczane uygulamalarına benzer şekilde nöbetçi optisyenlik müessesesi uygulamasının hali hazırda uygulanmasının mümkün olmadığı mütalaa edilmiştir.

Yine yönetmeliğin 19 uncu maddesinde kayıt defteri ile ilgili hususlar düzenlenmiş olup ilgili mevzuat uyarınca asgari gereklilikler tanımlanmıştır. Bu minvalde optisyenlik müessesesinde, Ek-4’de gösterilen ve il sağlık müdürlüğü tarafından yaprak adedi tasdik edilmiş reçete kayıt defteri kullanılması zorunluluğu bulunmakla birlikte ilgili hususta reçete kayıt defterinin Yönetmelik Eki Ek-4’ü karşılaması yeterlidir.

Mezkur yönetmeliğin birinci maddesinin (g) bendinde yer alan “Diğer” ibaresinden, kabul edilmeyecek reçetelere ilişkin bilgilerin kaydedilmesi hususu ile varsa hastaya ait özel not edilmesi hususunun anlaşılması gerekmekte olup bunun dışında ilgili ibareyi gerekçe göstererek reçete kayıt defterinde farklı veri girişi alanların açılmasının zorunlu tutulmasının mevzuata aykırılık teşkil ettiği mütalaa edilmiştir.

Yukarıdaki hususlara ilave olarak mezkur yönetmelik eki Ek – 2 de; Optisyenlik Müessesesi Ruhsatnamesi, Ek – 3 de ise Personel Çalışma Belgesi düzenlenmiş olup ilgili mevzuatta tıbbi cihaz satış merkezlerinden farklı olarak mesul müdür ve diğer personellerle ilgili ayrıca tanıtıcı bir kimlik kartı düzenlenmesine yer verilmemiştir. Dolayısıyla halihazırdaki hükümler uyarınca müdürlüklerce ilgili kişilere tanıtıcı bir kimlik kartı düzenlenmesi mümkün olmamakla birlikte ilgili oda veya birlikçe, yalnızca üyesi olan kişiler için düzenlenmiş olması ve bakanlık logolarını içermemesi kaydıyla oda veya birlik kimlik kartı düzenlenmesinin mevzuata aykırılık teşkil etmediği mütalaa edilmiştir.

Sonuç olarak birliğiniz ve bağlı odalarınızca yürütülen iş ve işlemlerde yukarıda yer verilen açıklamalar göz önünde bulundurularak işlem tesis edilmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Doç. Dr. Tolga KARAKAN
Kurum Başkanı a.
Kurum Başkan Yardımcısı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Veri politikasindaki amaçlarla sinirli ve mevzuata uygun sekilde çerez konumlandirmaktayiz. Detaylar için veri politikamizi inceleyebilirsiniz.