Yetişkinlerde Göz Kayması Şaşılık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğuştan gelişebildiği gibi yetişkinlik döneminde de gelişebilen göz kayması, tedavi edilmesi ve ilerlemesinin önlenmesi gereken bir göz hastalığıdır.

Yetişkinlerde Göz Kayması Şaşılık Tedavisi Nasıl Yapılır?
01 Mart 2023 Çarşamba 11:34

Yetişkinlerde Göz Kayması Tedavisi

Göz kayması, görülme oranı yüksek olan hem göz sağlığını hem de estetik görünümü olumsuz yönde etkileyebilen bir sağlık problemidir. Doğuştan gelişebildiği gibi yetişkinlik döneminde de gelişebilen göz kayması, tedavi edilmesi ve ilerlemesinin önlenmesi gereken bir göz hastalığıdır.

Şaşılık tedavisinde profesyonel bir yaklaşım sergilenmeli ve hastanın tedavi planlanması titizlikle yapılmalıdır. Kişinin sağlık durumu, gözlerdeki kayma açısı ve göz kaymasının temelinde yer alan nedene göre tedavi süreci belirlenir.

Şaşılığın yeni gelişmesi halinde gözlük, prizmalı gözlük ve beraberinde göz egzersizleri ile tedavi sağlanabilir. Hastanın bu tür tedavilere yanıt vermemesi veya istenilen iyileşme etkisinin görülmemesi halindeyse cerrahi prosedüre başvurulur. Göz kayması ameliyatı şaşılık problemi için etkili ve kalıcı bir tedavi yöntemidir.

Şaşılık probleminde erken teşhis tedavinin başarı oranını direkt olarak arttırır. Bu nedenle, şaşılık şüphesi olan kişilerin bir göz hastalıkları uzmanına başvurması son derece önemlidir. Başlangıçta gözlük tedavisi ile tedavi sağlamak mümkün olurken ileri vakalarda direkt olarak cerrahi müdahaleye yönelinir.

Gözlük Tedavisi

Göz kaymasının temelinde ileri derece görme bozuklukları yer alıyor olabilir. Bu tür bir durumda mevcuttaki göz kusurunu gidermeye yönelik kullanılacak gözlükler şaşılık probleminin de geçmesini sağlayabilir. Farklı bir nedenden dolayı şaşılık olması halindeyse kişide göz tembelliği gelişmediği müddetçe yine gözlük tedavisine başvurulabilir. Bazı kişilerde göz kaymasının açısına bağlı olarak prizmalı gözlük tedavisi uygulanabilir.

Gözlük tedavisinde göz egzersizleri veya bant tedavisi gibi ek tedavilere de başvurulabilir. Bu sayede tamamlayıcı bir tedavi prosedürü izlenir. Gözlük tedavisi uygulayan hastaların hedeflenen başarıya ulaşabilmesi için doğru numaralı gözlüğü düzenli olarak kullanması gerekir. Doktorunuz ihtiyacınız olan; egzersizler, bant uygulaması ve bazı durumlarda damla tedavileri için gerekli eğitici bilgileri verecektir. Gözlük tedavisinde doktorun uygun göreceği kontrol seanslarının aksatılmamasına ve düzenli takibe özen gösterilmelidir.

Şaşılık Ameliyatı

Göz kayması probleminde en etkili çözüm kuşkusuz ki şaşılık ameliyatıdır. Planlanan tedavilerde başarılı sonuçlar elde edilememesi, göz tembelliğinin ilerlemiş olması, geniş açılı sabit bir kayma olması halinde direkt olarak ameliyata başvurulur. Göz kayması ameliyatı yüksek oranda başarılı bir tedavi metodudur ve bu nedenle tercih edilirliği yüksektir.

Şaşılık ameliyatı yetişkinlerde lokal, çocuklarda genel anestezi altında uygulanır ve her yaş grubundan hastaya yapılabilir. Ameliyat sırasında göz kaslarına müdahale gerçekleştirilerek gözler arasındaki paralellik sağlanır. Ameliyat sırasında göz içine girilmez göze zarar verilmez, yalnızca göz kaslarına güçlendirme ve/veya zayıflatma işlemi yapılır. İyileşme süreci de zahmetsizdir. Göz kayması ameliyatlarında mevcuttaki görme problemine yönelik bir tedavi uygulanmaz. Bundan dolayı şaşılık dışında bir görme kusuru olması halinde ameliyat ardından bu probleme yönelik gözlük veya lens kullanımına devam edilmesi gerekebilir.

Ameliyat bir veya bir buçuk saat uzunluğundadır. Göz kayması ameliyatı ardından birkaç saat sonrasında hasta taburcu edilir. Ameliyat ardından gözde batma hissi veya kızarıklık oluşabilir. Bu tür semptomlar doktor tarafından verilen damlalar ile kontrol altına alınır. Ameliyat ardından herhangi bir ağrı veya acı hissi duyulmaz ve kişiler bir hafta sonrasında iş hayatına rahatlıkla dönebilir.

Botoks

Son dönemlerde göz kayması tedavisi olarak botoks uygulaması yapılmaktadır. Göz kaymasına neden olan göz kaslarının botoks ile zayıflatılarak gözler arasındaki paralelliğin sağlanması hedeflenir. Botoks yardımcı bir tedavi olarak düşünülebileceği gibi bazı hekimler ana tedavi yöntemi olarak da botoks uygulaması yapabilir.

Kaynak: www.haberts.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.