Bakteriyel konjonktivit ve Viral konjonktivit Hastalıkları genellikle bir gözde varsa, daha sonra ötekine de geçer. Gözde sürekli bir akıntı vardır.
Akıntı kirpikleri birbirine yapıştırdığından, sabahları gözü açmakta güçlük çekilebilir. Aynı belirtileri taşıyan bir başka kimse ile temas hastalığın bulaşmasına sebep olabilir. Özellikle yüz havlusunun ortak kullanılmasından kaçınmak gibi genel hijyenik konulara dikkat edilmelidir. Ayrıca antibiyotik göz damlaları veya geceleri kullanılan göz merhemleri tavsiye edilir.
VİRAL KONJONKTİVİT
Genellikle üst solunum yolları enfeksiyonları ile bağlantılı ve “udeovirüstor” adı verilen bir virüsün sebep olduğu bir durumdur. Sıkça rastlanan bu duruma “pembe göz” de denebilir. Çok bulaşıcıdır.
Viral Konjonktivit Belirtileri ;
Hasta her iki gözde de batma hissi ve rahatsızlıktan yakınır. Gözlerde olan sulu bir akıntıya öksürük ve soğuk algınlığı belirtileri de eşlik edebilin göz tipik olarak kıpkırmızıdır. Bakteriyel konjonktivit’e göre daha uzun, hatta haftalarca devam edebilmektedir.
Viral Konjonktivit Tedavisi ;
Göz doktorunun gözetiminde antibiyotikli göz damlaları ve merhemler tavsiye edilir.
Damla ve merhemi kullanırken ellerin yıkanması ve tüm hijyenik kurallara uyulması gerekir.
SÜT ÇOCUKLARINDA KONJONKTİVİT
Küçük bebeklerde gözün savunma mekanizması henüz olgunlaşmamış olduğundan, bebekler için çok tehlikeli bir durumdur.Bir aylıkken küçük bebeklerde konjunktivit bildirimi zorunlu olduğundan, böyle bir durumla karşılaşan ailenin vakit geçirmeden bir göz doktoruna başvurması gerekir.
ALLERJİK KONJONKTİVİT
Aileden gelen bir alerjik durum, kimyasal maddelerle ya da göz damlalarıyla bir temas söz konusu ise, her iki gözde birden kaşıntı başlar ve berrak ve sümüksü bir akıntı olur. Gözde şişme (ödem) olabilir.
Kısa süreli kullanılan anti allerjik göz damlaları ile rahatlama sağlanır.
Kaynak : saglikhastalik.com
İlgili Galeriler