Ayağa Kalkınca Göz Kararması Ve Baş Dönmesi
Göz kararması ve baş dönmesinin en bilindik nedeni tansiyon düşmesidir. Tansiyonda oluşan dengesizlik, göz kararması ve baş dönmesine neden olur. Tansiyon dışında beyin bölgesine kan gitmemesi de, göz kararması ve baş dönmesinin bilindik sebeplerinden biridir.
Göz kararması ve baş dönmesi rahatsızlığı her zaman çok ciddi rahatsızlıklardan kaynaklanmayabilir. Uzun süreli uykusuzluk ve yorgunluk durumlarında ayağa kalınca göz kararması ve baş dönmesi sorunu çok sık görülür. Bu nedenlerden kaynaklı baş dönmesi ve göz kararması rahatsızlıkları kısa sürelidir ve genelde kendiliğinden geçer.
Rahatsızlığın nedeninin tam olarak saptanabilmesi için ne kadar zamanda bir göz kararması ve baş dönmesinin yaşandığı gibi bulgular önemlidir. Ayrıca bu rahatsızlıkların yanı sıra mide bulantısı, kusma, iştahsızlık gibi belirtilerin görülüp görülmediği de, rahatsızlığın teşhisi için oldukça önemlidir.
Aniden Ayağa Kalkınca Göz Kararması ve Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?
Tansiyon Düşmesi ya da Yükselmesi
Yetersiz beslenme ya da kalp damar hastalıklarından kaynaklı kişide tansiyon yükselmesi ve düşmesi gibi durumlar görülebilir. Tansiyon değerlerinin yükselmesi ya da düşmesi kişide baş dönmesi ve göz kararmasına neden olur. Dolaylı olarak kişinin bayılacakmış hissine kapılmasına neden olur.
Diyabet Hastalıkları(Şeker Hastalıkları)
Şeker hastalarında baş dönmesi ve göz kararması rahatsızlıkları çok fazla görülür. Şeker oranın yükselmesi ya da düşmesi durumunda göz kararması görülür.
Kansızlık
Demir eksikliğinin sonucu olarak görülen kansızlık rahatsızlığı, göz kararması ve baş dönmesine neden olur. Yeterli ve dengeli beslenerek, yeterli demir ihtiyacı karşılanmalı ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bazı İlaçların Yan Etkisi
İlaç tedavisinde olan kişilerde, kullanılan ilaçların yan etkisinden ötürü göz kararması ve baş dönmesi görülür. Kalp ilaçları, idrar söktürücüler ve psikiyatri ilaçlarının yan etkisi olarak aniden ayağa kalkınca baş dönmesi ve göz kararması rahatsızlığı görülür. Bu rahatsızlıktan kaynaklı doktora başvurulduğunda, kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmelidir.
Kaynak: sagliklahayat.com
İlgili Galeriler