Google'ın şeker hastaları için tasarladığı kontak lens teknolojide bir devrim niteliğinde olacak!
Teknolojideki gelişmelere bakınca bilim kurgu devrine girmek üzereyiz hissine kapılıyoruz. Göz kırpınca istediğimiz bilgileri gözümüzün önünde bulacağımız bir devre yaklaşıyoruz. Günlük yaşam yardımcısı kontakt lensler devri başlamak üzere.
Washington Üniversitesindeki bilim insanları güneş enerjisi ile çalışan kontak lensler üzerinde çalışıyorlar. Bu lenslerin üzerine şeffaf LED'ler gömülü. Bu lenslerle; tıbbi alanlardan günlük kullanıma kadar birçok alanda faydalanabileceğiz. GPS sistem ile en yakındaki eczaneyi bulabilecek, sağlık bilgilerimizi de gözümüzün önüne anında listeleyebileceğiz. Adını hatırlayamadığımız yerleri ve kişileri hatırlayabileceğiz.
Google Kontak Lens
Google'ın şeker hastaları için ürettiği glikoz ölçer kontak lens bu konuda üretilen ilk ürünlerden. Henüz test aşamasında. Yumuşak kontakt lensin arasına, ufacık bir kablosuz çip ve küçük bir glikoz sensörü yerleştirilmiş ve her dakika başı göz yaşındaki glikozu ölçebilmekte. Henüz oldukça yeni olan bu teknolojiye bir de LED ilavesi düşünülüyor. Böylece kan şekeri belli bir düzeyin üzerine çıktığında lenste ışık yanacak ve bireyi uyaracak. Google'ın Microsoft ve Washington Üniversitesi ile yaptığı çalışmada lenslere kablosuz raporlama imkanı tanıyacak mikro parçalar takıldı ve denendi. Washington Üniversitesi'ndeki bu çalışma gruplarından birinde; ucuz biyosensörler üzerinde çalışılırken, diğerinde çiplerin ve arayüzlerin küçültülmesine odaklanılıyor.
Çalışmaların hâlâ devam ettiği bu teknoloji ne kadar ilerler bilinmez ama insan vücudunda olup biten kimyasal reaksiyonların cep telefonuna raporlanacağı günler ufukta. Mikroçipler ve sensör teknolojileri ile ihtiyaç duyulan bilgileri hatta doktorumuzu gerçek manası ile "göz önünde tutacağımız" günler yakın görünüyor.
Kaynak: gaiadergi.com
İlgili Galeriler