Hipermetrop görüntünün retina arkasında odaklanması sonucunda bulanık görme meydana gelir.
Hipermetropların miyopun tam tersi olarak uzağı iyi gören fakat yakını göremeyen olduğu sanılır. Uyum gücünün fazla olduğu genç yaşlarda böyle gibi görünebilir hatta yakında bile şikayet olmayabilir fakat yaş ilerledikçe uyum gücü azalır ve belirtiler önce yakında daha sonra uzakta da ortaya çıkar. Aslında bir hipermetrop ne yakını ne uzağı eforsuz göremeyen kişidir ve bir miyop her yaşta yakını iyi görebilirken uyum gücünü kaybetmiş 50 yaş üstü bir hipermetrop hem uzak hem yakın için düzeltme ihtiyacı hissedecektir.
Hipermetropun Şikayeti ve Bulguları
Göz etrafında ağrı,göz yorulması,gidip gelen bulanıklık,huzursuzluk,kolay dikkat dağılması gibi şikayetler ile başlar ve bunlar özellikle uzun süre yakın mesafe çalışmalarında oluşur.Bu şikayetler gizli hipermetropun derecesine,ne kadar yakın işi yapıldığına ve uyum gücü açısından yaşa bağlıdır.
Hipermetrop'un Tedavisi
Kırma kusurlarında genel olarak tedavi yöntemi olarak gözlük kullanılması tercih edilmektedir. Hipermetrop hastalarında tedavi için ince kenarlı ve dışbükey mercekler kullanılmaktadır. Bunun sebebi ışığın tam olarak retinada odaklanmasını ve gözün kırma gücünün arttırılmasını sağlamaktır. Gözlük haricinde kontakt lens kullanımı da hipermetropi tedavisinde kullanılmaktadır.
Kullanılan kontakt lenslerin gözlük camlarındaki özelliklere sahip olması gerekmektedir. Hipermetrop tedavi edilmez ise göz tembelliği ortaya çıkar. Özellikle erken tedavi çocuklarda daha önemlidir. Çocukların göz numaraları saptanmalı, iki göz arasındaki farklılık fazla ise hipermetrop olan göz egzersizlerle tedavi şekline gidilir. Her çocuğun göz problemi olsun olmasın 2 yaşından itibaren mutlaka bir göz doktoruna başvurması gerekir. Erken teşhis hastalığın ilerlemesinde yardımcı olur.
Kaynak: somaolay.com
İlgili Galeriler